«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές»

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές»

Η  πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ θα φέρουν 19 δισ. ευρώ στα ταμεία έως το τέλος του 2015 – Φέτος η ενοικίαση του IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων - Αμέσως μετά τον ΟΠΑΠ, θα δοθούν προς εκμετάλλευση 28 κτίρια του Δημοσίου

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές»
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

«Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Ο κ. Αθανασόπουλος προσδοκά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) και της αδελφής - εταιρείας της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα δώσει ώθηση για την άντληση 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της. «Από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να περιμένουμε οξεία κριτική, αν αποτύχουμε να φέρουμε αποτελέσματα. .. Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι, μας πιέζουν σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει αυτή την πώληση - ορόσημο στις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για μία σειρά συμφωνιών για υποδομές που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα προωθούσαν την οικονομική ανάκαμψη. «Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου», δήλωσε. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, 14 εταιρείες αερίου έχουν ήδη προκριθεί για να υποβάλλουν προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων είναι διεθνείς όμιλοι, όπως η Eni και η Edison, η γιαπωνέζικη Mitsui και η ρωσική Gazprom, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ελλάδας.

Ο κ. Αθανασόπουλος αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο όσον αφορά στην τιμή της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, αλλά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ρεαλισμό σχετικά με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, δεδομένης της -χωρίς προηγούμενο- 5ετούς ύφεσης και της ανησυχίας των επενδυτών για το αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Δεν είναι οι καλύτερες εποχές για την Ελλάδα…Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της ανησυχίας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση, πόσο καιρό η χώρα θα μείνει στην αφάνεια», δήλωσε. Ο ίδιος παραδέχεται ότι μόνο δύο συμφωνίες είναι πιθανό να ολοκληρωθούν φέτος: Η ενοικίαση για 90 χρόνια του ολυμπιακού κέντρου IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα έφερναν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο

Το μεγαλύτερο τεστ για τον κ. Αθανασόπουλο θα είναι η προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, συμμετέχουν 4 υποψήφιοι. «Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, που θα αναπτυχθεί σε αρκετές φάσεις και θα συνέβαλε πραγματικά στην επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί μία καινοτόμα προσέγγιση για να ξεπεράσει δεκάδες διοικητικά και ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία αποθάρρυναν τους δυνητικούς επενδυτές σε προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας μία γραπτή συμφωνία με κάθε υπουργείο που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία. «Στο επιχειρησιακό σχέδιο κάθε υπουργείου περιλαμβάνεται ένας κατάλογος μέτρων που πρέπει να ληφθούν και μπορεί να αναφερθεί άμεσα στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Εντατικοποίηση του έργου του ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Αθανασόπουλος προανήγγειλε την εντατικοποίηση των εργασιών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχετε πολλά να ακούσετε από το Ταμείο μας», είπε χαρακτηριστικά. Ήδη ανακοινώθηκε η διαδικασία για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Αμέσως μετά θα δοθούν προς εκμετάλλευση 28 κτίρια του Δημοσίου με τη μέθοδο του sale & lease back.

Στον τομέα των υποδομών θα ανακοινωθούν η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Εταιρεία Ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση (μετά από 10 ολόκληρα χρόνια) του Ελληνικού, την πώληση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων, την πώληση της ΔΕΠΑ και σημαντικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου με τον περιβάλλοντα χώρο και την τουριστική αναβάθμιση περιοχών στην Κασιώπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου.

Ο κ.Αθανασόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα να επενδύσουν στην χώρα μας. «Η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα θεαματικής οικονομικής μεταμόρφωσης. Η Ελλάδα απευθύνεται στην Κίνα αναζητώντας επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση στις ιδέες τους, επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σημαντικές υπεραποδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς», τόνισε.

Το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει φιλική επιχειρηματική προσέγγιση και μερικά πραγματικά εξαιρετικά, υπό κανονικές συνθήκες, περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές εξυπηρετούνται με ξεκάθαρες, στοχευμένες ιδέες αξιοποίησης, με διαφανείς διαδικασίες που αποκλείουν παιχνίδια συμφερόντων και με ταχύτατη εκτέλεση. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό, ανέφερε ο κ.Αθανασόπουλος.

Κινέζικο ενδιαφέρον για αεροδρόμια και λιμάνια

 
Πάντως, παρά το γενικό συναγερμό που έχει σημάνει στην κυβέρνηση, οι μόνες αποκρατικοποιήσεις που προλαβαίνουν να «κλείσουν» φέτος είναι οι …γνωστές δύο: του  IBC και Κρατικά Λαχεία.

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ευελπιστούν πως από τις αρχές του 2013 θα εκδηλωθεί πραγματική «βροχή» αποκρατικοποιήσεων, επειδή θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για πολλούς διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις και το ενδιαφέρον αυτό είναι έντονο για ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανέφερε ότι η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις του προσεχούς διαστήματος περιλαμβάνει 11 projects: του ΟΠΑΠ που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα αυτήν την εβδομάδα, για 28 κτίρια του Δημοσίου, για ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, Εγνατία, Αστέρα, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Μαρίνες. Ακόμη, εκτίμησε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις 60 δισ. ευρώ στη χώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης