Ακίνητα: Οι επτά υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν τώρα οι ιδιοκτήτες

Ακίνητα: Οι επτά υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν τώρα οι ιδιοκτήτες

Επτά διαφορετικές υποχρεώσεις για δηλώσεις και πληρωμές «μαζεύονται» τις επόμενες ημέρες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες - Οδηγός

spitia34

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται αντιμέτωποι αυτές τις μέρες με πλήθος υποχρεώσεων που μπορεί να φθάσουν για ορισμένους εξ’ αυτών ακόμη και τις επτά διαφορετικές δηλώσεις και πληρωμές. 

Πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2020, δήλωση «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους Δήμους, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων που συνήφθησαν και κατατέθηκαν χειρόγραφα για επικύρωση στην Εφορία πριν το 2014, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων έναρξης ή λύσης μισθώσεων καθώς και ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για την κατοχύρωση εκπτώσεων φόρου είναι οι βασικότερες υποχρεώσεις που «τρέχουν» αυτές τις μέρες.

Το money-money.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις αυτές και τις προθεσμίες για την έγκαιρη εκπλήρωσή τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή:

  Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων οι οποίες λαμβάνουν από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τρέχοντος έτους, οφείλουν να εξοφλήσουν τα ποσά που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά αυτά σε 6 μηνιαίες δόσεις, τις δύο πρώτες εκ των οποίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Δείτε εδώ πίνακες και παραδείγματα με τον ΕΝΦΙΑ σε όλη την Ελλάδα

  Όσοι ιδιοκτήτες κτισμάτων και οικοπέδων έχουν δηλώσει στους Δήμους τους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 της Εφορίας, για ένα ή περισσότερα από τα ακίνητά τους, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για να αποκαλύψουν τις επιπλέον αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους στους Δήμους τους.
 
Όσοι ιδιοκτήτες έχουν συνάψει συμβάσεις μισθώσεων ακινήτων πριν το 2014 και, εφαρμόζοντας τα όσα προέβλεπε τότε η φορολογική νομοθεσία, υπέβαλαν τα - χειρόγραφα συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα από τους ίδιους και τους ενοικιαστές τους - έγγραφα των συμβάσεων αυτών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για επικύρωση, εφόσον από τότε μέχρι σήμερα οι συμβάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2020, αρχικές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα περιλαμβάνουν όλα τα βασικά στοιχεία των παλαιών αυτών συμβάσεων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης