Σε ΔΕΗ – Archirodon το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren στη Βόρεια Μακεδονία

Σε ΔΕΗ – Archirodon το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren στη Βόρεια Μακεδονία

Με απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας κατακυρώνεται το έργο, οι αστερίσκοι για την υλοποίηση του έργου ύψους €1 δισ.

dei
Στην κατακύρωση του έργου για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, στην κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon προχώρησε κατά πληροφορίες χθες η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί με σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα αποκτήσει το 33% των μετοχών. Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, και ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕH – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συνάψει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια. Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα και την ανάληψη του έργου από την κοινοπραξία που ήταν ο μοναδικός διεκδικητής καθώς απομένει η επίλυση σημαντικών πτυχών της σύμβασης για να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΔΕH – Archirodon είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Cebren», στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Κλείσιμο
Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

Ειδήσεις σήμερα:

Metron Analysis: Άνετο προβάδισμα στον Κασσελάκη δίνουν όσοι λένε πως θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή

Από τους «Sopranos» στο... OnlyFans - Αντιεμβολιάστρια ηθοποιός καταγγέλλει ότι της έκλειναν όλες τις πόρτες στο Χόλιγουντ

Δείτε βίντεο: Απρόοπτο σε ζωντανή μετάδοση, ρεπόρτερ είδε φίδι σε πλημμυρισμένο χωράφι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης