LIVE

Κορωνοϊός

Εφορία: Πότε οι δαπάνες για δάνεια και κάρτες αυξάνουν υπέρμετρα την εισφορά αλληλεγγύης

kartes-pagida-eisfora

Το εισόδημα  που  υπολογίζεται με  δύο  διαφορετικά τεκμήρια  μπορεί να οδηγήσει σε  αύξηση της  βάσης υπολογισμού της  εισφοράς

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2019 πλήρωσαν χρηματικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες κινδυνεύουν να πέσουν σε μια απίστευτη παγίδα υπερφορολόγησης την οποία κρύβουν οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

Δηλαδή, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο για τα εισοδήματα του εκάστοτε προηγουμένου έτους, για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Υπολογίστε το φόρο για εισοδήματα από κάθε πηγή ΕΔΩ

Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 32 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι κάθε χρόνο «φουσκωμένο», καθώς συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό αθροιστικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (ελάχιστο τεκμήριο των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, τεκμήριο για κατοικία, ΙΧ, βάρκα κ.λπ.) αλλά και όλα τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

George

Δηλαδή αν πληρώσεις κασέρι για αγορά αυτοκινήτου (που απαγορεύεται) δεν θα το μάθει η εφορία και δεν θα θεωρήσει τεκμήριο την αγορά του. Χαχαχαχα.

κάποιος

Χρήση πιστωτικής κι εξόφληση όλου του ποσού, δεν αυξάνει το τεκμαρτό. Χρήση πιστωτικής κι εξόφληση με δόσεις το αυξάνει, γιατί θεωρείται δάνειο. Εδώ και χρόνια συμβαίνει αυτό. Εσείς που σχολιάζετε αμφιβάλλω όχι μόνο για το αν έχετε πιστωτική, αλλά κι αν υποβάλετε φορολογική δήλωση. Αν πάλι την υποβάλει άλλος για εσάς, επειδή δεν σας κόβω για επιχειρηματίες με βιβλία διπλογραφικά, κόψτε τα σχόλια επί παντός επιστητού ενώ δεν ξέρετε την τύφλα σας.

ΟΡΚΩΤΟΣ SOL

@κάποιος Γύρνα πίσω στο θρανίο να διαβάσεις τον ΚΦΕ και καμιά πολυγραφική στόκε.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Αυτά να τα βλέπουν οι κοροϊδάρες που θέλουν να πληρώνουν με αέρα πλαστικό! Ρε καλά σας κάνουν. Αχρήματη κοινωνία δε θέλατε πρόβατα;

φορολογούμενος

Μία λύση υπάρχει για τη φοροδιαφυγή και τη φορολογία γενικότερα. Φορολογία μόνο για αυτά που δεν ξοδεύτηκαν. Φορολογείς τη διαφορά εσόδων με εξόδων. πχ. μισθός 15000 το χρόνο, έξοδα 10000. Φορολογία για τα 5000 μόνο. Για τα υπόλοιπα 10 το κράτος έχει εισπράξει ΦΠΑ. Εννοείται πως θα πρέπει να τα δικαιολογήσεις με αποδείξεις. Έτσι δεν θα σε συμφέρει να μην πάρεις απόδειξη, και θα μηδενιστεί το μαύρο χρήμα.

Βουρ στο Harvard!!!

Πώς δε σε πήραν ακόμα χαμπάρι, τιτάνα των οικονομικών;

Τους έχεις για βλακες;

Το σύστημα αυτό, το έχουν μόνο για τις εταιρείες, που θεωρούνται η πεμπτουσία του καπιταλισμού.

.........................

Τι να πώ........Ετσι νομίζουν ότι μειώνεται η φοροδιαφυγή.......Είναι τεράστια μυάλα......Δηλαδή πάω σε κατάστημα καί όταν δείχνω πιστωτική κάρτα μού λέει ο ιδιοκτήτης ότι εάν πληρώσω με μετρητά και χωρίς απόδειξη θα έχω έκπτωση.......

Δώρον άδωρο

Άθλιο μέτρο. Κατά της χρήσης πιστωτικής. Η ΤτΕ κοιμάται;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης