«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό

Το «ειδικό» αποθεματικό του νέου κρατικού προϋπολογισμού που έχει χρήματα για τις… έκτακτες ανάγκες του 2023

YPOIK_2
Κάθε χρόνο η κυβέρνηση αφήνει στον κρατικό προϋπολογισμό ένα αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τις δύσκολες στιγμές και τις απρόβλεπτες εξελίξεις. Έτσι έκανε και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό του 2023. Με μια διαφορά όμως! Ενώ είχε περιθώριο (δημοσιονομικό χώρο) να ανεβάσει το αποθεματικό μέχρι 3 δισ. ευρώ, έκανε το εξής:

Έφτιαξε το κλασικό αποθεματικό με 1 δισ. ευρώ (με 700 εκατ. ευρώ + 300 εκατ. ευρώ όπως δείχνει ο πίνακας) και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ τα έβαλε σε έναν άλλο κουμπάρα (ένα «ειδικό» αποθεματικό) πιστώσεων υπό κατανομή. Χρήματα, δηλαδή, που μπορούν να εκταμιευτούν- ανά πάσα στιγμή- για μέτρα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια (1 δισ. ευρώ), για το μεταναστευτικό (180 εκατ. ευρώ) για προσλήψεις (168 εκατ. ευρώ), για δαπάνες αποδοχών (324 εκατ. ευρώ) για ασφαλιστικές εισφορές (260 εκατ. ευρώ), ακόμα και για εκλογές (150 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, στη κατηγορία δαπανών «Πιστώσεις υπό Κατανομή» του κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται (για το έτος 2023) πιστώσεις συνολικού ύψους 15,188 δισ. ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα της εν λόγω κατηγορίας είναι το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται δαπάνες σε αυτήν, αλλά οι πιστώσεις της μεταφέρονται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού στις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, από τις οποίες πραγματοποιούνται οι δαπάνες.

Κλείσιμο
Από τις συνολικές πιστώσεις υπό κατανομή για το έτος 2023, τα 3,156 δισ. ευρώ αφορούν τον τακτικό προϋπολογισμό, τα 8,300 δισ. ευρώ το ΠΔΕ και τα 3,662 δισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Μουντιάλ 2022: Οι δίχως τέλος πανηγυρισμοί των Σαουδαράβων και τα 8 γκολ της 3ης ημέρας


Καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Προς τα πού κινείται η κακοκαιρία «Denise»


Μητσοτάκης: Έθεσε στόχο να γίνει στις επόμενες εκλογές «γαλάζια και η Αχαΐα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης