UBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

UBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος – Πότε επιστρέφει η δυναμική στην ελληνική οικονομία

elliniki-oikonomia
Αν και η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 2,5% το 2023, το 2024 η οικονομία θα ανακάμψει στο 3,2% το 2024, βοηθούμενη από την απορρόφηση στα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, εκτιμά η UBS.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 2,5% για την Ελλάδα το 2023 είναι κυρίως λόγω της στασιμότητας στην Ευρωζώνη, αφού τα ιστορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ασθενέστερη κατά 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μειώνει την ελληνική ανάπτυξη κατά 1%-1,2%.

Παρόλα αυτά, η UBS «βλέπει» ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024, από το 159% του ΑΕΠ το 2023 και το 167% του ΑΕΠ φέτος.

Η Ελλάδα επίσης θα αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ δανείων από το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης (Greek Loan Facility – GLF), τα οποίο προέρχονται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το Μάιο του 2010, στις αρχές του 2023. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, το οποίο είναι στα ίδια επίπεδα με το με αυτά που έχει αντλήσει η Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2022.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τζεφ Μπέζος: «Δώρισε» στην Ντόλι Πάρτον 100 εκατομμύρια δολάρια

Κωνσταντινοπούλου: «Διαγνώστηκα με μυελώδες καρκίνωμα 4 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μου»

Χατζηδάκης: Έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης