«Ψηφιακό» μπλοκάρισμα της εφορίας σε μεταβιβάσεις Ι.Χ.

«Ψηφιακό» μπλοκάρισμα της εφορίας σε μεταβιβάσεις Ι.Χ.

Το νέο εργαλείο που διευκολύνει τους ελέγχους για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα παγιδεύονται οι ξεχασιάρηδες - Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

metavivaseis
Οι ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων ενισχύουν το οπλοστάσιο της εφορίας προκειμένου να πραγματοποιεί ευκολότερα τους ελέγχους για όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διατεθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας». Τι θα κάνει αυτή η υπηρεσία; Θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις και ελέγχους για το αν έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος. Αν βεβαιώνεται η καταβολή, η μεταβίβαση θα ολοκληρώνεται κανονικά, εάν διαπιστώνεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη, η μεταβίβαση θα «παγώνει», έως ότου καταβληθούν τα τέλη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 32412/ΕΞ/2.8.2022) του υπουργού Επικρατείας, σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η «αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών τα οποία τυχόν οφείλονται για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος.

Παράλληλα, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα διατεθεί και η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων». Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τη μεταβίβαση οχημάτων και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς στο gov.gr για τους πολίτες και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης