Καταρρέει η αγορά λόγω … ακυβερνησίας

Καταρρέει η αγορά λόγω … ακυβερνησίας

Αποχώρησε Γαλλική χρηματιστηριακή εταιρεία δείχνοντας τις προθέσεις πολλών ξένων επενδυτών για … εγκατάλειψη της Αθήνας - Τα δάνεια των εταιρειών δείχνουν «ασφυξία»

Καταρρέει η αγορά λόγω … ακυβερνησίας
Η ακυβερνησία και τα συνεχιζόμενα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ έφεραν εβδομαδιαία πτώση 11,29% στο ΧΑ, αλλά αυτή τη φορά το χρηματιστήριο προειδοποιεί :

Δυο φορές άγγιξε τα χαμηλά εικοσαετίας ( 610-608 μονάδες ) η Αθήνα, αποτυπώνοντας το εκκρεμές ολόκληρης της χώρας καθώς σε καθημερινή βάση το … πρωί είναι εκτός του ευρώ, το απόγευμα σώζεται και τανάπαλιν.

Αυτή τη φορά, όμως, όλα δείχνουν ότι, πρέπει αφενός να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και αφετέρου να γίνουν δραστικές αλλαγές, διότι η κοινωνία δεν αντέχει νέες περικοπές. Πρέπει με άλλα λόγια να  βρεθεί η χρυσή τομή για να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον.     

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 611,96 μονάδες χάνοντας 4,52% στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Όμως,  αυτή την φορά στην «βουτιά», που αποδίδεται από όλους στο συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο και στην αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, δεν επλήγησαν μόνο οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης του εικοσάρη δείκτη  αποτυπώνοντας την αγωνία επενδυτών για την συνέχεια.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Μυτιληναίος έχασε 23% μέσα σε μια εβδομάδα, η Alpha Bank 26%, η Eurobank 20,7%, η Ελλάκτωρ 20%. Πτώση 12,4% για τον ΟΠΑΠ και 13% για τον ΟΤΕ.        
Κλείσιμο

Και η ανησυχία δεν υπάρχει πλέον μόνο στους επενδυτές, αλλά και στους επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον φοβούνται ανοικτά τα χειρότερα – καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ξένους.

Η πτώση στο χρηματιστήριο, αλλά και η εικόνα της ασφυξίας στην αγορά (παντελής απουσία ρευστότητας) δείχνει ότι, θα κτυπήσουν γερές «καμπάνες» αυτή την φορά, είτε με μεταβιβάσεις εταιρειών σε ξένους, είτε με λουκέτα. Αρκεί μια ματιά στους ισολογισμούς των εισηγμένων και στα δάνειά τους. Οι ελληνικές τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιούνται και όσο δεν γίνεται αυτό , τόσο αυξάνονται πιέσεις.  Συμπερασματικά, πάμε για συνολική αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη.           
    
Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης στην Αθήνα  ήταν το κλείσιμο της γαλλικής Chevreaux η οποία απέλυσε τους αναλυτές της στην Αθήνα. Με λίγα λόγια δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον σε μια καταρρέουσα αγορά η οποία έχει χάσει - σε επίπεδο γενικού Δείκτη- ποσοστό 78% από τον Οκτώβριο του 2009.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης