Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ - 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ - 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Οι 27 αποφάσισαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ - Πώς θα διατεθούν

eurocouncil_1
Σε συμφωνια για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, του προϋπολογισμού δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Μετά την ομόφωνη απόφαση της περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ, οι 27 αποφάσισαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ από ανακατανομές κεφαλαίων σε υπάρχοντα προγράμματα, ενώ τα νέα κεφάλαια που θα δοθούν για τον προϋπολογισμό ανέρχονται σε 21 δισ.

Εκτός λοιπόν από τα 50 δισ. για το Κίεβο, η ΕΕ θα διαθέσει 2 δισ. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (ένα από τα βασικά αιτήματα της Αθήνας), 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γειτονία και τον Κόσμο, 1,5 δισ. ευρώ για Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP (Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη) και 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και βοήθειας.



Κλείσιμο
Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, για προκλήσεις και ανάγκες που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για τις συνοριακές διαδικασίες, θα υπάρξει ενίσχυση 2 δισ. ευρώ».

Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ήταν επιτακτική καθώς η ΕΕ στερεύει από χρήματα. Τα περισσότερα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επέβαλε η πανδημία της Covid-19 και στη συνέχεια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι έκτακτες αυτές καταστάσεις οδήγησαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δώσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, στην Κομισιόν την εξουσία να εκδώσει κοινό χρέος. Να δανειστεί δηλαδή από τις αγορές έως και 800 δισ. ευρώ, μεταξύ 2021 και 2026, ώστε να μπορέσει να χορηγεί, με τη σειρά της, επιχορηγήσεις και δάνεια στα κράτη - μέλη. Ωστόσο το επιτόκιο δανεισμού της ΕΕ έχει ανέβει από το 0.1%το 2021 στο 3% το 2023, με αποτέλεσμα το κόστος αποπληρωμής των τόκων να έχει εκτοξευθεί και να χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα προσφύγει στα δικαστήρια σε βάρος της εισαγγελέως, είπε ο Κούγιας - «Να το κάνετε», του απάντησε

Επεισόδια και προσαγωγές σε Βουλή και Εξάρχεια στο πανεκπαιδευτικό: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία (βίντεο & φωτογραφίες)


Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του Netflix που παρουσιάζει ομοφυλόφιλο τον Μέγα Αλέξανδρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης