Τα νέα του Μαξίμου, το (σχεδόν) «ναι» για την Πρόεδρο, ο ανασχηματισμός και η τρίτη θητεία, ο Χαρδαλιάς και τα Εμιράτα και το χρυσό Ησυχαστήριο της Θεσσαλονίκης

Τα νέα του Μαξίμου, το (σχεδόν) «ναι» για την Πρόεδρο, ο ανασχηματισμός και η τρίτη θητεία, ο Χαρδαλιάς και τα Εμιράτα και το χρυσό Ησυχαστήριο της Θεσσαλονίκης

-Χαίρετε, από τα νέα της χθεσινής ημέρας που ξεκίνησαν από εδώ, τα γραφεία του Πρώτου Θέματος με τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στο protothema.gr (Σρόιτερ) ξεχώρισα μία, δύο ειδήσεις

DARKROOM_2022
Κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός έδωσε μια αρκετά καθαρή απάντηση σ’ όλες τις φήμες των τελευταίων ημερών περί επιλογής άλλου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διέψευσε οποιαδήποτε διερευνητική επαφή με κάποιον ή κάποιαν άλλη και ουσιαστικά θα έλεγα σχεδόν το έκλεισε στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου. Έχουμε βέβαια μπροστά μας έξι μήνες να το συζητάμε, μέχρι την εκλογή στις αρχές του 2025.

Ερντογάν – Ράμα

-Ο Κ.Μ. ήταν επίσης ιδιαίτερα ομιλητικός και αναλυτικός και για την επίσκεψή του στην Τουρκία, «θα του τα πω του Ερντογάν και κατ’ ιδίαν για τη Μονή», όπως επίσης και για την «περιττή και αχρείαστη επίσκεψη του Ράμα στην Αθήνα». Αντιθέτως, ήταν φειδωλός στις κρίσεις του για την αντιπολίτευση, δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι ιδιαίτερο για τον Κασσελάκη, πάντως σίγουρα αγνόησε πλήρως τον Ανδρουλάκη. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιλέξει σ’ αυτή την προεκλογική καμπάνια που μόλις ξεκίνησε να κάνει focus στα καθημερινά προβλήματα και στη διακυβέρνηση (πολύ) περισσότερο από κριτική στην αντιπολίτευση. Νομίζω σωστά κάνει, αφού ο κόσμος θα πάει (ή δεν θα πάει) να ψηφίσει Μητσοτάκη και τη διακυβέρνηση του, από το να «ψηφίσει θετικά» τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη. Ίδωμεν.

Τρίτη θητεία;

Κλείσιμο
-Ρωτήθηκε φυσικά, μεταξύ άλλων και για τη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας και απάντησε θετικά, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Απλά στο off the record είπε -αλλά με κάποια συστολή θα έλεγα- ότι «δεν έχουμε κλείσει ούτε χρόνο από την αρχή της δεύτερης θητείας και έχουμε μπροστά μας άλλα τρία χρόνια. Αισθάνομαι ότι ακούγεται κάπως αλαζονικό να μιλάμε για το 2027 ενώ είμαστε κυβέρνηση το 2024». Εξ’ ου και η απάντηση χαμηλών τόνων.

Ανασχηματισμός;

-Και φυσικά, όπως κάθε κανονικός δημοσιογράφος, σιγά μη δεν τον ρώταγε ο Σρόιτερ για ανασχηματισμό. Όπως αναμενόταν πήρε... απάντηση Μητσοτάκη, «ο ανασχηματισμός δεν υπάρχει μέχρι που γίνεται». Άλλωστε κανείς πρωθυπουργός ένα μήνα πριν από τις κάλπες λέει «ναι» ή «όχι» σ’ έναν ανασχηματισμό γιατί θέλει και τον μηχανισμό του, τους υπουργούς του… κεφάτους να τρέχουν στην καμπάνια.

Στο ΣΕΦ με σφραγίδα Γεραπετρίτη

-Να σας μεταφέρω τώρα το πλούσιο παρασκήνιο που εξελίσσεται επί μέρες πριν την άφιξη Ράμα στη χώρα μας. Οι Αλβανοί πρώτα ζήτησαν το Christmas Theater στο Γαλάτσι, αλλά, ενώ τα βρήκαν με τον επιχειρηματία, «μπλοκαρίστηκαν» από τον Δήμαρχο της περιοχής Γιώργο Μαρκόπουλο. Μετά στράφηκαν στην εναλλακτική του ΣΕΦ και αποτάθηκαν στη διοίκηση του Σταδίου, το οποίο είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Αθλητισμού. Μου λένε, μάλιστα, ότι για το αίτημα των Αλβανών ενημερώθηκε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προέτρεψε την πρόεδρο του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη να μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπερ και εγένετο, με τον Γεραπετρίτη να λέει ότι, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα σε αίθουσα του σταδίου, τότε μπορεί να δοθεί προς χρήση.

«Καλύτερα θα ήταν στο Σύνταγμα;»

-Ρώτησα, παράλληλα, αρμόδια πηγή μου, αν υπήρχε άλλη εναλλακτική, πέραν των παρασκηνιακών μηνυμάτων που εστάλησαν μέσω ΥΠΕΞ στον Ράμα να μην έρθει στα μέρη μας σε αυτή τη φάση. «Θα ήταν μια λύση να πούμε ότι δεν θα δοθεί κανένα στάδιο ή χώρος που ανήκει στο Δημόσιο για να μιλήσει. Αλλά, σε αυτό το σενάριο θα έκαναν μια πορεία διαμαρτυρίας και θα έβαζαν ομιλητή τον Ράμα στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Σύνταγμα», μου απάντησε η πηγή μου εντός Μ.Μ., όπου καταλαβαίνω ότι έχουν ενοχληθεί βαθιά για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Με την αλβανική πρεσβεία τώρα να ζητά και την αρένα του ΣΕΦ για την ομιλία...

Ο Χαρδαλιάς, τα Εμιράτα και η Ριβιέρα

-Με περισσότερες από 42 B2B συναντήσεις με κορυφαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του κλάδου από διάφορες χώρες του κόσμου ολοκλήρωσε την παρουσία της η Περιφέρεια Αττικής στη διεθνή έκθεση Arabian Travel Market στο Ντουμπάι, όπου συμμετείχε ως συν-εκθέτης στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ. Το νέο τουριστικό brand της Περιφέρειας που παρουσιάστηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και από την Κίνα, το Ομάν, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, σημαντικούς δηλαδή «παίχτες» της τουριστικής αγοράς, καθώς πρόκειται για υψηλού επιπέδου ταξιδιώτες με υψηλά εισοδήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε και το γεύμα εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, 50 επιχειρηματιών και tour operators των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Αττική -και δη η Αθηναϊκή Ριβιέρα- βρέθηκε στο κύριο μενού και ακούω ότι κάτι ενδιαφέρον βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αντίστροφη μέτρηση για Attica bank - Εξελίξεις με DBRS

-Από μέρα σε μέρα αναμένεται η εκτίμηση της DBRS για τις ζημίες από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων Attica bank και Παγκρήτιας και την υπαγωγή των προβληματικών χαρτοφυλακίων ύψους 3 δισ. στον Ηρακλή ΙΙΙ. Τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το ΥΠΟΙΚ υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης, με τις πηγές να δηλώνουν πως «είμαστε πολύ κοντά» για την πλήρη εξυγίανση και τοποθετούν την αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 550 και 700 εκατ. Την ίδια στιγμή κατά σχεδόν ένα μήνα αποφάσισε να παρατείνει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο η Attica Bank. Αντί για τις 31 Μαΐου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 28 Ιουνίου 2024. Στην αγορά πιθανολογούν πως η καθυστέρηση οφείλεται στις διεργασίες για την ένταξη στον Ηρακλή III και στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου.

Ειδικό αποθεματικό 40 εκατ. για Μytilineos

-Ποσό έως 40 εκατ. ευρώ από φορολογημένα κέρδη της προτίθεται να δεσμεύσει η Mytilineos ως ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων. Το θέμα δημιουργίας του λογαριασμού ειδικού αποθεματικού θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψηφοφορία στη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας στις 4 Ιουνίου. Στο σχέδιο αποφάσεων της ΓΣ σημειώνεται πως θα αναφερθούν εξεταζόμενες επενδύσεις στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει η εταιρεία και οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων αναπτυξιακών νόμων ή/και σε κάθε είδους εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.

H Τράπεζα Πειραιώς στην Πειραιώς

-Το «νέο εταιρικό όραμα» της Τράπεζας Πειραιώς, θα παρουσιάσει η διοίκηση του Ομίλου, (που αλλού;) στην οδό Πειραιώς 260, στον ειδικό πολυχώρο Δέλτα. Στις 28 Μαΐου 9 το βράδυ, η διοίκηση του Ομίλου έχει ετοιμάσει μια παρουσίαση του νέου εταιρικού προφίλ της τράπεζας αλλά και των θυγατρικών της. Με χρώματα κίτρινο και γκρι, η νέα τράπεζα Πειραιώς φιλοδοξεί να είναι περισσότερο ψηφιακή, πιο επιθετική στη διαχείριση και φυσικά πελατοκεντρική.

Investor Day ετοιμάζει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-H διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ετοιμάζει Investor Day, μια συνάντηση δηλαδή με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στις αρχές Ιουνίου. Θα παρουσιαστούν οι προοπτικές του ομίλου ο οποίος έχει στόχο λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ και επιπλέον 1,3 δισ. στη Ρουμανία.

Απεβίωσε ο Αύγουστος Βιντζηλαίος

-Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Αύγουστος Βιντζηλαίος. Ο εκλιπών, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, διοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η «Ιερά… ΑΕΕΑΠ»

-Τέλος δεν έχει η λίστα των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί και ανήκουν στα κατασχεμένα του ευαγούς ιδρύματος με την επωνυμία «Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον η Ανάστασις του Χριστού», με τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς», που εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω «Ησυχαστήριο» έγινε γνωστό στο παρελθόν από τη δικαστική διαμάχη σε σχέση με την απόκτηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του. Γεγονός που παρέπεμπε μάλλον σε…«Ιερά ΑΕΕΑΠ». Προ δεκαετίας σχεδόν, το 2015, κάθισαν στο εδώλιο έξι άτομα, -τρεις μοναχοί και τρεις λαϊκοί-, με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορούνταν για αγοραπωλησίες οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας την περίοδο 1994-2008, για λογαριασμό του Ησυχαστηρίου, μέσω υπέρογκων δανείων, στα ονόματα πιστών και φίλων του μοναστηριού. Δεν μιλάμε για μικροποσά καθώς το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2007 φέρονται να ίδρυσαν και off shore στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το Ησυχαστήριο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Εδώ και μια διετία όμως τα ακίνητα του… Ησυχαστηρίου βγαίνουν στο σφυρί κατά κύματα. Στο «χαρτοφυλάκιο» περιλαμβάνονταν από συγκροτήματα με βίλες και πισίνες, αλλά και δεκάδες αγροτεμάχια κυρίως στη Β. Ελλάδα, καθώς και μια σειρά από οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα. Τα καλύτερα βέβαια έχουν ήδη «χτυπηθεί», με πιο δημοφιλές το πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, επί της οδού Μετσόβου στην Αθήνα, που άλλαξε χέρια με 1,87 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι των «επενδύσεων» πάντως είχαν μια προτίμηση σε επαγγελματικά ακίνητα με σίγουρους μισθωτές. Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στα ακίνητα που βγαίνουν και ξαναβγαίνουν στο σφυρί περιλαμβάνεται κι ένα ισόγειο κατάστημα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής με έναν ενιαίο χώρο 614,37 τ.μ., και υπόγειο 480 τ.μ., όπου στεγάζονται ιατρεία, χώροι αναμονής και διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ της περιοχής. Μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς, ο επόμενος και με μειωμένη τιμή εκκίνησης έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

+9,82% με μόλις 200 μετοχές

-Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εταιρείας πληροφορικής Dotsoft, του Αναστάσιου Μάνου. Τις τελευταίες μέρες από τα οικονομικά αποτελέσματα πληροφορηθήκαμε ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία αύξησε τη επενδυτική του θέση, ο χρηματιστής Τζουζέπε Τζιάνο. Την περασμένη Πέμπτη, η μετοχή σημείωσε άνοδο +9,82%. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό ανόδου σημείωσε η μετοχή και χθες. Κατά σύμπτωση και οι δύο ανοδικές συνεδριάσεις είχαν τον ίδιο ακριβώς όγκο συναλλαγών: 200 μετοχές. Δηλαδή 1.250 ευρώ και 1.350 ευρώ. Με απλά λόγια, με 3-4 χιλιάρικα, η διοίκηση θα επιδιώξει να εντυπωσιάσει τους μετόχους της με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Παιχνίδια arbitrage στην Cenergy

Τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα η Ελληνική Κεφαλαιαγορά αργούσε. Αντιθέτως, το Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών σημείωνε φρενήρη ρυθμό λειτουργίας. Ειδικά στη μετοχή της Cenergy καταγράφηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα. Κάποιοι επαΐοντες αυτές τις τρεις μέρες, οδήγησαν την μετοχή της Cenergy στις Βρυξέλλες, στα 9,11 ευρώ με εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 9%. Χθες, στην Αθήνα, η μετοχή ξεκίνησε από την ταπεινή τιμή των 8,3 ευρώ, στα πρώτα 10 λεπτά εκτινάχθηκε στο +4% ανέβηκε ακόμη και στα +5,5%, κατόπιν διολίσθησε στα €8,260 για να κλείσει τελικά στα €8,35 με άνοδο +4,38%. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα ωστόσο, όσοι είχαν μετοχές στις Βρυξέλλες, πρόλαβαν και πούλησαν στα 9 ευρώ (εκεί η μετοχή σημείωσε πτώση της τάξης του -7,5%), ενώ μ’ έναν κομψό συνδυασμό στα Χρηματιστήρια παραγώγων αποκόμισαν ένα εύκολο κέρδος εκμεταλλευόμενοι τη διαφορά τιμής μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών…

Οι τριμηνιαίες αλλαγές στους διεθνείς δείκτες του Χρηματιστηρίου

Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Μαΐου θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Θεωρητικά δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγές παρ’ όλο που τρεις εισηγμένες, πληρούν κάποιες αλλ’ όχι όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους. Για παράδειγμα η HelleniQ Energy με αποτίμηση 2,5 δισ., ο ΔΑΑ με 2,490 και ΤΙΤΑΝ με 2,35 δισ. ευρώ πληρούν το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης. Η HelleniQ Energy θα μπορούσε να ενταχθεί εάν πληρούσε και την προϋπόθεση της αποτίμησης (των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά) η οποία όμως για να συμβεί, θα έπρεπε οι βασικοί μέτοχοι (ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ) να είχαν διαθέσει ένα ποσοστό των μετοχών τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ο Όμιλος TITAN Cement International είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να ανεβαίνει κατά 14% σ ένα μήνα, 38% από την αρχή του έτους αλλά μάλλον δεν προλαβαίνει αυτή την αναθεώρηση. Υπάρχει όμως και μια ανάλογη διαδικασία που θα τρέξει στους δείκτες FTSE/Russell. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου (μέση χρηματιστηριακή αξία) θα πρέπει να υπολογίζεται βέβαιη η ένταξη του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας (στην αναθεώρηση Ιουνίου) με την Quest (αποτιμάται 816 εκατ.) να μένει εκτός. Για τον συγκεκριμένο δείκτη να συνεκτιμηθούν, η βαρύτητα Εθνικής (με 10,9%), Eurobank (10,6%), Coca Cola HBC (9,6%) αλλά και η εφαρμογή του capping factor (οι 3 ανωτέρω θα έχουν την ίδια στάθμιση/από 10%).

Οδηγίες προς… λουόμενους

-Ομολογώ ότι πιάστηκα ελαφρώς αδιάβαστος καθώς αγνοούσα, και εδώ που τα λέμε δεν το φανταζόμουν κιόλας, ότι η διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου στη χώρα μας ορίζεται με υπουργική απόφαση. Έτσι, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Δ/νσης Υδάτων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Θ. Σκυλακάκης εξέδωσε στις 23 Απριλίου απόφαση με θέμα «Διάρκεια κολυμβητικής περιόδου για το έτος 2024». Να σημειώσω εδώ ότι πρόκειται για μια από τις πιο σύντομες υπουργικές αποφάσεις που έχω δει, δεδομένου ότι το μόνο που αναφέρεται είναι: «Αποφασίζουμε η κολυμβητική περίοδος για το έτος 2024 να διαρκέσει πέντε (5) μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουνίου 2024». Άρα, μπάνια μέχρι τον Οκτώβρη και… με το νόμο. Υποθέτω πως η απόφαση θα συνδέεται με την εποχική πρόσληψη ναυαγοσωστών στις οργανωμένες παραλίες.

Μεμονωμένη περίπτωση ή αρχή ενός νέου κύκλου;

-Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανική Τράπεζα BBVA τάραξε τα νερά της ειδησεογραφίας αποκαλύπτοντας μια προσφορά έκπληξη για την εξαγορά της ανταγωνίστριας της Banco Sabadell, με βασικό επιχείρημα ότι η συνένωση των δύο ισπανικών δανειστών θα δημιουργήσει «μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χρηματοοικονομικές οντότητες της Ευρώπης». Χθες, η διοίκηση της Sabadell επιβεβαίωσε στην Ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η καταλανική τράπεζα απέρριψε την πρόταση με το επιχείρημα ότι ο όμιλος βασκικής καταγωγής «δεν είχε περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών του όρων». Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Sabadell, Josep Oliú έδωσε στην δημοσιότητα (!) το πλήρες κείμενο της πρότασης του προέδρου της BBVA, Carlos Torres Vila ώστε «η αγορά να έχει πλήρη και διαφανή πληροφόρηση» υπό το φως των «πληροφοριών που εμφανίστηκαν στον Τύπο». Η ασυνήθιστη κίνηση της δημοσιοποίησης της επιστολής του ενός προέδρου προς τον άλλο δείχνει και την αντιπαλότητα μεταξύ τους. Τώρα πια η BBVA έχει τρεις επιλογές: να παραιτηθεί από το σχέδιο της, να ξεκινήσει μια διαδικασίας hostile take over (εχθρική προσφορά εξαγοράς) με τους όρους που είχαν ήδη τεθεί την περασμένη εβδομάδα και απορρίφθηκαν από το συμβούλιο της Sabadell ή να βελτιώσει την πρόταση της. To ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το επεισόδιο BBVA -Sabadell είναι μεμονωμένη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών περίπτωση ή αρχή ενός κύκλου συγκέντρωσης / μεγέθυνσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αλλού κοιτάζει η Λαγκάρντ κι αλλού ο Πάουελ

Αυτή την εποχή, ο πληθωρισμός της Ευρώπης είναι χαμηλότερος από τον πληθωρισμό των Η.Π.Α. Είναι όμως σωστό να συγκρίνουμε αυτά τα δύο -θεωρητικά ίδια- μεγέθη; Ίσως όχι. Στις Η.Π.Α. ο πληθωρισμός είναι πιο «υγιής». Είναι πληθωρισμός αυξημένης ζήτησης προϊόντων και ταυτόχρονης υπερ-προσφοράς χρήματος. Αντιθέτως, η Ευρώπη δεν υποφέρει από αυξημένη ζήτηση αλλά από μειωμένη προσφορά προϊόντων και πρώτων υλών ενώ το χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κυκλοφορεί τόσο γρήγορα όσο το σχεδιάζουν στην Φρανκφούρτη. Στις Η.Π.Α. ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να μειώσει την κυκλοφορία του χρήματος, η κυβέρνηση -αντιθέτως- εκδίδοντας σωρηδόν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια είναι υποχρεωμένη να κρατά υψηλά τα επιτόκια (άρα και το συνολικό κόστος χρήματος), για να είναι ελκυστικά στους αποταμιευτές. Συμπέρασμα: Άλλα μεγέθη κοιτάει η Λαγκάρντ για να αποφασίσει την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ και άλλα μεγέθη μελετά ο Πάουελ. Αν όμως υπάρξει σημαντική διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο, τότε η παγκόσμια αποταμίευση θα στραφεί προς το δολάριο, ανεβάζοντας την ισοτιμία του δηλαδή ακριβαίνοντας την προμήθεια πρώτων υλών για την Ευρώπη. Δύσκολες ασκήσεις...

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης