Μισογεμάτο «είδε» η Wall Street το ποτήρι της Fed

Μισογεμάτο «είδε» η Wall Street το ποτήρι της Fed

Τα μικρά... δώρα της FOMC και του Τζερόμ Πάουελ πρόσφεραν κάποια στήριξη στην αγορά, παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ακόμη μείωση των επιτοκίων

27940774
Στο «μη χείρον βέλτιστον» επέλεξε να εστιάσει η Wall Street μετά τα όσα δήλωσε απόψε η FOMC και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά. Μάλιστα, οι δείκτες έφτασαν να κερδίζουν πρόσκαιρα πάνω από 1%, αν και σταδιακά απώλεσαν μέρος των κερδών τους, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 37.903 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,34% στις 5.018 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε τελικά σε ποσοστό 0,33% φτάνοντας τις 15.605 μονάδες.

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχασαν έδαφος, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά έξι μονάδες στο 4,624%, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο του 4,6% και του 2ετούς να κυμαίνεται στο 4,952%.

Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της, η FOMC διατήρησε αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,50%, ήτοι σε υψηλό 23 ετών, όπως περίμενε η αγορά.

Κλείσιμο
Παράλληλα, επανέλαβε πως η περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερή καθοδική τροχιά προς την κατεύθυνση του 2%, προσθέτοντας μάλιστα πως παρατηρείται έλλειψη προόδου στο δείκτη φέτος. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε ομιχλώδες το τοπίο όσον αφορά την προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων. Ωστόσο, επεφύλαξε κι ένα δώρο της… παρηγοριάς για την αγορά: την έναρξη της επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού της, από την 1η Ιουνίου, κάτι που συνιστά ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα νομισματικής χαλάρωσης.

Το δεύτερο και καθοριστικό δώρο που «ανακούφισε» τους επενδυτές ήρθε διά στόματος του Τζερόμ Πάουελ και αυτό είχε να κάνει με τη διαβεβαίωση του, μετά από ερώτηση που δέχτηκε, πως δεν «βλέπει» νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Δεδομένου πως τα συνεχόμενα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας και τις αντοχές της οικονομίας είχαν αρχίσει να φουντώνουν τους χειρότερους φόβους των επενδυτών πως το συμβούλιο, όχι μόνο θα αργήσει να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει και σε νέα αύξηση, η διαβεβαίωση Πάουελ ήταν καθησυχαστική.

«Νομίζω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι αύξηση» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed απέρριψε και τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται περί διολίσθησης της οικονομίας σε στασιμοπληθωρισμό, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αλήθεια δεν καταλαβαίνω από που προκύπτουν» οι ανησυχίες αυτές, δεδομένου πως η οικονομία κινείται σταθερά και ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 3%.

Βεβαίως, δεν έκανε καμία αναφορά στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική είναι περιοριστική και θα παραμείνει περιοριστική για όσο καιρό χρειάζεται, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη ψηλά, όμως όταν χρειαστεί να αλλάξει ρότα θα το κάνει ανεξαρτήτως και των πολιτικών δεδομένων. Το τελευταίο ήταν μια ακόμη καθησυχαστική δήλωση από την πλευρά του Τζερόμ Πάουελ, δεδομένου πως η αγορά ανησυχούσε ότι η Fed θα διστάσει να μειώσει τα επιτόκια προς τα τέλη της χρονιάς, δεδομένης των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Fed ότι με την πολιτική της στηρίζει τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν και μάλιστα υπάρχουν σενάρια που τον εμφανίζουν να ετοιμάζεται να περιορίσει την ανεξαρτησία της, εφόσον εκλεγεί.

Ωστόσο ο Τζερόμ Πάουελ, με ψυχραιμία, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα κινείται ανεξάρτητα και θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια ανεξάρτητα, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη της την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. «Οι εκλογές δεν βρίσκονται στο σκεπτικό μας» και δεν τις υπολογίζουμε, εξήγησε.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές μετοχές πρωταγωνίστησαν με οδηγό την Microsoft, την Alphabet, την Meta και την Amazon.

Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες μετοχές του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από την Advanced Micro Devices και την Super Micro Computer.

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές, με τις μικρές περιφερειακές να ξεχωρίζουν, ανάμεσα τους η New York Community Bancorp και η Axos Financial.

Θετική υποδοχή από την αγορά είχε και η πρεμιέρα της εταιρείας κρουαζιέρας Viking με άλμα της μετοχής της κατά περίπου 10%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

30 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα - Πώς το δυστύχημά του έφερε επανάσταση στους κανόνες ασφαλείας της Formula 1


Υπουργείο Ναυτιλίας: Πώς θα μεταφέρονται ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα με πλοία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης