Δυσαρέσκεια ξένων για ΟΤΕ και ΔΕΗ
Η φτώχεια ( κρίση ) φέρνει γκρίνια. Η πτώση της ελληνικής αγοράς δεν εντάθηκε μόνο από την διεθνή κρίση, αλλά και από τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα . Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ξένοι θεσμικοί στην ελληνική ημέρα στο Λονδίνο, ( 2-3 οκτωβρίου ) στο πλαίσιο της παρουσίασης περίπου 35 ελληνικών εισηγμένων. Κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη υποβολή δημό
Η φτώχεια ( κρίση ) φέρνει γκρίνια. Η πτώση της ελληνικής αγοράς δεν εντάθηκε μόνο από την διεθνή κρίση, αλλά και από τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα . Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ξένοι θεσμικοί στην ελληνική ημέρα στο Λονδίνο, ( 2-3 οκτωβρίου ) στο πλαίσιο της παρουσίασης περίπου 35 ελληνικών εισηγμένων. Κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη υποβολή δημόσιας πρότασης στη περίπτωση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, την αύξηση της φορολογίας επί των μερισμάτων κατά 10% (σε 35% από 25%) και φυσικά τα τραγελαφικά που λαβαίνουν χώρα γύρω από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Οι ξένοι αποδίδουν την πτώση της αγοράς στους κακούς χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, που είχαν ως στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με την Deutsche Telecom. Άλλωστε, γι αυτό και η μετοχή του ΟΤΕ δεν μπορεί να ανακάμψει από τα χαμηλά των 12 - 14 ευρώ, καθώς το συγκεκριμένο deal που πέτυχε η κυβέρνηση αγνόησε τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, επιλέγοντας μόνο τη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο μέτοχο, ο οποίος επιθυμούσε την αποεπένδυσή του από τη μετοχή του Οργανισμού. Στη περίπτωση της ΔΕΗ, οι ξένοι θεωρούν το management ως αναξιόπιστο, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι άλλα λέει ο CEO κ. Τ. Αθανασόπουλος, άλλα η κυβέρνηση και στο τέλος άλλα γίνονται (π.χ. περίπτωση τιμολογίων, ρήτρα καυσίμου, το σπάσιμο της Επιχείρησης σε διάφορα κομμάτια), με αποτέλεσμα την προειδοποίηση για αρνητικό εννιάμηνο και τρίτο τρίμηνο. Ως προς τα μερίσματα, οι ξένοι καταθέτουν την ένστασή τους και την εντάσσουν στο γενικότερο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής για το Χρηματιστήριο. Σημειωτέον δε, ότι κανείς δεν γνωρίζει πως θα εφαρμοστούν στην πράξη ενώ χαρακτηριστικά τονίζουν ότι : « Δεν μπορεί να μας ενημερώνουν τον Δεκέμβριο για το τι θα ισχύσει από το 2009.».
Την ίδια ώρα, ξαφνιάστηκαν με την πρόθεση της MIG να προχωρήσει σε τόσο μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, λίγο πάνω από 5 δισ. Ευρώ, κρατώντας για την ώρα στάση αναμονής, περιμένοντας τη συνέχεια. Στο μεταξύ, η σοβούσα κρίση των αγορών έχει μειώσει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες. Χαρακτηριστικά, πηγή του Χ.Α. τόνιζε ότι από τους περίπου 135 ξένους διαχειριστές που είχαν προσκληθεί, έδωσαν το παρόν σχεδόν οι 100, ενώ τρεις εισηγμένες, Σφακιανάκης, ΕΛΒΑΛ και Frigoglass ακύρωσαν τη τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους στο roadshow του Λονδίνου.
Short selling
Έντονο παρασκήνιο γύρω από την απαγόρευση ή μη του short selling παίζεται καθημερινά και όσο διαρκή η πτώση των μετοχών ανάμεσα στις εποπτικές, χρηματιστηριακές αρχές και τους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με απoλύτως έγκυρες πληροφορίες ανώτατα στελέχη των τραπεζών πιέζουν τον τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξη Πιλάβιο και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σπύρο Καπράλο (βρίσκεται στο Λονδίνο για το 3ο Greek Road Show) για να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του short selling στις τραπεζικές μετοχές. Μέχρι τώρα οι εποπτικές αρχές δεν έχουν πειστεί, καθώς θεωρούν ως στρέβλωση της αγοράς τη ριζική απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ενώ φοβούνται και κερδοσκοπικά φαινόμενα. Προς το παρόν,
Αρκούνται στην λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου , όπως ήδη έκαναν σε ένα βαθμό. Σύμφωνα μάλιστα με άλλους παράγοντες της αγοράς το πρόβλημα δεν είναι ότι οι τιμές πέφτουν , αλλά ότι μετά την τόσο μεγάλη πτώση δεν βγαίνουν αγοραστές. Αυτό δεν είναι πρόβλημα του short selling, αλλά της αδυναμίας επανάκτησης της εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές. Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό και θα συζητείται συνεχώς, τουλάχιστον όσο διαρκεί η πτώση. Σημειώνεται ότι ακόμη ένα άλλο ζήτημα που διευθετήθηκε επίσης μετά από πιέσεις τραπεζιτών ήταν η αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών των μετοχών στο κλείσιμο. Όμως δεν άλλαξε ο ρούς της αγοράς (οι τραπεζίτες υποστήριζαν πως αρκετοί επενδυτές έριχναν συντονισμένα τις τιμές των μετοχών κατά την διδικασία των δημοπρασιών με αποτέλεσμα τα τελικά κλεισίματα να είναι σημαντικά κατώτερα των τελευταίων τιμών στο τέλος της συνεχούς διαπραγμάτευσης). Όμως παρά την αλλαγή του τρόπου κλεισίματος η πτώση συνεχίστηκε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr