Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν που ανέλαβε κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας

Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν που ανέλαβε κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας

Η επαγγελματική της πορεία από την Goldman Sachs μέχρι την First Republic Bank που πτώχευσε το 2023 - Τα ερωτήματα για την επιλογή Ερντογάν

Hafize_Gaye_Erkan_arthro
Την πρώτη της γυναίκα κεντρική τραπεζίτρια απέκτησε εδώ και λίγες ώρες η Τουρκία μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετηθεί στη θέση η 41χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

erdogan-apofasi
H απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


Η Ερκάν, η οποία στις ΗΠΑ έχει το παρατσούκλι «το φοβερό κορίτσι από την Τουρκία», έχει μια δύσκολη αποστολή μπροστά της καθώς η οικονομική κρίση σοβεί στην χώρα με την τουρκική λίρα να έχει πάρει εκ νέου την κατιούσα μετά την επανεκλογή Ερντογάν.

Κλείσιμο
Παρά, δε, το παρατσούκλι που της είχε δοθεί στις ΗΠΑ όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, διεθνείς αναλύσεις εκφράζουν προβληματισμούς για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η Ερκάν στο έργο της.

Ωστόσο το BBC σημειώνει ότι η επιλογή της Ερκάν θεωρείται ως η καταλληλότερη μετά την τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και την προσπάθεια επιστροφής στις πιο «ορθόδοξες» πολιτικές.

erkan1
H Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν


Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν γεννήθηκε το 1982 πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Κωνσταντινούπολη όπου αποφοίτησε, μάλιστα, με τον δεύτερο βαθμό του σχολείο της. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από το οποίο πήρε πτυχίο το 2001 ενώ προχώρησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον από το οποίο πήρε διδακτορικό στα οικονομικά. Η 41χρονη ήταν, μάλιστα, η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε το διετής διάρκειας διδακτορικό σε έναν χρόνο. Όπως αναφέρεται στη σελίδα της στο LinkedIn η Ερκάν είναι απόφοιτη του Advanced Management Program του Χάρβαρντ και του Stanford Graduate School of Business Executive Program in Leadership.

Η Τουρκάλα τραπεζίτης ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στην οποία παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια.

Από το 2014 έως το 2021 η Ερκάν συνέχισε την επαγγελματική της πορεία ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας First Republic Bank ενώ από τον Ιούλιο του '21 έως τον Δεκέμβριο του ΄21 - οπότε και αποχώρησε από την τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο - βρέθηκε στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι η First Republic Bank πτώχευεσε το 2023 στη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των αμερικανικών τραπεζών μετά την κατάρρευση της Washington Mutual, το 2008.

Erkan Says It Was Right Time to Leave First Republic


Στο βιογραφικό της Ερκάν αναφέρεται, επίσης, ότι Τουρκάλα οικονομολόγος διετέλεσε μέλος του δοικητικού συμβουλίου της Tiffany & Co. από το 2019 έως το 2021 οπότε και η εταιρεία αποκτήθηκε από την LVMH.

Το 2019 το όνομα της Ερκάν βρέθηκε στην λίστα των κορυφαίων γυναικών στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα του Crain αλλά και στην λίστα American Banker’s Women to Watch. Έναν χρόνο νωρίτερα η Ερκάν είχε βρεθεί στις λίστες των San Francisco Business Times και των Crain New York Business με τις 40 γυναίκες κάτω των 40 ετών που ξεχωρίζουν.

Η Ερκάν ήταν, επίσης, και η μοναδική γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε θέση διευθύνοντος συμβούλου στις 100 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

toyrkia-trapezitisi
To προφίλ της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν στο LinkedIn


Τα «σύννεφα» για την Ερκάν

Αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό παρελθόν της Ερκάν, υπάρχουν αναλυτές που εκφράζουν προβληματισμούς για την επιλογή της.

Όπως αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC η πρώτη πηγή ανησυχίας αφορά το αντικείμενο με το οποίο έχει ασχοληθεί η 41χρονη Τουρκάλα. Επικαλείται, μάλιστα, ανάλυση του Reuters, σύμφωνα με την οποία το τι πρόκειται να κάνει η Ερκάν παραμένει αβέβαιο δεδομένου οτι δεν έχει εμπειρία σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

Erdogan Picks Hafize Gaye Erkan as Central Bank Head


Η δεύτερη πηγή προβληματισμού προέρχεται από την θέση που κατείχε η Ερκάν στη διαδρομή που οδήγησε στην πτώχευση της First Republic Bank. Διεθνείς αναλύσεις αναφέρουν ότι στους έξι μήνες όπου υπηρέτησε ως συνδιευθύνουσα σύμβουλος η Ερκάν ήταν υπεύθυνη για τη διαδικασία αυτή αν και υπάρχουν και αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι ήταν αυτή που προειδοποίησε το συμβούλιο διοίκησης της τράπεζας για την επικείμενη κρίση αλλά παραιτήθηκε όταν δεν κατάφερε να τους πείσει για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί καίγεται ο Καναδάς; Το νέφος καπνού απειλεί μέχρι και τη Νορβηγία

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στη Greek Mafia - Παροπλισμένο αυτοκίνητο του ΣΚΑΪ η θωρακισμένη Μερσεντές των θυμάτων στον Κορυδαλλό

Τι δείχνουν τα γκάλοπ - Η «ασφαλής αυτοδυναμία» και τα δύο σενάρια για τα κόμματα δεξιά της ΝΔ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης