Υψηλές οι επαγγελματικές προοπτικές για τους Logisticians - Ανάλυση της αγοράς εργασίας

Υψηλές οι επαγγελματικές προοπτικές για τους Logisticians - Ανάλυση της αγοράς εργασίας

Στο νέο οικονομικό σκηνικό ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον 

Logisticians
Η συνεχιζόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η στροφή των καταναλωτών στο E-Commerce (αγορές μέσω internet) δημιουργεί νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες απασχόλησης. Ο Αλέξανδρος Παρασκευάς (φωτογραφία) είναι managing director της συμβουλευτικής εταιρείας Logistics Consulting Experts (email info@LCE.gr) αναλύει τα νέα δεδομένα και εξηγεί ποια επαγγέλματα και γιατί παρουσιάζουν τώρα μεγαλύτερη ζήτηση. 

      «Όσοι από εσάς γεννηθήκατε πριν το 1970 αλλά και λίγο αργότερα, σίγουρα θα θυμάστε ότι τότε -την δεκαετία του ’80- ήταν εξαιρετικά εύκολο να βρει κάποιος μια καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Εκείνες τις εποχές, ανεξάρτητα αν κάποιος είχε προχωρήσει στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης ή όχι, κυριολεκτικά διάλεγε τον εργοδότη του. Ήταν, πολύ απλό με ένα basic βιογραφικό ή διαβάζοντας τις μεγάλες αγγελίες στις εφημερίδες ή με έναν «θείο» ή με έναν «γνωστό του μπαμπά» να βρούμε μια καλή δουλειά. Τόσο απλά! Με τις τότε επιλογές μας, αρκετοί έγραψαν στο ασφαλιστικό τους βιογραφικό χιλιάδες ένσημα και άρα στις μέρες μας βρίσκονται κάπου κοντά στην «σιγουριά της σύνταξης».

       Τα τελευταία 40 χρόνια υπήρξαν αρκετές ανατροπές στην αγορά εύρεσης εργασίας. Ποιος μπορεί να μην αναφερθεί στην λεγόμενη «μαύρη» δεκαετία μεταξύ 2009 - 2019 οπότε περί τους 600.000 περίπου Έλληνες διέφυγαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, είτε για να κάνουν καριέρα σύμφωνα με τις σπουδές τους, είτε απλά για να βρουν δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, «από το 2010 έως το 2021 η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου ανήλθε σε 592.200 άτομα. Την ίδια στιγμή, η εισερχόμενη μετανάστευση των Ελλήνων ανήλθε σε 342.900 άτομα», δηλαδή καθαρή εκροή 249.300 ατόμων, καθαρή απώλεια 250 χιλιάδων Ελλήνων. Σύμφωνα πάντα με την Eurostat, «η καθαρή μεταναστευτική εκροή ατόμων με ελληνική υπηκοότητα μειώνεται πλέον σταδιακά». Οι λόγοι γι’ αυτή την θετική ανατροπή, είναι λίγο-πολύ γνωστοί:

       α) Η ολοένα συνεχιζόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομία, β) η στροφή στο E-Commerce (αγορές μέσω internet) που δημιούργησε νέα επαγγέλματα και νέες ευκαιρίες, γ) σαφώς ο Covid που άλλαξε τις καθημερινές συνήθειες και έκανε τον καταναλωτή πιο απαιτητικό και άρα οδήγησε χιλιάδες νέους να οδηγούν «μικρά βανάκια και παπάκια» και τέλος δ) η αβεβαιότητα και η αστάθεια στις γειτονικές χώρες που καθιστά τη χώρα μας ένα αρκετά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

       Έχοντας λοιπόν ένα νέο οικονομικό σκηνικό -χωρίς σαφέστατα πανηγυρισμούς και τύμπανα αφού ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υποφέρει και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες- ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι αποθήκες και οι μεταφορές, το επάγγελμα του Logistician ανεξάρτητα διοικητικής βαθμίδας φαίνεται ότι παρουσιάζει πολύ αυξημένη ζήτηση. Εδώ και αρκετό καιρό, η αγορά εργασίας ειδικά στα Logistics μου θυμίζει την δεκαετία του ’80, τότε που όπως προανέφερα «απλά διαλέγαμε τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε». Όλοι ψάχνουν προσωπικό: οδηγούς, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, αποθηκάριους, δρομολογητές, μεσαία στελέχη και αρκετά συχνά Managers. Logistics Managers.
Έχοντας αρκετά καλή άποψη -λόγω της θέσης στην εταιρεία συμβούλων- δεκάδες ή/και εκατοντάδες εμπορικές ή/και παραγωγικές εταιρείες αναζητούν εργατικό δυναμικό στις αποθήκες τους. Στα πάνω τους και οι εταιρείες ενοικίασης προσωπικού που τελευταία αναγκάζονται να φέρνουν εργάτες από τρίτες χώρες αφού οι Έλληνες εργάτες απλά δεν υπάρχουν ή δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση.

      Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, παρατίθενται κάποια tips που πιθανότατα να φανούν χρήσιμα, ειδικά στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τον κλάδο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω αφορούν νέους εργαζόμενους που δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάποιο πτυχίο ΑΕΙ (αν έχουν, ακόμα καλύτερα)

      1) Εξειδίκευση – στόχευση: Θα πρέπει να πω ότι είμαι ισχυρός οπαδός της 5ετίας και του φυσιολογικά και σταδιακά εξελισσόμενου μισθού. Επίσης είμαι οπαδός της στρατηγικής στόχευσης σε επίπεδο κλάδου (πχ. κλάδος τροφίμων ή φαρμακευτικός κλάδος ή κλάδος μεταφορών κ.λπ.). Αυτή η τοποθέτηση έχει τα βασικά πλεονεκτήματα α) της εξειδίκευσης και εναλλακτικών επιλογών ανάμεσα σε εταιρείες β) του ταχύτερα εξελισσόμενου μισθού και πακέτου παροχών και γ) της μείωσης της απειλής απώλειας εργασίας για τον οποιοδήποτε λόγο. Να μην γεμίζεις το βιογραφικό σου με ολιγόμηνες συνεργασίες. Ακόμα και αν είσαι δυσαρεστημένος, να θυμάσαι ότι μεγαλύτερη αξία έχει η προϋπηρεσία και η σταθερότητα. Μείνε συνεπής στα logistics ακόμα και αν η πρόταση που σου κάνουν σου παρέχει μεγαλύτερες απολαβές. Μην αλλάζεις αντικείμενο. Η ελάχιστη συνεργασία σου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 3-4 χρόνια. Χτίσε την στρατηγική της καριέρας σου και μην καταστρέφεις το βιογραφικό σου άσχετα αντικείμενα.

      2) Μηχανογραφική γνώση και αντίληψη: Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει ένα στέλεχος στις αποθήκες, είναι να επιδιώξει να μάθει όσο γίνεται καλύτερα τα μηχανογραφικά συστήματα της εταιρείας. Είναι εξαιρετικά δυνατό σημείο το να γνωρίζει ο εργαζόμενος τον τρόπο που παραγγέλνει η εταιρεία στους προμηθευτές της, τον τρόπο που παραλαμβάνει και διαχειρίζεται το απόθεμα της, τον κύκλο της εκτέλεσης των παραγγελιών, τον τρόπο φόρτωσης στα φορτηγά και τέλος τον τρόπο που διαχειρίζεται τις παραδόσεις στους πελάτες. Αν στις παραπάνω γνώσεις προσθέσουμε και την ικανότητα ανάλυσης των δεδομένων και τις διοικητικές ικανότητες, τότε ο εργαζόμενος έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στο τιμόνι ενός κέντρου διανομής ή μιας μεγάλης αποθήκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται μισθολογικά. Στελέχη με γνώση των μηχανογραφικών συστημάτων και ταλέντο αποκωδικοποίησης αριθμών, είναι προσόντα που οι περισσότεροι εργοδότες θα ήθελαν να έχουν στα Logistics της εταιρείας τους…

      3) Οργάνωση, τυποποίηση, εργονομία: Αυτά τα τρία πράγματα θα πρέπει να τα είναι πάντα στο μυαλό του υποψηφίου στελέχους στον κλάδο των Logistics. Η οργάνωση σημαίνει αποτύπωση και καταγραφή των λειτουργιών, η τυποποίηση σημαίνει ελέγχους και διαδικασίες και η εργονομία σημαίνει παραγωγικότητα και τελικά λειτουργικό κόστος. Αν ο υποψήφιος απευθύνεται σε εταιρεία που δεν είχε μέχρι σήμερα επικεφαλή, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η δουλειά στην αποθήκη γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τους κωδικούς και τον χώρο που βρίσκονται κατανεμημένοι και τοποθετημένοι. Το πιθανότερο είναι η αποθήκη αυτή να λειτουργεί μόνο με την εμπειρία και η εκτέλεση των παραγγελιών να γίνεται χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες.

     4) Τι θέλει να ακούσει άραγε ένας επιχειρηματίας ή ο HR manager ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη ενός άπειρου Logistician με τελικό στόχο να είναι επικεφαλής της αποθήκης; Ο υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για να είναι στη συνέντευξη, κάτι άρεσε στο βιογραφικό του! Όμως είναι βασικό να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι παρότι χωρίς εμπειρία, η αποθήκη είναι το πιο κρίσιμο τμήμα μέσα σε μια εταιρία που παραδίδει εμπορεύματα και από εκεί -από την αποθήκη- κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ανταγωνιστικότητά της. Να περάσεις το ξεκάθαρο μήνυμα ότι αγαπάς τα Logistics, ότι καταλαβαίνεις γρήγορα και ότι θέλεις «να φανεί χρήσιμος στην ομάδα της αποθήκης και ότι θέλεις να βάλεις ένα λιθαράκι ώστε η αποθήκη να δουλεύει πιο σωστά και πιο οργανωμένα».

    5) Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα: Το νέο στέλεχος θα πρέπει να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τις εργασίες της αποθήκης. Θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα κάνει τη ζωή των συναδέλφου του πιο εύκολη. Θα πρέπει να είναι 95% στην αποθήκη και ελάχιστα στο γραφείο που του έχουν δώσει. Να ρωτά συνεχώς! Όχι για να αμφισβητεί αλλά για να μάθει…. Να αναδεικνύει την σημασία του «εμείς» και να βγάλει από το λεξιλόγιο του το «εγώ».

    6) Μην παίρνεις σύντομες αποφάσεις για τον μελλοντικό σου εργοδότη: Πριν στείλεις το βιογραφικό σου, προσπάθησε να μάθεις πληροφορίες για την εταιρεία που απευθύνεσαι. Διαβάστε πολύ καλά τι ζητά η θέση και προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του ανθρώπου που θα σας πάρει συνέντευξη. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα διαβάσετε την αγγελία, θα πρέπει να καταλάβετε αν είστε ο κατάλληλος. Δεν θα πρότεινα να «κάψετε» το βιογραφικό σας αν δεν έχετε τουλάχιστον πχ. 4 από τα 6 βασικά προ απαιτούμενα

    7) Τέλος, να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να υποστηρίξεις ότι ο μισθός που επιθυμείς ή που αμείβεσαι σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας σταδιακής προσωπικής σου ανάπτυξης. Δεν θα πρότεινα λοιπόν απότομες μισθολογικές. Δεν είναι λογικό -ακόμα και αν είναι προς το συμφέρον σου- να αλλάζεις δουλειά επειδή σου δίνουν περισσότερα. Σκέψου μήπως το μισθολογικό δέλεαρ είναι επειδή σε έχουν πολύ ανάγκη. Για πόσο χρόνο άραγε? Μήπως πρόκειται για κάτι παροδικό? Σκέψου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης