Μεταρρυθμίσεις ή βγαίνετε απ' το ευρώ, λέει στέλεχος της ΕΚΤ

Μεταρρυθμίσεις ή βγαίνετε απ' το ευρώ, λέει στέλεχος της ΕΚΤ

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" επισημαίνει το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν - Σταθερή κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεταρρυθμίσεις ή βγαίνετε απ' το ευρώ, λέει στέλεχος της ΕΚΤ
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».
 
Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, δια στόματος του Γερμανού αξιωματούχου, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, Γεργκ Άσμουσεν, προειδοποιώντας ή "εκβιάζοντας" ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
 
Κλείσιμο
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, που η ΕΚΤ στέλνει ένα τόσο σαφές μήνυμα.
 
Χρονικά, η δήλωση του κ. Άσμουσεν γίνεται την ώρα που τα ελληνικά πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το "μήνυμα" του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται σε μια στιγμή που στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα κυριαρχεί η πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να ανακαλέσουν τις έγγραφες δεσμεύσεις τους ότι θα εφαρμόσουν το μνημόνιο.
 
Επιστολές καταγγελίας του Μνημονίου, δήλωσε ο κ. Τσίπρας ότι προτίθεται να στείλει στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Μάριο Ντράγκι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα.
 
"Απειλές" για διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους και Γερμανούς αξιωματούχους για κίνδυνο διακοπής χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα ζητώντας να αναλογιστούν ότι μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, είναι βασική προϋπόθεση περαιτέρω στήριξης εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης.
Στην ίδια εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, FDP, Πάτρικ Ντέρινγκ, σημειώνει ότι "αν στην Ελλάδα δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση σύνεσης, τότε οι πιθανότητες να εγκρίνει η τρόικα νέα βοήθεια τον Ιούνιο, είναι πάρα πολύ κακές".
Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανιας τάσσεται κατά της χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας και υπενθυμίζει ότι "πρωταρχικός στόχος πρέπει να παραμείνει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών".
Σε διαφορετικό ύφος είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και πιθανού υποψηφίου Καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρικ, ο οποίος στην εφημερίδα Koellner Stadt- Anzeiger αναφέρεται στο "νόμο της Μέρκελ" και εξηγεί ότι "η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει πάντα αυτό που αρχικά απέρριπτε κατηγορηματικά". Προβλέπει μάλιστα ότι η Μέρκελ τελικώς θα στηρίξει αναπτυξιακά μέτρα καθώς οι πιέσεις της Ευρώπης είναι μεγάλες ενώ, όπως υποστηρίζει ο κ. Στάινμπρικ, κάτι τέτοιο είναι και αντικειμενικά ορθό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης