Fed: Το ανοδικό ρίσκο του πληθωρισμού οδηγεί σε επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων

Fed: Το ανοδικό ρίσκο του πληθωρισμού οδηγεί σε επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων

Τι έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στις 25-26 Ιουλίου

fed
Ανήσυχα εμφανίστηκαν τα μέλη της FOMC για το ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να καταλήξουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων μελλοντικά, εκτός βέβαια κι αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αν και δεν έλειψαν και οι επιφυλακτικές φωνές που στάθηκαν στους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική σύσφιγξη. Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση κατέληξε σε άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση τους στο εύρος του 5,25% με 5,50%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και πάνω από 22 χρόνια. Οι αγορές ελπίζουν πως η αύξηση αυτή θα είναι η τελευταία του τωρινού κύκλου, κάτι που δεν φαίνεται διόλου σίγουρο από το περιεχόμενο των πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεσα αρνητική.

Πραγματικά, από τη συζήτηση που αποτυπώνεται στα πρακτικά είναι σαφές πως τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου ανησυχούν πως η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τερματιστεί και πως θα απαιτηθεί η διεύρυνση της περιοριστικής πολιτικής με επιπλέον αυξήσεις. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, το διπλό ρίσκο που ελλοχεύει, καθώς από τη μία πλευρά η υπερβολική σύσφιγξη μπορεί να επιταχύνει την επιβράδυνση της οικονομίας και από την άλλη πλευρά η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ωθήσει και πάλι τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη - Ακόμα και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν χρειαστεί

Έγκλημα στην Ευρυτανία: «Σκότωσα τον αδερφό μου, θέλω να παραδοθώ» είπε ο δράστης στην Αστυνομία

Λίλι Άλεν: Ήμουν 12 χρονών όταν έκανα πρώτη φορά σεξ, ξύπνησα την άλλη μέρα κι ο πατέρας μου είχε καλέσει την αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης