Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να μειώσει ριζικά το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε πιο βατά επίπεδα - Οι επόμενες κινήσεις

xreos
Κάποτε το δημόσιο χρέος έλεγχε την πορεία της Ελλάδας. Πλέον η Ελλάδα ελέγχει την πορεία του δημόσιου χρέους. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όχι απλώς εξυπηρετεί κανονικά το δημόσιο χρέος, αλλά είναι και σε θέση να προπληρώσει ακόμη και δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ελαφρύνοντας σημαντικά το βάρος των τόκων που σηκώνει ο Προϋπολογισμός. Και όχι μόνο αυτό. Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να μειώσει ριζικά το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε πιο βατά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 152,3% του ΑΕΠ.

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα καταβάλει 5,29 δισ. ευρώ που αφορούν την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2024 και 2025.

Με την κίνηση αυτή που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το ποσό που η χώρα μας θα έχει ήδη αποπληρώσει από το πρώτο πακέτο στήριξης θα αυξηθεί στα 13 δισ. ευρώ, και απ’ ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια. Με την πρόωρη αποπληρωμή τα swaps παραμένουν ενεργά, οπότε προκύπτει και επιτοκιακό όφελος. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο έως το τέλος του έτους, λόγω σειράς πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν (μεταξύ των οποίων και τα 5,3 δισ. ευρώ), εκτιμάται ότι θα ανέρχονται λίγο κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, όπως και την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Σάνα Μαρίν μοιράζεται στο Instagram ξέγνοιαστες και... σέξι στιγμές από πρόσφατα ταξίδια της

Μπούμερανγκ για Σούνακ η απρέπεια προς Μητσοτάκη - Πολιτικοί, γκάλοπ και ΜΜΕ κατά του Βρετανού πρωθυπουργού

Βίντεο: 29χρονη Ρωσίδα συνελήφθη για «βιασμό» συνεπιβάτη με στοματικό σεξ - Προσπάθησε να δωροδοκήσει το πλήρωμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης