«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς - «Φωτιά» στη βενζίνη

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς - «Φωτιά» στη βενζίνη

«Το ταμείο έκλεισε» για επιδοτήσεις, λένε στην κυβέρνηση - Αναταράξεις και ανατροπές στον νέο Προϋπολογισμό του 2024, πριν καν κατατεθεί

kafsimaa
Αγωνία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία των τιμών πετρελαίου στην Ελλάδα και διεθνώς, ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου κρατικού προϋπολογισμού, σε δέκα ημέρες στη Βουλή. Και ενώ η ανησυχία όλων εστιάζει κυρίως τι θα γίνει στο πετρέλαιο θέρμανσης του οποίου η διάθεση με μειωμένο φόρο κατανάλωσης ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, στο οικονομικό επιτελείο έχουν πολλούς περισσότερους λόγους για να ανησυχούν, καθώς το «ασανσέρ» ανόδου των τιμών πετρελαίου θέτει σε νέα σκληρή δοκιμασία την ελληνική και διεθνή οικονομία.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε για την Ευρώπη με τιμή Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι, αλλά μέσα σε λίγες έφτασε και ξεπέρασε τα 95 –ενώ η Goldman Sachs χθες εκτίμησε πως τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι πλέον κοντά.

Έτσι, μετά από τα απανωτά xτυπήματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας, lockdown και εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, το πρόβλημα για την χώρα φέτος είναι και πάλι κατά βάση εξωγενές. Και αυτό διότι:

· όσο πιέζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, τόσο αυξάνονται και οι πιέσεις για μεγαλύτερη επιδότηση των καταναλωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην κυβέρνηση πάντως λένε πως «το ταμείο έκλεισε», καθώς οι δυσκολίες είναι μεγάλες μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ενώ και η ανάγκη για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει κανένα «πισωγύρισμα» στις αναβαθμίσεις που έφεραν την χώρα ξανά στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.


«Φωτιά» στη βενζίνη

Σταθερά ανοδικά συνεχίζει η τιμή της βενζίνης σε όλη την Ελλάδα, η οποία εδώ και ημέρες έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης:
venzinis



Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

«Σέβομαι και τιμώ την Αχτσιόγλου, την πιστεύω για το SMS» λέει ο Κασσελάκης αλλά δεν καταδικάζει

Πρόβατα στη Μαγνησία έφαγαν… 100 κιλά χασίς και «έκαναν κεφάλι»

Βίντεο: 35χρονη influencer πρώτα έκανε σκηνή σε αεροπλάνο και μετά της έκαναν πρόταση $25.000 για ερωτική ταινία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης