30ετές ομόλογο: Εγκώμια στον διεθνή Τύπο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα

30ετές ομόλογο: Εγκώμια στον διεθνή Τύπο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα

«Είναι το πρώτο μακρόχρονο ομόλογο από το 2008 και μία σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια φυσιολογική χώρα και προσελκύει το κανονικό της μερίδιο στο παγκόσμιο κεφάλαιο»

Greek-Bonds
Επαίνους για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές ανακαμψής της, αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επιφυλάσσει ο διεθνής Τύπος, μετά τη χθεσινή επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στα 25 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,8%, με τη χώρα μας να δανείζεται 2,5 δισ. ευρώ.

«Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Αθήνα, το οποίο κατέγραψε ιστορικό ποσοστό ζήτησης, καταδεικνύει την αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών μετά την απομόνωσή της από τις διεθνείς αγορές λόγω της  κρίσης χρέους» γράφει η Daily Telegraph. Και συνεχίζει: «Ο Αλ. Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου είναι το "τελικό βήμα" στην προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει τη φήμη της με τους επενδυτές. "[Είναι] το πρώτο μακρόχρονο ομόλογο από το 2008 και μία σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια φυσιολογική χώρα και προσελκύει το κανονικό της μερίδιο στο παγκόσμιο κεφάλαιο"».

«Πριν την πανδημία της Covid-19» γράφει ο Telegraph, «η ελληνική οικονομία παρουσίαζε συρρίκνωση κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. Επέστρεψε στις αγορές το 2017 και εκδίδει σταδιακά χρέος μεγαλύτερης διάρκειας. Μετά από τεράστια αστάθεια στην αγορά ομολόγων κατά τη διακυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη το 2019, η οποία στηρίζει τις επιχειρήσεις. Επεδίωξε να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας με ξένους επενδυτές και να αναβιώσει την οικονομία της με ένα πρόγραμμα φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεις».

«Ο Lyn Graham-Taylor, της Rabobank, δήλωσε ότι η πώληση του ομολόγου ενισχύθηκε από έναν συνδυασμό "αυξανόμενης εμπιστοσύνης στη συνοχή της ευρωζώνης" και των σχετικά υψηλότερων αποδόσεων ομολόγων της Ελλάδας που προσελκύουν επενδυτές» αναφέρει επίσης η βρετανική εφημερίδα. Και προσθέτει: «Έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει την υποστήριξη της ευρωζώνης πολιτικά και της ΕΚΤ από νομισματική προοπτική, ενώ έχει υψηλή απόδοση. Ενώ η κυβέρνηση έχει κερδίσει  τις επιδοκιμασίες για τον χειρισμό της πανδημίας, η πανδημία Covid οδήγησε σε αύξηση του χρέους της Ελλάδας στο 200% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο  ποσοστό στον κόσμο μετά την Ιαπωνία».

Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχεται την έκδοση του 30ετούς ομολόγου και το Bloomberg. Μην παραλείποντας να επισημάνει τη δύσκολη συγκυρία, λόγω πανδημίας, το οικονομικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι οι διεθνείς επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου, που δείχνει ότι οι αγορές είναι πλέον «ανοιχτές» για τη χώρα.

Το Bloomberg διακρίνει επίσης σημάδια ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που επίσης αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» αισιοδοξίας...

Ειδήσεις σήμερα: 

Το μορατόριουμ, η σφοδρή σύγκρουση και ο καυγάς Γεωργιάδη με Αλέξη και Δημήτρη Τσίπρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη Λέρο - Έρχονται μέτρα για Μύκονο και Καστοριά

Το ορόσημο της 30ετίας στις αγορές ομολόγων κατέκτησε ξανά η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης