Ακτοπλοΐα: Εγκρίθηκε το deal Attica Group - ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ακτοπλοΐα: Εγκρίθηκε το deal Attica Group - ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διασώζεται μέσω απορρόφησης η ΑΝΕΚ, ισχυροποιείται ο πόλος της Attica στην ακτοπλοΐα

ploia-arthrou
Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη διάσωση δια απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης από την Attica Group.

Σύμφωνα με το σκεπτικό «η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά. Η ανωτέρω απόφαση καταχωρήθηκε στο βιβλίο των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που τηρείται στην Υπηρεσία μας την 3η Αυγούστου 2023 και έλαβε τον αριθμό 827/2023».

Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι στον χάρτη της ελληνικής ακτοπλοΐας αφού υπάρχει εδώ κα χρόνια συνεργασία των δύο εταιρειών στην Κρήτη και στην Αδριατική. «H ANEK ωφελείται, καθώς διασώζεται από έναν ισχυρό όμιλο» σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

H χανιώτικη εταιρεία έχει στόλο από οκτώ πλοία. Πρόκειται για τα ΚΡΗΤΗ I, το ΚΡΗΤΗ ΙΙ που είναι παροπλισμένο το Πρέβελης, το Έλυρος, το Ελ.Βενιζέλος, το Olympic Champion , το Hellenic Spirit και το Κύδων που είναι ναυλωμένο στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στην Κρήτη και Αδριατική μέσω της κοινοπραξίας που είχε με την Attica.

Τα πλοία αυτά εντάσσονται στον στόλο του Ομίλου Attica ο οποίος σήμερα έχει 36 πλοία, συμβατικά και ταχύπλοα και η δύναμη του θα ανέβει στα 44 συνολικά.

Οι δύο εταιρείας λειτουργούν ως κοινοπραξία από τον Ιούνιο του 2011 αρχικά στην Ανκόνα και στο Ηράκλειο για να επεκταθεί αργότερα η δραστηριότητά τους και σε Μπάρι-Βενετία και Χανιά.

Ο Όμιλος Attica δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τον Αργοσαρωνικό, το Βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, στην Αδριατική και στη γραμμή Ισπανία-Μαρόκο.

H διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιρειών για να εγκρίνουν την απόφαση και αυτό θα γίνει στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου και μετά θα ακολουθήσει μέσα στον Νοέμβριο, υπολογίζεται, η έγκριση του ενημερωτικού από την Κεφαλαιαγορά.

«Έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση. Υπάρχει πολύ …χαρτούρα ακόμα» ανέφεραν στο newmoney κύκλοι της Attica.

Η Ολομέλεια, λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος, εξήντλησε κάθε περιθώριο και εξέτασε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ώστε, αφενός να μην υπάρξουν παρερμηνείες αφετέρου να μην εκτεθεί η ίδια, την ώρα που υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη από την Seajets και τις Μινωικές Γραμμές οι οποίες είχαν καταθέσει ενστάσεις και αντιπροτάσεις.

Η εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία δεν ήταν δεσμευτική είχε προτείνει την έγκριση της συγχώνευσης παρά τα πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού που θα προκληθούν σε ορισμένα ζεύγη λιμένων στην Κρήτη και στην Αδριατική δημιουργώντας ή ενισχύοντας δεσπόζουσα θέση.

Οι εισηγητές αποφάνθηκαν πως η ΑΝΕΚ ως προβληματική επιχείρηση «θα αναγκαστεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, αν δεν εξαγορασθεί από άλλη επιχείρηση» και πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς, λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, εκτός από την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση» Attica – ANEK.

H Αttica έχει κάνει προσφορά στα 80 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες υπό τη μορφή ανάληψης των χρεών της ΑΝΕΚ και ποσοστό της τάξης 11,5% των μετοχών της Attica Group στους μετόχους της ΑΝΕΚ.

Κλείσιμο
Ο Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets είχε καταθέσει δύο φορές πρόταση για την αγορά της ΑΝΕΚ ανεβάζοντας το τίμημα στα; 83 εκατομμύρια ευρώ.

Παρέμβαση είχε κάνει και ο Όμιλος Γκριμάλντι.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι σε περίπτωση που «ναυαγούσε» η συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ ο ναπολιτανικός Όμιλος δεσμευόταν να δρομολογήσει πλοία του, στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής καλύπτοντας το κενό που θα άφηνε η ΑΝΕΚ η οποία εάν δεν απορροφούνταν θα έκλεινε.

Από την πλευρά της, η Minoan Lines είχε ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί την αγορά του πλοίου ΕΛΥΡΟΣ και να απορροφήσει το πλήρωμα του, σε περίπτωση που η ΑΝΕΚ επιθυμούσε να το πουλήσει ή εάν βρισκόταν στην ανάγκη να το αποσύρει από τη γραμμή στην οποία δραστηριοποιείται.

Πηγή: newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη 23χρονη μπέιμπι-σίτερ στις ΗΠΑ που «κόντεψε να πνίξει» το βρέφος που φύλαγε

Βίντεο - ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στον Κολωνό: Ο ληστής απειλεί με μαχαίρι και ο αστυνομικός πυροβολεί εξ επαφής

Με βαριά τραύματα σε κοιλιά και κεφάλι η αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε με μανία από τον σύζυγό της στη Λάρισα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης