Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια του ΔΝΤ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια του ΔΝΤ

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες διατεθειμένες να στηρίξουν την Ευρωζώνη «υπό προϋποθέσεις» - «Ναι» σε νέο δανεισμό της Ευρωζώνης από Βραζιλία, Μεξικό, «όχι» από Κίνα!

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια του ΔΝΤ
Η λύση στο φλέγον θέμα της εξεύρεσης ρευστότητας για τους … δανειστές και δη για τον «δανειστή του πλανήτη», ίσως έρθει τελικά από το Μεξικό!

Η λατινοαμερικανική αυτή χώρα αναλαμβάνει από τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, την προεδρία της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, των G20, και η κυβέρνηση του Μεξικού θέτει ως πρώτο στόχο της εξάμηνης προεδρίας της την υπογραφή μιας συμφωνίας – μαμούθ για την αύξηση της ρευστότητας του Ταμείου, ιδίως από τη στιγμή που η χρονική συγκυρία και η επέλαση της κρίσης στην Ευρωζώνη καθιστά μονομιάς μη επαρκή τα σημερινά διαθέσιμα του μεγαλύτερου … δανειστή στον πλανήτη.

Κλείσιμο
Στην παρούσα φάση μια συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ εστιάζεται πρωτίστως στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ευρωζώνης. Αλλά σε δεύτερο χρόνο η ίδια η γενική διευθύντρια του Ταμείου, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει πως το ΔΝΤ χρειάζεται κεφάλαια ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παρέμβει για να διασώσει οικονομίες και εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που το απέδειξε εξάλλου την Παρασκευή με τη νέα δανειακή συμφωνία με την Ουγγαρία!

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είναι έτοιμα όλα τα μέλη του Ταμείου να συναινέσουν στην αύξηση των κεφαλαίων του, κάτι που άλλωστε σημαίνει και αύξηση των εισφορών τους. Οι περισσότεροι διαφωνούντες εγείρουν δύο βασικές ενστάσεις: κατά πρώτον αμφισβητούν ότι η Ευρωζώνη κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει και κατά δεύτερον εκφράζουν διαφωνίες ως προς τον καταμερισμό των επιπλέον κεφαλαίων – εισφορών που θα απαιτηθούν.

Όλοι πάντως συμφωνούν πως τα κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα στα ταμεία του … Ταμείου δεν επαρκούν για να «σβήσουν» τις φωτιές ανά τον κόσμο, ούτε καν στην Ευρώπη σε περίπτωση που «πέσουν» οι οικονομίες της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Ομοίως εκφράζονται αμφιβολίες για την σκοπιμότητα της παρέμβασης στην Ευρωζώνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς αρκετοί «φοβούνται» πως τα κεφάλαια του ΔΝΤ θα αποτελέσουν «σωσίβιο» που θα διαταράξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής σύγκλισης των χωρών της ΕΕ. Με δυο λόγια θα πληρώσουν οι εκτός Ευρωζώνης χώρες τη διάσωση των Ευρωπαίων και οι τελευταίοι θα πάψουν να έχουν κίνητρο να συμμαζέψουν τα του οίκου τους!

Αυτές τις ενστάσεις  προσπαθούν να αμβλύνουν οι Ευρωπαίοι  με ένα σχέδιο που συζητούν με τους εκπρόσωπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ένα σχέδιο που έγκειται στην παροχή δανείων προς το ΔΝΤ  για τη χρηματοδότηση πακέτων βοήθειας προς χώρες της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί.

Όπως ανέφερε ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, «οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ από τις κεντρικές τράπεζες κρατών μελών της Ευρωζώνης οι οποίες ήδη δανείζουν στο ΔΝΤ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που ισχύουν από το 2009». Τα δάνεια αυτά θα αποτελέσουν ένα είδος «εχέγγυου» προς το Ταμείο για να … διαθέσει κεφάλαια στις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται χρηματοδότηση. Κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία εάν χρειαστεί. Όσον αφορά στο ύψος των συγκεκριμένων δανείων, αυτά υπολογίζονται στα 200 δισ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα πάντως η μεξικανική προεδρία των G20 θα προσπαθήσει να «πείσει» τις εκτός ΕΕ χώρες να συνδράμουν κι αυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι αν η κρίση στην Ευρωζώνη δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα κινδυνεύσει η παγκόσμια οικονομία με ένα νέο ντόμινο ύφεσης.

Σήμερα το ΔΝΤ  έχει επιβεβαιωμένα διαθέσιμα ύψους 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμάται  ότι χρειάζεται άμεσα άλλα 400 με 500 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να μπορεί να … επέμβει στην Ιταλία ή την Ισπανία. Κεφάλαια που στην παρούσα φάση μπορούν να δώσουν άμεσα οι χώρες με συναλλαγματικά αποθέματα. Κι αυτές είναι μετρημένες: Κίνα, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Ρωσία και Βραζιλία.

Κι εδώ αρχίζουν οι … υπολογισμοί: Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή, δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών κυρίας Φου Γινγκ, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για την στήριξη άλλων χωρών! Συγκεκριμένα η κυρία Φου δήλωσε πως το επιχείρημα ότι η Κίνα θα πρέπει να στηρίξει την Ευρώπη δεν έχει βάση και πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται τα αποθέματά της.

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα δήλωνε, μια ημέρα νωρίτερα, πως οι χώρες της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών, οι BRICS, «είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν αλλά υπό προϋποθέσεις».

Προϋποθέσεις που  μεταφράζονται σε μεγαλύτερη επιρροή (και δικαιώματα ψήφου) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και παράλληλα να γίνουν «ανάλογες κινήσεις» από ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση  το θέμα της χρηματοδότησης του ΔΝΤ  θα αποτελέσει σίγουρα ένα από  τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα της  συνάντησης των υπουργών Οικονομικών  των G20, στις 12-13 Δεκεμβρίου στο Μεξικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης