
Ναυτιλιακέ, ρώτα άλλους πιο ναυτιλιακούς από σένα, όπως τους Νορβηγούς, για ηλεκτρικά πλοία σε λειτουργία. Που κατά σύμπτωση παράγουν και το 99%-100% της ηλ. ενέργειας από ΑΠΕ. Πετρέλαιο και κάρβουνο σχεδόν σε καμία χώρα δεν βρίσκεις στην παραγωγή ενέργειας και, στις λίγες που έχουν ακόμη, τα κλείνουν στα επόμενα χρόνια. Και που να ήξερες ότι ακόμη και 100% από κάρβουνο να προερχόταν η ηλ. ενέργεια θα προκαλούσε λιγότερη ρύπανση από την καύση μαζούτ και πετρελαίου των πλοίων. Αλλά τι να σου λέω. Όσο για τη φόρτιση μπορεί να γίνεται σε κάθε λιμάνι που πιάνει ή/και να χρησιμοποιεί range extender κυψελών υδρογόνου που επίσης μπορεί να προέρχεται από ΑΠΕ. Μη μου πεις για κόστος καυσίμου γιατί το ναυτιλιακό diesel επιδοτούνταν μέχρι τώρα ο λαός, πράγμα που θα σταματήσει και η τιμή του θα εκτοξευτεί. Το επιπλέον ρεύμα που θα χρειαζόταν αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά δεν θα ήταν περισσότερο από αυτό που καταναλώνουν μόνο οι εγκατεστημένοι θερμοσίφωνες. Και το κόστος κατασκευής δεν έχει καμία ουσία για έναν πλοιοκτήτη. Αυτό που μετράει είναι το κόστος χρήσης μέσα στο οποίο ειναι ενσωματωμένη και η απόσβεση του πλοίου. Μου αρέσει που ο κάθε άσχετος έχει και άποψη πάντως και την πετάει χωρίς να το έχει ψάξει.
George χαίρομαι που δικαίωσες το email μου οταν ανεφερες οτι το κόστος κατασκευης ενός βαποριού δεν έχει σημασία. Προφανως θεωρείς οτι ο καθε πλοιοκτητης μπορει ευκολα να δώσει 30-40-50 mil usd σε ένα άγνωστο project. Και μονο που αναφέρεις οτι δεν υπαρχουν εργοστάσια ενεργειας που καινε καρβουνο ή diesel και οτι θα κλεισουν δειχνει οτι δεν εχεις καμία σχεση με τον κλάδο καθοτι αγνοεις τις αγορές Ινδίας και Κινας που ειναι οι μεγαλυτεροι εισαγωγεις καρβουνου στον κόσμο σε supramax/panamax/cape size βαπόρια αν σου λέει κατι αυτό. Επειδη ειμαι 25 χρονια στη ναυτιλία κατι παραπάνω ξέρω. Αυτα που λες για τη Νορβηγία ειναι μια μικρογραφια στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Επισης ασχετιδη δεν υπάρχει πια μαζουτ αλλα very slow sulphur fuel oil απο 1/1/20 και low sulphur marine gas oil με πολυ χαμηλη περιεκτικότητα σε θειάφι με απόφαση του ΙΜΟ. Επίσης ο επόμενος στοχος της ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΥ ναυτιλίας ειναι η χρηση φυσικου αερίου LNG και επενδυονται τεράστια ποσα για να δημιουργηθουν supply terminals. Γιατι νομιζεις ο ολος χαμος στην Αν. Μεσόγειο με τα κοιτάσματα? 'Οσο για το επιπλέον ρευμα που δεν ειναι παραπάνω απο αυτο που καιει ο θερμοσιφωνας που το στηρίζεις και ποιος το εχει αποδειξει? Κι αν αυτό ποσο εφικτο ειναι οικονομικά να γίνει σε παγκόσμια κλιμακα? Αν ηταν όλα τοσο απλά τοτε θα είχαμε γεμισει σταθμους που δινουν ρευμα. Επισης μιλας για εγκαταστασεις κυψελών σε ποια ακριβως Ελληνικά λιμάνια? Στα νησιά που ακομα παλευουν τα περισσότερα να εχουν λιμανια της προκοπής για να δένουν τα βαπόρια και παρακαλάνε για επισκευές αυτών? Κατι τοσο πρωτοπορειακό περιμεναν εσενα να το αναφερεις και δεν το έχει εφαρμόσει π.χ η Σιγακπουρη (το μεγαλυτερο λιμανι ανεφοδιασμού στον κόσμο, αν ξερεις που πέφτει) και ειναι πρωτοπόρος εδω και δεκαετίες σε πολλους τομείς. Ωραία αυτα που λες για να εντυπωσιαζεις τους φιλους σου στην καφετέρεια αλλα δυστυχως εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.
Τα επιβατικά πλοία στο Αιγαίο και το Ιόνιο έπρεπε να είναι ήδη ηλεκτρικά και να χρησιμοποιούν ενέργεια από ΑΠΕ. Αλλά ούτε σαν σκέψη δεν υπάρχει στην καθυστερημένη χώρα.
George αν βρεις σε παγκόσμια κλιμακα ενα βαπόρι που κινειται ΑΜΙΓΩΣ με ηλεκτρική ενεργεια να μας το πεις κι εμάς να το μάθουμε. Επίσης να μας πεις ποσο κοστιζει να χτίσεις ενα τετοιο βαπόρι, που θα βρεις τετοιες μηχανές και που θα γεμιζει τις... μπαταρίες του .Επίσης εξηγησε μας τι σημαινει "χρησιμοποιώ ενέργεια απο ΑΠΕ" που δεν πρέπει καν να ξέρεις τι είναι και το ακουσες απο κάποιο blog και σου άρεσε... Τελος υπολόγισε ποσο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 'η ΚΑΡΒΟΥΝΟ χρειάζεται να καψουν τα εργοστάσια παραγωγής ρευματος για να παραξουν το ρευμα που χρειαζεται ... Εδω ακομα δεν μπορούν να καλυψουν τις αναγκες για τα ηλεκτρικά αυτοκινητα κι εσυ μιλάς για ηλεκτρική ενεργεια σε βαπόρια!! Εκτός αν εννοεις κανενα καραβάκι σε μπανιέρα...
Ναυτιλιακέ, "αν βρεις σε παγκόσμια κλιμακα ενα βαπόρι που κινειται ΑΜΙΓΩΣ με ηλεκτρική ενεργεια να μας το πεις κι εμάς να το μάθουμε" είπες. Τώρα που το έμαθες άλλαξες το παραμύθι ότι η Νορβηγία είναι μικρή χώρα ναυτιλιακά. Κι ετοιμάζει πολλά ηλεκτρικά πλοία για τον επόμενο χρόνο. Ενώ εμείς οι ναυτιλιακά σπουδαίοι ούτε ένα. Ε? Επειδή μάλλον είσαι εντελώς άσχετος από τεχνολογία προσπαθείς τώρα να συγκρίνεις "Τα επιβατικά πλοία στο Αιγαίο και το Ιόνιο" που έγραψα με το λιμάνι της Σιγκαπούρης, μετακινώντας τα τέρματα αλλού. Προσπάθησε να ενημερώνεσαι λίγο καλύτερα. Μάθε ότι τα fuel cells (κυψέλες υδρογόνου) είναι μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται πάνω στο όχημα, αφού λειτουργεί σαν range extender ώστε να μειωθεί η ανάγκη μπαταριών και όχι στα λιμάνια. Στα λιμάνια αρκεί να υπάρχει ανεφοδιασμός με υδρογόνο ή και με ρεύμα. 10-15 λεπτά είναι αρκετά για φόρτιση με ρεύμα μέχρι το επόμενο λιμάνι στα ελληνικά νησιά. Επίσης, μάθε ότι πολλά πλοία είναι ήδη ηλεκτροκίνητα και καίνε diesel σε γεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρικά μοτέρ γιατί είναι πολύ αποδοτικότερο και λιγότερο ρυπογόνο από το να καίνε diesel σε μηχανές κίνησης. Ρώτα να μάθεις το γιατί. Οπότε απομένουν οι μπαταρίες που τις θεωρείς "άγνωστο project" για να επενδύσουν οι πλοιοκτήτες. Θέλεις να με πεθάνεις στα γέλια? ΥΓ. Τη Σιγκαπούρη την έχω επισκεφτεί πριν γίνεις "ναυτιλιακός". Μάλλον εσύ πρέπει να μάθεις που πέφτει. ΥΓ2. Η Κίνα και η Ινδία εγκαθιστούν κάθε χρόνο, η καθεμία, περισσότερη ισχύ σε ΑΠΕ από ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς όλων των μορφών παραγωγής όλης της Ελλάδας. Και περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας στη χώρα τους.