Εφορία: Προθεσμίες και πληρωμές μέχρι το τέλος τους έτους

Εφορία: Προθεσμίες και πληρωμές μέχρι το τέλος τους έτους

Βαρύς μήνας με ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος τέλη κυκλοφορίας αλλά υποχρεώσεις για κληρονόμους, όσους πήραν αναδρομικά κ.α.

eforia
Όσοι εξοφλούν την εφορία με… δόσεις θα κλείσουν την χρονιά πληρώνοντας φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή και ίσως…, δόσεις ρυθμίσεων) Στο τέλος του μήνα όμως λήγει η προθεσμία για μια σειρά άλλων ειδικών υποχρεώσεων που αφορούν χιλιάδες φορολογουμένους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά, όσοι εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα, φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι εξωτερικού καθώς και κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα:

Αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

Κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022.

Κληρονόμοι: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Μεταφορά κατοικίας στο εξωτερικό: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όσον αφορά στις τρέχουσες υποχρεώσεις που καταβάλλονται με δόσεις, στις 30 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για:

• Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023.
• Καταβολή της 8ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
• Εξόφληση της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος.
• Πληρωμή της 6ης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.
• Πληρωμή δόσης ή δόσεων ρυθμίσεων.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε ιοί σαρώνουν τα παιδιά - «Φοβόμαστε ότι είμαστε στην αρχή» λένε οι ειδικοί

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Κίρστι Άλεϊ

Ιστορικό ταξίδι Μητσοτάκη στη Χειμάρρα - Ραντεβού απόψε με Ράμα στα Τίρανα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης