Χρηματιστήρια: Απόπειρα σταθεροποίησης στις ευρωαγορές - Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Χρηματιστήρια: Απόπειρα σταθεροποίησης στις ευρωαγορές - Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Συγκρατημένες προσπάθειες ανόδου μετά το χθεσινό μαζικό ξεπούλημα - Ανοδικά τα αμερικανικά futures

covid_agores_newmoney_xr
Συγκρατημένες προσπάθειες ανάκαμψης καταβάλλουν σήμερα Παρασκευή οι αγορές στην εκπνοή μιας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών, γεγονός που διαμόρφωσε μια πολύ αρνητική εικόνα για την αγορά μετοχών.

Αιτία γι’ αυτό στάθηκε πρώτα και κύρια η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, κάτι που ωθεί τους επενδυτές να σταθμίζουν την πιθανότητα μιας επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που θα οδηγήσει μοιραία σε ύφεση την οικονομία.

Ακολούθησαν και οι αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και της Ουγγαρίας να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουν τον υψηλό ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σήμερα με μια επιφυλακτική άνοδο, αυτό ωστόσο δεν τις «σώζει» από τις βαριές εβδομαδιαίες απώλειες.

Κλείσιμο
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 που έκλεισε χθες με πτώση 2,5%, σημειώνει άνοδο 0,39% στις 404,35 μονάδες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ωστόσο ξεπερνούν ήδη το 4%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,31%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,39% ,ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,66%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,36% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,39%

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Ασία 

Για ακόμα μια μέρα επικράτησαν τα μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις βαριές απώλειες στην Wall Street.

Ο ιαπωνικός Nikkei με απώλειες 1,77% ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει κοντά στο 2%, καθώς η μετοχή της SoftBank έκανε βουτιά σχεδόν 4%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,54%. 

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 0,55%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέκαμψε από τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα και ενισχύεται κατά 0,77%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με άνοδο 0,53%. Στο μεταξύ, σχεδόν κατά 1 τρισ. γουάν εκτινάχθηκε το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας στο πρώτο πεντάμηνο, το οποίο διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι δαπάνες εκτινάχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την τόνωση της οικονομίας, που προκάλεσαν μείωση των εσόδων.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 με απώλειες κοντά στο 2%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,43%.

H Wall Street είπε… αντίο στο ράλι της Fed

Στο μεταξύ, την Πέμπτη η απαισιοδοξία διαδέχθηκε το κλίμα ευφορίας μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την αμερικανική Fed, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 742 μονάδων ή 2,4%, ενώ ο S&P 500 έχασε 3,3% και ο Nasdaq 4,1%, μετά την άνοδο κατά τουλάχιστον 1% που σημείωσαν την Τετάρτη μετά από την απόφαση της Federal Reserve.

Τα σημάδια δεν είναι καλά για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους αναλυτές της JP Morgan να εμφανίζονται διχασμένοι: Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι ο δείκτης – βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει ραγδαία πτώση ακόμα και 20% στις 3.000 μονάδες έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ κάποιοι άλλοι συστήνουν αγορά στην πτώση.

Σημειωτέον ότι ο δείκτης S&P έχει υποχωρήσει κατά 22,9% από τις αρχές του έτους, ενώ μαζί με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq αναμένεται να σημειώσουν την 10η εβδομαδιαία πτώση τους σε σύνολο 11 εβδομάδων.

Με το αποψινό κλείσιμο αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.

Ειδήσεις σήμερα

Έγκλημα στη Μακρινίτσα: «Επιθυμώ τη θανατική ποινή για τη δικαίωση των παιδιών μου», λέει ο πατέρας των θυμάτων

Το «βαγόνι» Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι «φρενάρει» στο φυσικό αέριο, τον πληθωρισμό και τα ομόλογα

Δυο νεκροί και ένας τραυματίας από πυρά μπροστά σε εκκλησία στην Αλαμπάμα - Συνελήφθη ο δράστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης