Rafael : Απόβαση Κυπρίων με μισό δισ. ευρώ στο real estate της Βουλγαρίας

Rafael : Απόβαση Κυπρίων με μισό δισ. ευρώ στο real estate της Βουλγαρίας

Κόντρα στην κρίση που μαστίζει το real estate ετοιμάζεται να πάει ο κυπριακός όμιλος της Rafael Group, προγραμματίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ στην αγορά της Βουλγαρίας, την επόμενη τριετία.

Με τους Έλληνες επενδυτές να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον των επενδύσεών τους στη γειτονική χώρα, η διοίκηση της  Rafael συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως μία από τι

Κόντρα στην κρίση που μαστίζει το real estate ετοιμάζεται να πάει ο κυπριακός όμιλος της Rafael Group, προγραμματίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ στην αγορά της Βουλγαρίας, την επόμενη τριετία.

Με τους Έλληνες επενδυτές να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον των επενδύσεών τους στη γειτονική χώρα, η διοίκηση της  Rafael συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων.

Το Rafael Group επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαθέτοντας 2.500.000 τ.μ γης εκ των οποίων τα 500.000 τ.μ έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες οικοδομής.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση στις εμπορικές αξίες των ακινήτων αλλά όσο συνεχίζεται η οικονομική αβεβαιότητα προβλέπεται να υποχωρήσουν  κατά 10-15%.

Οι πρώτες οικιστικές αναπτύξεις

Έτοιμο είναι το πρώτο οικιστικό συγκρότημα της Rafael στην περιοχή του Μπουργκάς με 14 διαμερίσματα ενώ μέχρι την Άνοιξη θα ολοκληρωθεί και ένα μεγαλύτερο, συνολικής δυναμικότητας 146 πολυτελών διαμερισμάτων, συνολικής επένδυσης 16 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρίας κ. Χρίστο Βασιλείου, μέχρι στιγμής έχει προπωληθεί σε κύπριους και ρώσους αγοραστές το 65% των κατοικιών. Στα σκαριά είναι 11 ακόμα project τα οποία με βάση τους σχεδιασμούς της επιχείρησης θα υλοποιηθούν με joint venture και σε συνεργασία με θεσμικούς επενδυτές μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο παραθεριστικός οικισμός στο Μπουργκάς βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πετρελαϊκό αγωγό, σε μια παραθαλάσσια περιοχή όπου ο δήμος της πόλης προγραμματίζει και την κατασκευή μαρίνας. Η Rafael έχει επενδύσει επίσης στην περιοχή Σιλιστρά -κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία- ενώ σύντομα ετοιμάζεται να διεισδύσει και στην αγορά της Σόφιας.

Ξυλεία και ΑΠΕ

Εκτός από το real estate, ο όμιλος διαθέτει εργοστάσιο ξυλείας υπερσύγχρονων προδιαγραφών στη Βουλγαρία, το οποίο αποτελεί και την πρώτη μπίζνα με την οποία διείσδυσαν στην Βουλγαρική αγορά οι κύπριοι επιχειρηματίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία έχει μισθώσει από την Βουλγαρική κυβέρνηση 7.000 στρέμματα δασικής έκτασης με σκοπό την ανάπτυξη αγροτουρισμού και υλοτομίας ενώ στους σχεδιασμούς της είναι και η επέκταση στην αγορά των αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών έργων.   

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 6,2^% με την αναλογία ξένων επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ στο 19,8% και με φορολογικό συντελεστή  10%. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20d2182036aedea76dcbc0451a11c3f3_XL

Τριήμερη επίσκεψη στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι Χαλκιδικής προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 18 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας ελέγχους στη θέση Κοκκινόλακας και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα, με σκοπό να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα έγκρισης του συμπληρωματικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης.

1b66ed6ceb05e4e31ba6e0b01fe0b6e5_XL

Χαμηλότερο του αναμενόμενου ήταν το ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια παραχώρηση του πρώην Esperia Palace στην οδό Σταδίου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας και ειδικά ο ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση μεγάλων, κενών ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας. 

tsakalotos_capital_link

«Exciting times for Greece» (συναρπαστικοί καιροί για την Ελλάδα)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, ενώ τόνισε: «Χωρίς να θέλω να μειώσω το πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα κόκκινα δάνεια» - Μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική ενσωμάτωση οδηγoύν στην άνοδο του εθνικισμού, υπογράμμισε

6
stoxx

Την αφορμή για ρευστοποιήσεις έδωσε η απόφαση της Μέι να αναβάλει την αυριανή ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit - Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, διευρύνοντας περαιτέρω τις αρχικές απώλειες, ενώ η στερλίνα κατρακύλησε κατά 1,5% στο 1,10 έναντι του ευρώ