LIVE

Κορωνοϊός

Έκπτωση φόρου 50% για όσους μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα

forou

Το  ειδικό φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων - Τα κίνητρα και η διαδικασία

Στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα.

Υπολογίζεται οτι το μέτρο αφορά περίπου 400.000 Έλληνες του εξωτερικού και όχι μόνο.

Τα κίνητρα είναι τα ακόλουθα:


Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.

Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή τα παραπάνω κίνητρα ισχύουν εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,

β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,

γ) παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και

δ) δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Η διαδικασία

Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται στη φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο εντός του φορολογικού έτους έναρξης των εργασιών του στην Ελλάδα και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου του έτους αυτού.

Εφόσον η αίτηση του φορολογούμενου γίνει δεκτή, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το πενήντα τοις 50% του εισοδήματος του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.

Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο εντός του έτους ανάληψης της υπηρεσίας. Εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτεi.

Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησης του. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας, όπως αυτές ισχύουν.

Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος δεν πληροί τις προϋποθέσεις παύει να υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματος του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο νέιο πλαίσιο κινήτρων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.

Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.
Και τώρα, προχωράμε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, ακόμα και μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί με διορατικότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές στη χώρα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη 44χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Μάνη

Ως το τέλος της εβδομάδας το εξιτήριο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Θερίζει ο ιός στα μοναστήρια

Ερχονται Πρότυπα ΕΠΑΛ και πειραματικά ΙΕΚ νέες ειδικότητες ανά περιοχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ΑΑΑ

ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΛΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΠΙΑ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ; ΔΩΣΤΕ ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ...

και οι εδώ?

θα πληρώνουμε σαν Μ.......?

!!!

το φορολογικό νταχάου ψάχνει για νέα θύματα!

FFS

100% , πολύ εύστοχο !

dim

Μου ακούγεται ιδιαίτερα ειρωνικό να έχεις τσακίσει 10 χρόνια εμμονικά τον άσπρο φορολογούμενο, την άσπρη επιχείρηση, τον συνταξιούχο και τον ιδιοκτήτη ακινήτου το οποίο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και να ανακοινώνεται έκπτωση φόρου 50% για όσους μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους Ελλάδα !!! Στη χώρα που δεν μπορεί να εντοπιστεί ο κακοπληρωτής, δεν μπορεί να φρεναριστεί ο μεγαλοοφειλέτης, τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα δεν αντιμετωπίζονται, δεν σε ελέγχουν όταν ανοίγεις μια "επιχείρηση", δεν μπορούν να τακτοποιηθούν τα δάνεια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί νόμος σωστά, δεν υπάρχει ελεγκτικός/εισπρακτικός μηχανισμός αλλά το κυριότερο έχει παγιωθεί η επιβράβευση/ενθάρρυνση του φοροφυγά, του μικρομέγαλου απατεώνα, του κουτοπόνηρου, του μην αποδίδω φόρους, κάνουμε τα γλυκά μάτια στους έλληνες του εξωτερικού ... ελπίζω να μην είναι τόσο χαζοί ώστε να έρθουν. Αν δεν λυθούν οι πραγματικές παθογένειες της χώρας, θα συνεχίσουν να είχνουν ψίχουλα κάτω από το χαλάκι...και απότι βλέπω δυστυχώς ούτε οι τωρινοί έχουν τέτοια διάθεση ...

Κίτσος

Απαράδεκτα άνιση μεταχείριση εις βάρος όσων μείναμε Ελλάδα. Εγώ έχω μικρά παιδιά και δεν μπορούσα να τα πάω στο εξωτερικό. Πλήρωνα όμως εφορία και ΦΠΑ σε ότι κατανάλωνα. Ο πιτσιρικάς που πήγε 8 χρόνια Αγγλία και δεν έχει συνεισφέρει τίποτα στην Ελλάδα, παίρνει βραβείο να πληρώνει και τα επόμενα 8 χρόνια μισό φόρο. Εγώ αντίθετα, αντί για ευχαριστώ θα υπομένω το άρμεγμα. Ο ίδιος εγκέφαλος που είχε συλλάβει το σχέδιο επιδότησης μισθού με 3.000 ευρώ το μήνα που απέτυχε ολοσχερώς, σκέφτηκε προφανώς και το καινούργιο.

Επενδυτης Γιουσουφ Αλη

Συνεχιζεται η αναζητηση και απο το μπλε πασοκοσυριζα για ενα νεο ειδος επιχειρηματια επενδυτη (με την επιστημονικη ονομασια "homokoroido" ) για την Ελλαδα ειδικα που θα επιχειρει, θα καινοτομει, θα παραγει , θα απασχολει, θα εξαγει, θα πληρωνει φορους 25% στα κερδη, 45% στο εισοδημα , συν 10% εισφορες (αλληλεγγυης ) συν 1.5 % ΕΝΦΙΑ περιουσιας , συν ΦΠΑ 24%, συν ασφαλιστικες εισφορες τυπου φορου εισοδηματος , συν ενα ευρω το λιτρο φορο στην βενζινη , συν 3000 ευρω τελη και φορο....πολυτελειας για το (τζιπ ) , συν 50 ευρω διοδια για Αθηνα- Θεσσαλονικη συν, συν, συν...αλλα δεν θα εχει περιουσια ,μεχρι το πολυ ενα σπιτι και ενα αυτοκινητο ( χιλιαδιακοσια κατα προτιμηση) , γιατι η υπολοιπη θα κατασχεται δια φορων ,για να πληρωθει το ριφιφι των δανεικων και των διορισμων, των πρωην ( συναδελφων ) και ας μην επιασε αυτος ποτε δημοσιο χρημα στα χερια του. Έναν επιχειρηματια που θα παραγει στην Ελλαδα , θα εχει τα λεφτα στην Ελβετια η στα παναμα πειπερς ,και τα ακινητα στο Λονδινο ! Αναζητειτε κοροιδο να βαλει τα δικα του λεφτα για να τα φαμε ολοι μαζι... ! 

Π.Κ.

Βλακείες. Θέλει το κράτος πίσω τους επιχειρηματίες, ξένους και Έλληνες; 10% εφορία. Εργατικά που μπορούν να πληρωθούν και τέρμα οι συνδικαλιστικές φαντασιώσεις από μια ξεπερασμενη εποχή.

Απρίλιος 2022 : Αναδρομική φορολόγηση αυτών που επέστρεψαν

εντάξει είμαι υπερβολικός, αυτά μόνο σε μπανανίες γίνονται.

Ο τρελός πόντιος

Σίγουρα το 50% ειναι πολύ καλύτερο από το 0%. Νομίζω αρκετοί θα το σκεφτούν να επιστρέψουν.

Average nobody

Το κολλέγιο πάνω από όλα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης