Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024

Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024

Ολική επαναφορά και ψήφο εμπιστοσύνης στις αγορές (και όχι μόνο από τους Οίκους) θέλει τώρα η Αθήνα - Άφησε πίσω Ιταλία και Μάλτα, έφτασε την Ισπανία και πλησιάζει Πορτογαλία και τις υπόλοιπες χώρες

protogenes_pleonasma_0
Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» ύψους 4,1 δισ. ευρώ κατέγραψε –και με τη «σφραγίδα» της Eurostat– η Ελλάδα το 2023, που είναι και 150πλάσιο από πέρυσι (μόλις 27 εκατ. ευρώ το 2022).

Με υπερπλεόνασμα-έκπληξη 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο-δέσμευση της χώρας (είχε οριστεί σε 1,1% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ) η Ελλάδα σηματοδοτεί ότι επέστρεψε στην δημοσιονομική τάξη. Τίποτα από αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί όμως για παροχές, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για ταχύτερη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, κάτι που θεωρούν εξ ων ουκ άνευ οι Οίκοι αξιολόγησης για να δώσουν νέα αναβάθμιση στην ελληνική οικονομία.

Εν μέσω πολέμων, κύματος ακρίβειας, ρεκόρ επιτοκίων, διεθνούς αβεβαιότητας και με μια Ευρώπη στα όρια οικονομικής καχεξίας (αν όχι ύφεσης), οι αναβαθμίσεις κρατών από Οίκους αξιολόγησης τείνουν να αποτελέσουν άγνωστη λέξη στη Γηραιά ήπειρο, για φέτος τουλάχιστον.

Ωστόσο και πάλι η «θετική» έκπληξη προήλθε από την Ελλάδα. Και ήταν διπλή! Το πρώτο άκουσμα νέας αναβάθμισης από ξένο Οίκο αξιολόγησης για τo 2024 έγινε από τον Standard & Poor’s για την Ελλάδα την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Η ακόμα πιο «καλή είδηση» ήρθε τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τα τελικά στοιχεία για υπερπλεόνασμα-έκπληξη του 2023, που ίσως αποδειχθεί και «κρυφό όπλο» για νέες αναβαθμίσεις μέσα στο 2024.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

23 Απριλίου 2010: Οι πρωταγωνιστές του πρώτου μνημονίου 14 χρόνια μετά

Ο Άλεκ Μπάλντουιν έσπασε το κινητό γυναίκας που του ζητούσε επίμονα να πει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη» - Δείτε βίντεο

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης σήμερα, ζέστη και λασποβροχές - Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης