Το «βαγόνι» Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι «φρενάρει» στο φυσικό αέριο, τον πληθωρισμό και τα ομόλογα

Το «βαγόνι» Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι «φρενάρει» στο φυσικό αέριο, τον πληθωρισμό και τα ομόλογα

Η Ουκρανία να αποφασίσει μόνη αν αποδέχεται εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, είπε ο Μακρόν - «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσίας να είναι έτοιμος να ακούσει οτιδήποτε» απάντησε ο Ζελένσκι - Πώς απάντησε η Μόσχα στην επίσκεψη της τρόικας της ΕΕ - Τι υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι από το Κίεβο

war_table_ukraine_art
Στο «σταθμό του Κιέβου» αποβιβάστηκε χθες σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα πλήρους υποστήριξης αφενός στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία και αφετέρου στην Μόσχα, με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές.

Στο πλέον υψηλό συμβολικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι επιβιβάστηκαν στη νυχτερινή αμαξοστοιχία για Κίεβο, εγκαινιάζοντας έναν νέο δρόμο, αυτόν της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην μελλοντική προοπτική της.

Εκτός από την casual περιβολή τους, που «έσπασε» τα στεγανά του πρωτοκόλλου, οι τρεις ηγέτες απαθανατίστηκαν στο ίδιο κουπέ, συζητώντας γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι όχι μόνο για τον οδικό χάρτη της εισόδου της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα της χώρας, η οποία χρειάζεται να επουλώσει άμεσα τις πληγές του πολέμου, αλλά και να επιστρέψει σε μια λειτουργική καθημερινότητα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckrrrjhiwyx5)


Το μέγεθος της θηριωδίας, αλλά και το εύρος των υλικών καταστροφών διαπίστωσαν, άλλωστε, οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες επισκεπτόμενοι χθες το βόρειο προάστιο Ιρπίν, το οποίο τέθηκε εξαρχής στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, ως «σημείο- κλειδί» για την προέλασή τους προς την Ουκρανική πρωτεύουσα.  Μετά από 11 ώρες ταξιδιού και περισσότερες από 100 ημέρες πολέμου, η νέα ευρωπαϊκή «τριανδρία» καλείται να απαντήσει ανοιχτά πλέον στις προκλήσεις της αλληλεγγύης απέναντι στον Ουκρανικό λαό, αλλά και της δραστικής αντιμετώπισης των συνεπειών από τη ρωσική εισβολή, καθώς οι «παρενέργειες» του ρωσικού επεκτατισμού έχουν πλέον περάσει στο δέρμα των ευρωπαίων πολιτών.

Κλείσιμο
Αρχής γενομένης από την εξέλιξη του πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έθεσε στους ευρωπαίους ηγέτες τόσο το ζήτημα της στρατιωτικής ενίσχυσης της άμυνας της χώρας του, όσο και το πλαίσιο έναρξης των συζητήσεων για την κατάπαυση του πυρός, παράλληλα με τις διαδικασίες για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της χώρας του στην ΕΕ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, μολονότι «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι έτοιμος να ακούσει οτιδήποτε», ανταπάντησε ο πρόεδρος Ζελένσκι και πρόσθεσε πως «φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) πρώτα παίρνει αποφάσεις και μετά μιλάει σε οποιονδήποτε», όπως εκτίμησε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckrt9jopw1y9)


Ως προς την παρουσία τους στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο, «νομίζω ότι καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια την Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ γνωστοποίησε ότι «παρέχουμε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους Ουκρανούς στρατιώτες για μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στο έδαφός τους, ενώ μαίνονται οι ρωσικές επιθέσεις», καθώς επίκειται η αποστολή έξι γαλλικών πυροβόλων CAESAR στην αμυνόμενη Ουκρανία.

Άμεσο μέλος της ΕΕ

Παράλληλα, «να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία» ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι να παρεμβαίνει ενισχυτικά, λέγοντας πως «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Για του λόγου το αληθές, ο Εμάνουελ Μακρόν υπογράμμισε ότι «Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία τάσσονται υπέρ της άμεσης χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία», πρόταση που αναμένεται να εξετάσει σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών- μελών της ΕΕ, στις 23-24 Ιουνίου.

Από μέρους του ως οικοδεσπότης, ο Ουκρανός πρόεδρος κατέθεσε προτάσεις για την μορφοποίηση ενός νέου, έβδομου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με παρόντα και το Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνες, η χώρα του οποίου δέχεται την μεγαλύτερη πίεση προσφυγικών ροών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατά την άφιξη των ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο ηχούσαν οι προειδοποιητικές σειρήνες για μια νέα, αεροπορική επιδρομή, «γείωσε» τη σχετική συζήτηση σε πιο πραγματιστικό έδαφος, καθώς τα περιθώρια αντίστασης χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, μειώνονται δραματικά.

«Κάντε Ευρώπη, Όχι Πόλεμο»

Την απάντηση ως προς τις επόμενες κινήσεις στο Ουκρανικό ζήτημα βρήκαν, σε κάθε περίπτωση, γραμμένη σε έναν από τους εναπομείναντες τοίχους στο Ιρπίν, το οποίο επισκέφθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με το σύνθημα «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), με τον Εμανουέλ Μακρόν να σχολιάζει πως «είναι το σωστό μήνυμα (...) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Μπροστά στο σκηνικό ολοκληρωτικής καταστροφής, στο οποίο ξεναγήθηκαν, «θα ξαναχτίσουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε με τη σειρά του τους Ουκρανούς πολίτες ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μάριο Ντράγκι από το Ιρπίν, συμπληρώνοντας πως οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ξαναχτιστούν». Μπροστά στο αποτροπιαστικό θέαμα, «αυτό λέει πολλά για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος απλώς είναι έτοιμος για την καταστροφή» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ για «μια πόλη κατεστραμμένη που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ιστορική», έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, εξυμνώντας το σθένος των Ουκρανών.

Εκτός από τη δυνατότητα να σχηματίσουν ιδίαν άποψη για το ρωσικό όλεθρο, οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να στείλουν «μήνυμα ενότητας» πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποβλέποντας ταυτόχρονα σε μια λύση, η οποία, κατά γαλλικές διπλωματικές πηγές, θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας που η Ρωσία κατέλαβε το 2014. Με τη δέσμευση ότι θα παρέχουν στην Ουκρανία ό,τι χρειαστεί, για να φτάσει στην νίκη, οι κύριοι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι άμβλυναν ταυτόχρονα και τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος τους, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς το Κίεβο.

Η υποδοχή, πάντως, την οποία επεφύλαξε το Κρεμλίνο στην επίσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο υπήρξε δηλωτική της στάσης της Μόσχας στο εξής, η οποία τείνει να εργαλειοποιήσει πλήρως την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών... δεν πρόκειται να επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς μάταιο και θα προκαλέσει μόνο περισσότερο κακό σε αυτή τη χώρα και θα παρατείνει τον πόνο των ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έσπευσε επιπλέον να τονίσει πως οι πρόσφατες μειώσεις στην παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν ήταν προσχεδιασμένες, αλλά οφείλονται σε προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπίνων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις.


Με τρόπο ειρωνικό αποτίμησε την επίσκεψη από την πλευρά του ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας στο twitter πως : «η επίσκεψη των “Ευρωπαίων φίλων των βατράχων, των λουκάνικων (από συκώτι) και των σπαγγέτι” είναι άχρηστη... Θα υποσχεθούν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και παλιά όπλα και, εν συνεχεία, μεθυσμένοι από ουκρανικό ποτό, θα πάρουν το τρένο της επιστροφής, χωρίς να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη».

Παρά την πίεση, ωστόσο, που ασκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Μόσχα, κλείνοντας τη στρόφιγγα της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Κομισιόν εμφανίστηκε αρκούντως καθησυχαστική χθες. «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μετά τη μείωση σήμερα από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ «δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού», όπως τόνισε, παρότι αμφότερες οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν σε εγρήγορση.

Τη δική του, ωστόσο, εκδοχή απέναντι στον περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων -κυρίως προς τις Γερμανία και Ιταλία- έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως «η Ρωσία έλεγε ψέματα όταν απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα την πρόσφατη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου». Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Ντράγκι περιέγραψε πως «τόσο η Γερμανία όσο κι εμείς, καθώς και άλλες χώρες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ψέματα. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται πολιτικά το φυσικό αέριο όπως έκαναν και με τα σιτηρά», προετοιμάζοντας τη χώρα του για όλα τα σενάρια.

Στον αντίποδα, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού και των πρακτικών του υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, λέγοντας πως «το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει». Ο ίδιος περιέγραψε ακόμη πως «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», μολονότι οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση, αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μίλερ απέδωσε την περικοπή κατά 60% του διαθέσιμου αερίου προς την Ευρώπη αυτή τη βδομάδα σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων, καταλήγοντας πως «σήμερα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί».

Ωστόσο, η Gazprom κάλυψε χθες μόνο το 65% των ημερήσιων αναγκών της ιταλικής εταιρίας ENI, τη στιγμή που η Ρώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό 6,8% για τον περασμένο Μάιο, καταγράφοντας ρεκόρ για πρώτη φορά μετά το 1990.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική άνοδος των τιμών το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εξακολουθεί να υφίσταται η Γερμανία, δεδομένου ότι η Gazprom μείωσε την παροχή αερίου στη χώρας κατά περίπου 60% τις τελευταίες δύο ημέρες, με το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να εγκαλεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου. Σε κάθε περίπτωση, οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, που ζήτησε από τους Γερμανούς πολίτες με μήνυμά του να κάνουν οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ' αυτή την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επιχειρώντας μια τονωτική ένεση στο θυμικό, είμαστε σε ισχυρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό, δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, στη σκιά του ράλι του πληθωρισμού. Η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της Fed να ανακοινώσει αυξήσεις στα επιτόκια της, συμπαρασύροντας επενδυτές και χρηματιστηριακά ταμπλό.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 739 μονάδες ή 2,41% στις 29.929 μονάδες χθες, ενώ ο δείκτης Nasdaq έκανε βουτιά 4%. Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα χθες, προαναγγέλλοντας ακόμη πως θα ενεργοποιηθούν ειδικά εργαλεία εάν τα spread κινηθούν πολύ ανοδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την αισιοδοξία της κ. Λαγκάρντ δε φαίνεται να συμμερίζονται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως οι αγορές, καθώς νέα επιδείνωση καταγράφηκε χθες στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, παρά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση νέου εργαλείου, με στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, από την άνοδο των επιτοκίων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κυμάνθηκε στο 4,3%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου φλερτάρει εκ νέου με το 4%, σημαίνοντας γενικό συναγερμό για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.


Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα από φωτοβολίδα που «ξέφυγε» από τη συναυλία του Παπακωνσταντίνου - Δείτε βίντεο

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται»

Δυο νεκροί και ένας τραυματίας από πυρά μπροστά σε εκκλησία στην Αλαμπάμα - Συνελήφθη ο δράστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης