Η επόμενη μέρα της έκρηξης στις αγορές

Η επόμενη μέρα της έκρηξης στις αγορές

Η υπέρβαση των 3200 μονάδων σε μια συνεδρίαση μ’ένα σοβαρό όγκο συναλλαγών  (588 εκατ. ευρώ) αποκτά σημασία μόνο για τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, κι αυτό ισχύει διεθνώς. Η κάθετη και απότομη άνοδος ή καλύτερα το “γύρισμα” της αγοράς αφορά   κυρίως τα χαρτοφυλάκια τα οποία απέκτησαν ρευστότητα προκειμένου να κάνουν επανατοποθετήσεις τις επόμενες ημέρες. Και οι ισχυροί του συστήματος, διεθνώς, είναι όλοι

Η επόμενη μέρα της έκρηξης στις αγορές

Η υπέρβαση των 3200 μονάδων σε μια συνεδρίαση μ’ένα σοβαρό όγκο συναλλαγών  (588 εκατ. ευρώ) αποκτά σημασία μόνο για τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, κι αυτό ισχύει διεθνώς. Η κάθετη και απότομη άνοδος ή καλύτερα το “γύρισμα” της αγοράς αφορά   κυρίως τα χαρτοφυλάκια τα οποία απέκτησαν ρευστότητα προκειμένου να κάνουν επανατοποθετήσεις τις επόμενες ημέρες. Και οι ισχυροί του συστήματος, διεθνώς, είναι όλοι όσοι απέμειναν... Κι αυτούς μέχρι τώρα, ούτε καν τους ξέρουμε...  

Οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πελάτη μεσαίας ελληνικής χρηματιστηριακής ο οποίος το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πώλησε 75.000 μετοχές της Ctigroup προς 13 δολάρια και την επομένη ημέρα η μετοχή σημείωνε άνοδο 22 δολαρίων ! Είναι περιττό βέβαιο να αναφερθούμε στην κατάσταση του την Παρασκευή...

?λλωστε, μπορεί η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών να ήταν σοβαρή, αλλά συνέπεσε με την ημέρα λήξης των συμβολαίων στα παράγωγα.

Μια άλλη παράμετρος είναι η κατάργηση του Short Selling, ( ΗΠΑ, Αγγλία, Ιρλανδία κ.α ) εξέλιξη που αλλάζει την μέχρι τώρα πορεία των αγορών.

Εκτός από την ανοδική αντίδραση η οποία επέφερε ένα μέρος της τραυματισμένης ψυχολογίας η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται εύκολα. Όπως δηλώνουν Αμερικάνοι διαχειριστές,  δεν υπάρχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στο σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης και της Fed.

Κλείσιμο

Ποιο είναι το σχέδιο ; Οι εξουσίες που θα αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση με το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων είναι απεριόριστες και σχεδόν ανεξέλεγκτες.

Θα μπορεί να αγοράζει δάνεια, επενδυτικά προϊόντα στεγαστικών δανείων, εμπορικά στεγαστικά δάνεια. Επίσης, θα  δύναται να αυξάνει το αμερικανικό χρέος στα επίπεδα του προϋπολογισμού για άμυνα- εκπαίδευση- υγεία- ανθρώπινους πόρους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από συνεννόηση με την Fed , η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει κα περιουσιακά στοιχεία χρηματοοικονομικών οργανισμών που δεν είναι αμερικάνικοι.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί τέτοιοι ανίσχυροι οργανισμοί οι οποίοι λόγω της έκθεσης τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις ΗΠΑ.

Και οι παροχές του πακέτου διάσωσης λήγουν δυο χρόνια μετά την θέσπιση του νόμου, εφόσον αυτός θεσπιστεί. Με άλλα λόγια, ορίζεται κατά κάποιο τρόπο και η λήξη της κρίσης.

Τι σημαίνει, όμως, η εξαγορά των σάπιων δανείων ; Απλά, ότι οι εμπνευστές του σχεδίου ελπίζουν ότι, οι τράπεζες θα αρχίσουν, σταδιακά, να επανέρχονται στους παλιούς ρυθμού και να πραγματοποιούν κέρδη. Κάτι τέτοιο έγινε στην δεκαετία του 1980-90 ύστερα από την κατάρρευση των εταιρειών Savings – Loans. Τότε ενισχύθηκαν και κάποιες άρχισαν μετά από μήνες να εμφανίζουν κέρδη, εξέλιξη που επέτρεψε την ομαλοποίηση της αγοράς, αργότερα.

Η οδός Αθηνών

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζιδάκης θεωρεί ότι, η επιστροφή και διατήρηση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3000, πιθανότατα, να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και να δημιουργήσει το έδαφος για αγοραπωλησίες οι οποίες θα ενισχύσουν την ρευστότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη συνέχεια.

Τεχνικά, τα επίπεδα τιμών ορίζονται στις 3500 μονάδες (ανοδικά) και στις 3350 (καθοδικά). Και στις δυο περιπτώσεις χρειάζεται ένας όγκος συναλλαγών πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η υποτιμητική κερδοσκοπία των τελευταίων εβδομάδων είχε οδηγήσει τις αποτιμήσεις τραπεζών και εισηγμένων σε μονοψήφια P/E. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ημέρα πριν την ανάκαμψη – ο μέσος   δείκτης P / BV δείκτης τιμής  προς ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών διαμορφωνόταν σε 1,6 ενω ο μέσος δείκτης τιμής προς κέρδη σε 8 με 9.

Τα προβλήματα, όμως, παραμένουν στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Το κυριότερο είναι η επιδείνωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 130%, και μόνο Εθνική – Τράπεζα Κύπρου διαθέτουν δείκτη 89- 80%. Το δεύτερο είναι ότι για ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για μικρότερες τράπεζες απαιτείται αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τράπεζας Ελλάδος.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμο τιτλοποίησης δανείων και ορισμένες μικρότερες προσπάθησαν – ανεπιτυχώς – να τιτλοποιήσουν ακόμη και μη ενήμερα δάνεια ! Αυτό δείχνει και το μέγεθος των πιέσεων.

Μια άλλη τράπεζα, η Εμπορική – η οποία ανήκει στην Credit Agricole - έχει σταματήσει να δέχεται προθεσμιακές με το υψηλό κόστος ( 6-7%) το οποίο προσφέρουν άλλες τράπεζες. Κι αυτό είναι ενδεικτικό.

Το κόστος άντλησης χρήματος οδεύει προς αύξηση – και θα είναι πολύ διαφορετικό απο τους πρώτους μήνες του 2009. Καίτοι  είναι νωρίς ακόμη , ορισμένοι μιλούν ακόμη και για  αυξήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες. Η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δεν είναι τυχαίο πως τράπεζες – όπως η Εθνική – επιχειρούν αποκτήσουν ρευστότητα, τόσο για τρέχουσα περίοδο, όσο και για να είναι έτοιμες να κάνουν κινήσεις.

Η επόμενη ημέρα – πρώτο τεστ η Greek Day

Η  επόμενη ημέρα της ιστορικής εξαγοράς των “σάπιων δανείων δεν θα είναι διαφορετική απ ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Οι αγορές δεν π;aνε συνέχεια πάνω ή συνέχεια κάτω, είτε πρόκειται για ανοδικές περιόδους ή καθοδικές.

Έλληνας χρηματιστής, όπως και ξένοι άλλωστε. Τοποθετούσε πριν από την κρίση τα δίκαια όρια της ελληνικής αγοράς  στις 3500 μονάδες. Τα όρια αυτά άλλαξαν και αυτό μένει να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς του 9μηνου που από μια πρώτη γεύση δεν θα είναι ενθαρρυντικοί, τουλάχιστον στις τράπεζες.

Επίσης, σε  δυο εβδομάδες, οι ελληνικές εισηγμένες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους ξένους διαχειριστές στην ελληνική ημέρα που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές για αμφότερους.

Ο βαθμός της ανταπόκρισης θα ορίσει και την συνέχεια για τους επόμενους μήνες.

Μετά τον Οκτώβριο και μέχρι  το τέλος του χρόνου θα δούμε εάν αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Εξάλλου, η ελληνική αγορά θα έχει από την  επόμενη χρονιά το μειονέκτημα των ακριβότερων P/E λόγω της φορολόγησης των μερισμάτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης