Στο top 5 των χωρών της Ευρώπης με τα πιο ακριβά δάνεια η Ελλάδα - Τι ισχύει με τις καταθέσεις

Στο top 5 των χωρών της Ευρώπης με τα πιο ακριβά δάνεια η Ελλάδα - Τι ισχύει με τις καταθέσεις

Το 5ο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη για την απόκτηση στέγης και το 3ο υψηλότερο για κατανάλωση προσφέρει η Ελλάδα – Από τις χαμηλότερες αποδόσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν οι Έλληνες αποταμιευτές

tameio_trapeza_arthro
Σταθερά στο top5 των χωρών της Ευρώπης με τα πιο ακριβά δάνεια, τόσο για λόγους στέγασης, όσο και εν γένει, κατανάλωσης, βρίσκεται η Ελλάδα, με τα επιτόκια χορηγήσεων να αυξάνονται διαρκώς, σε αντίθεση με αυτά των καταθέσεων που επιμένουν να βρίσκονται κολλημένα σε χαμηλά επίπεδα εις βάρος κυρίως των μικροαποταμιευτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η χώρα μας προσφέρει επιτόκιο:

  • 4,49% για την απόκτηση στέγης, το πέμπτο υψηλότερο μετά τις Λιθουανία (5,89%), Λετονία (5,89%), Εσθονία (5,81%) και Κύπρο (5,20%), με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,97%.
  • 11,32% για δάνεια που χορηγούνται για κατανάλωση, το τρίτο υψηλότερο μετά τις Λετονία (13,96%) και Εσθονία (12,93%), με τον μέσο όρο της Ευρώπης να «αγγίζει» το 7,90% και
  • 1,78% για καταθέσεις συμφωνημένης διάρκειας, το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο (1,54%) και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 3,27%.

Οι ελληνικές τράπεζες, μάλιστα, όπως ανέφερε σε σχετικό report της η DBRS Morningstar, βρέθηκαν το α’ εξάμηνο του 2023 στην πρώτη θέση των επιτοκιακών περιθωρίων, γεγονός που έχει πολλές φορές επισημάνει από την πλευρά της και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Με αφορμή τη δημοσίευση των επιτοκίων για τον μήνα Οκτώβριο δε, η κεντρική τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τον περασμένο Οκτώβριο, στις 5,71 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,93 εκατοστιαίες μονάδες».

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Διακήρυξη φιλικών σχέσεων ανακοινώνουν σήμερα Μητσοτάκης και Ερντογάν: Οι συμφωνίες και οι επόμενες συναντήσεις

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας των διδύμων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη με την ξαδέρφη τους: «Δεν θα ακούσω “μπαμπά μου, μπαμπάκα μου, θειούλη μου”»

«Η συμμετοχή αφορούσε μόνο εκρήξεις σε ATM»: Όλη η απολογία του τράπερ Don Leon
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης