Ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού: Ξεπέρασε τα $2.200 η ουγγιά και... συνεχίζει

Ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού: Ξεπέρασε τα $2.200 η ουγγιά και... συνεχίζει

Αναλυτές προβλπεπουν ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους

xrysos
Η τιμή του χρυσού κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 2.200 δολάρια η ουγγιά, ενισχυμένη από την προοπτική να γίνουν φέτος μειώσεις των επιτοκίων, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, Τετάρτη, από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Ο χρυσός έφθασε μέχρι τα 2.220 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ξεπερνώντας έτσι προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το Μάρτιο.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν σημαντική άνοδο και το δολάριο υποχώρησε αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά το 2024 παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

Αυτή η άνοδος της τιμής του χρυσού ενθαρρύνθηκε από ένα εξασθενημένο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικό αυτό το πολύτιμο μέταλλο ως καταφύγιο σε ένα πλαίσιο όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι μειώσεις των επιτοκίων ευνοούν επίσης το κίτρινο μέταλλο, το οποίο δεν δημιουργεί έσοδα, καθώς καθιστούν τις άλλες τοποθετήσεις λιγότερο ελκυστικές.

Η χρηματοοικονομικός όμιλος Macquarie έχει προβλέψει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι φυσικές αγορές χρυσού έδωσαν ώθηση στις τιμές, όμως οι αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των τιμών σε «σημαντικές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων».

«Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αγοράσει ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού για τις Κεντρικές Τράπεζες, Shaokai Fan.

Κλείσιμο
Οι αγορές αυτές έχουν ενισχύσει τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς στο CNBC.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς σώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε νότια της Χαλκιδικής

Περιπλέκεται το θρίλερ με τον θάνατο του συντρόφου της Σαμπαλένκα: Δεν ήμασταν πια μαζί, αποκάλυψε η τενίστρια

Από τέλεια κόρη, δολοφόνος: Η φρικιαστική νύχτα που μία 24χρονη κανόνισε να εκτελέσουν τους γονείς της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης