ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προοπτικές του Νοεμβρίου

ikonomia
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, αναφέρει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προοπτικές του Νοεμβρίου. Προειδοποιεί όμως, ότι οι παράγοντες που βοηθούν αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων της βελτιωμένης εικόνας στις αλυσίδες εφοδιασμού και το κόστος των βασικών εμπορευμάτων, διαλύονται ή ακόμη και αντιστρέφονται.

Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται πάνω από τον στόχο στις περισσότερες χώρες και ότι το κόστος εργασίας αυξάνεται ενώ οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.

«Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστικό σπιράλ που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις του. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν».

Κλείσιμο
Η επιφυλακτικότητα διατυπώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απομακρύνονται από την επιθετική σύσφιξη και δίνουν σήμα ότι οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι η μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό ποντάροντας σε μείωση των επιτοκίων άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Influencers, οι νέοι σερίφηδες του Διαδικτύου: Η live σύλληψη με Κοψιάλη και οι οδηγίες της ΕΛΑΣ

Λιθουανία: Προσγείωση θρίλερ για 179 επιβάτες - Το αεροπλάνο έφυγε από τον διάδρομο και έπεσε σε λάσπες

Κερατσίνι: Στις φυλακές Τριπόλεως θα μεταφερθεί ο 78χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό της εγγονής του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης