Διαφωνούν ΔΝΤ - Κομισιόν για την ελληνική «θεραπεία»;

Διαφωνούν ΔΝΤ - Κομισιόν για την ελληνική «θεραπεία»;

Ελληνικό χρέος στο 128% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ για το 2020 - Τέσσερις μονάδες χαμηλότερα θα διαμορφωθεί το χρέος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αστάθμητος παράγοντας η ύφεση που οδεύει για το 7%

Διαφωνούν ΔΝΤ - Κομισιόν για την ελληνική «θεραπεία»;
Σε μία χωρίς προηγούμενο αντιπαράθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση της προπαρασκευαστικής του Eurogroup επιτροπής, της European Working Group (EWG) με αφορμή τα όρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
Παράλληλα, στην EWG έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους νομικούς οίκους επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία του PSI και να αρχίσει να υλοποιείται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι νομικοί οίκοι που κατέθεσαν τις επιφυλάξεις αυτές επιμένουν ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να αντιμετωπίσει για τους λόγους αυτούς πολύ σοβαρά προβλήματα υλοποίησης.
 
Το ΔΝΤ έχει καταθέσει την δική του Έκθεση βιωσιμότητας η οποία διαφέρει από εκείνη της Κομισιόν κατά 4 - 5 μονάδες του ΑΕΠ στην προβολή τους για το 2020. Και οι δύο Εκθέσεις βλέπουν ότι με το παρόν πακέτο μέτρων (PSI 50% και νέα δανειακή σύμβαση) το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα κινηθεί μεταξύ 124% και 128% του ΑΕΠ με το ΔΝΤ να τραβάει το σχοινί προς το ανώτατο όριο διακύμανσης και της Κομισιόν προς το κατώτατο.
 
Η διελκυστίνδα αυτή όμως, όπως τονίζουν στελέχη της Κομισιόν, είναι εξαιρετικά επισφαλής καθώς η είσοδος της Ευρώπης σε περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης καθιστά τις προβολές αυτές πολύ αμφίβολες.
 
Πολύ περισσότερο μάλιστα που στην Ελλάδα οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν ακόμα να αξιολογηθούν με ακρίβεια αφού κάθε έτος οδηγεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το προηγούμενο. Έτσι άλλωστε συμβαίνει και για το 2011 η ύφεση στο οποίο θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο 6% (τα νέα στοιχεία δείχνουν 6,8%) και θα επηρεάσει προς το χειρότερο και την ύφεση το 2012.
Κλείσιμο
 
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ σε ακραίο πλέον βαθμό στα ευρωπαϊκά όργανα για να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όπως την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες στο κούρεμα, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο τις διαπραγματεύσεις.
 
 
Πηγή:www.capital.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης