Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις - Οι επιλογές για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις - Οι επιλογές για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

Αναστολές Ιανουαρίου: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Οι αλλαγές σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που από κλειστές έγιναν πληττόμενες(θα γίνονται δύο δηλώσεις) - Τι θα γίνει με την πληρωμή των ενοικίων - Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής του Δώρου

Epidomata_arxeio
Ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ για αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε οι δικαιούχοι να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 19 έως τις 31 Ιανουαρίου  στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».  Οι εργοδότες θα υποβάλλουν δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα, ενώ οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Παράλληλα, όπως συνέβη και για τον Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.

Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων έχουν οι εργοδότες των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους από την 1η έως την 25η Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν μετά από προηγούμενο lockdown  και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές.

Ξεχωριστή υποβολή

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

Βίντεο με όλες τις λεπτομέρειες για τις αναστολές Ιανουαρίου: Οι  επιλογές για όσους ανοίγουν μετά το lockdown - Οι δικαιούχοι


Κλείσιμο

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το lockdown έχουν τρεις επιλογές:

-Ανακαλούν όλες τις αναστολές των εργαζομένων τους, με συνέπεια όλοι οι μισθωτοί της επιχείρησης να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποβάλλουν μόνο μια δήλωση για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή (π.χ. 1-17 Ιανουαρίου). Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τμήμα των 534 ευρώ από το κράτος, π.χ. 303 ευρώ για τις πρώτες 17 ημέρες του Ιανουαρίου. 

-Ανακαλούν μόνο τμήμα των αναστολών εργαζομένων τους και διατηρούν ένα άλλο τμήμα σε αναστολή σύμβασης. Υποβάλλονται δυο δηλώσεις στην «Εργάνη»: μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή  και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ. 

-Διατηρούν το 100% των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς επιλέγουν να ανοίξουν χωρίς υπαλλήλους ή να μην ανοίξουν καθόλου. Υποβάλλουν δυο δηλώσεις στην «Εργάνη» : μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, δηλώνοντας ξανά όλους τους υπαλλήλους σε αναστολή. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος.

Πότε θα γίνει η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τα 534 ευρώ για τον Ιανουάριο μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Yπενθυμίζεται ότι για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι εγγεγραμμένοι, από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Όσον αφορά στο Δώρο Χριστουγέννων, αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής του υπολοίπου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γυμνάσια, Λύκεια, εστίαση, ταξίδια: Τα επόμενα, προσεκτικά βήματα για το άνοιγμα - Τι προβληματίζει τους ειδικούς
 
Με Lady Gaga και JLo η ορκωμοσία Μπάιντεν: «Αστακός» η Ουάσινγκτον, μεγάλος απών ο Τραμπ
 
Σοφία Μπεκατώρου: Καταθέτει αυτή την ώρα - Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης