Βυθίζονται ξανά οι αγορές λόγω Ελλάδας

Βυθίζονται ξανά οι αγορές λόγω Ελλάδας

Πάνω από το 6% το κόστος δανεισμού της Ισπανίας - Φουντώνουν τα σενάρια για νέο ντόμινο κρίσης στην Ευρωζώνη - 90% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γράφουν οι Financial Times - Διαφωνεί η JP Morgan

Βυθίζονται ξανά οι αγορές λόγω Ελλάδας
Η ελληνική «φωτιά» εξακολουθεί να σαρώνει τις αγορές, με τους επενδυτές να αγωνιούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, τους αναλυτές να προχωρούν σε νέες εκτιμήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συνεπακόλουθο ντόμινο στην Ευρωζώνη και τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να αντιδρούν πλέον με εμφανή απουσία ψυχραιμίας, απειλώντας πια ανοικτά τη χώρα, τους πολίτες και την πολιτική ηγεσία με αποπομπή από την οικονομική ένωση εάν δεν «συμμορφωθούν» με τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους μας και τις απαιτήσεις των πιστωτών μας. Δείτε εδώ
σχετικό ρεπορτάζ.

Κλείσιμο
Όλο αυτό το σκηνικό συνθέτει μια εφιαλτική πραγματικότητα για τις αγορές, που πλέον βαδίζουν για πολλοστή ημέρα σε αρνητικό έδαφος. Και την κατάσταση δεν βοηθάνε ούτε τα συνεχιζόμενα τρομολαγνικά δημοσιεύματα κορυφαίων Μέσων Ενημέρωσης.

Τελευταίο χρονικά αυτό των Financial Times που «δείχνει» την ελληνική πολιτική αβεβαιότητα, την «ελληνική τραγωδία» όπως ήδη την ονομάζουν τα ιταλικά και γαλλικά ΜΜΕ, ως υπεύθυνη για τις διαδοχικές βουτιές των αγορών και του ενιαίου νομίσματος, που για μία ακόμη ημέρα βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου. Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται στην πιθανότητα το πολιτικό αδιέξοδο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, κάτι που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην ούτως ή άλλως ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η όλη εικόνα αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στην πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Γηραιάς Ηπείρου, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,15%, τον CAC 40 στο Παρίσι χαμηλότερα κατά 1,09% και τον DAX στη Φρανκφούρτη στο -0,58%. Χειρότερη η εικόνα σε Μιλάνο με τον FTSE MIB στο -1,90% και κυρίως στην Ισπανία, με τον IBEX 35 στο -3,46%.

Ιδίως για την Ισπανία είναι προφανές πως η αγωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα πλήττει τον εύθραυστο τραπεζικό τομέα της χώρας και δίνει νέες αφορμές για κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά ομολόγων. Ήδη από το πρωί οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπερνούν το 6% (στο 6,03%) -επίπεδο που θεωρείται ότι καθιστά το χρέος της χώρας μη βιώσιμο.

Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το πρωί η Γερμανία άντλησε 4 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων με μια μέση απόδοση στο 0,56%! Ρεκόρ και για την απόδοση των 6μηνων γερμανικών τίτλων είναι αρνητική και διαμορφώνεται στο -0,014%. Με δυο λόγια κάποιοι ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για να δανείσουν τη Γερμανία!!!

Financial Times: 90% οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ...
 
Στο 90% έχει αυξηθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τους Financial times, που επικαλούνται διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφερόμενοι στην υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες).

Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν, δήλωσε: "Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας".

Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Αsset Μanagement, Τζον Στόπφορντ, υπογράμμισε: "Ο επόμενος μήνας ειναι απολύτως κρίσιμος γα την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ, μπορεί να έρθει σύντομα".
Άλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, δεν έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στην έξοδο από το ευρώ. Ο αναλυτής της JP Morgan, Μάκομ Μπαρ, υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο εξόδου ειναι μικρότερο από 50%.
               

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης