LIVE

Κορωνοϊός

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Άνοιξε το MyBusinessSupport για τους 90.000 δικαιούχους

uporgio-oikonomias

Από 2.000 έως και 500.000 ευρώ για 90.000 επιχειρήσεις - Έρχεται και δεύτερος γύρος για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν

Διαθέσιμη είναι πλέον από σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους 90.000 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των οποίων τα δάνεια προεγκρίθηκαν ήδη μετά τις αιτήσεις που είχαν κάνει έως την 21η Απριλίου. Η έναρξη της διαδικτυακής εφαρμογής, την οποία ανέμεναν μαζικά μέσα στο Σαββατοκύριακο λογιστές και επιχειρήσεις, βράδυνε προκειμένου να ολοκληρωθούν έλεγχοι, ώστε να μην υπάρξουν λάθη στα ποσά.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εισρεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το 1 δισ. ευρώ των δανείων που διανέμεται.

Μπαίνοντας από το πρωί της Δευτέρα και μέχρι 15 Μαΐου στο aade.gr/MyBusinessSupport όπου και είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να πληροφορηθούν:

· το ποσό του δανείου που προεγκρίθηκε για αυτούς
· τους ακριβείς όρους χορήγησης του δανείου τους

Προκειμένου να πληρωθούν άμεσα, στη φάση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης και να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (αν ενδεχομένως χρειάζονται και ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκριθέν) αλλά και να αποδεχθούν τους όρους αποπληρωμής όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν (καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί περίπου 49.000 από τους 139.000 που είχαν κάνει αιτήσεις) επίκειται και  δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι όροι της β΄φάσης θα γίνουν γνωστοί μέσα στο Μάιο και θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, για προβλήματα που έχουν διαγνωστεί. Ενδεχομένως έτσι, τον ερχόμενο Ιούλιο όπου θα διανεμηθούν δάνεια 1 δισ. επιπλέον, να μπορούσαν να ενταχθούν και αυταπασχολούμενοι χωρίς υπαλλήλους που διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν,καθώς στη φάση αυτή το μέτρο κάλυψε επιχειρήσεις με 1-500 εργαζόμενους.

Από σήμερα πάντως, μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟΝ οι 90.000 δικαιούχοι - επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:

- είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή

- είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

αα) για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

ββ) για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.

Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:

-από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και

-από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και

- από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και

- από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και

- από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στο Ιράν: Δεκάδες νεκροί σε άσκηση του πολεμικού ναυτικού

Κορωνοϊός - Τουρκία: Στους 3.786 οι νεκροί, σχεδόν 140.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σε καραντίνα και ο Μάικ Πενς - Βρέθηκε «θετική» η υπεύθυνη επικοινωνίας του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μαργαρίτη Άννα

Πρώτο τρίμηνο 2019 εκμετάλλευση ταξί 3400 ευρώ με ένα υπάλληλο. Πρώτο τρίμηνο 2020 3900ευρω με τρία ταξί και τρεις υπαλλήλους και αναστολή λειτουργίας για 45 μέρες μετά και μας απέρριψαν γιατί δεν έχουμε μείωση αυτά τα μαθηματικά που τα έμαθαν

αφήσατε

εξω αυτούς που χωρίς υπάλληλο με νυχια και με δόντια κρατάνε ανοιχτη τη επιχείρησή τους. Από αυτούς θα τα παίρνατε πάλι πίσω άμεσα π.χ. από 2 μήνες ΕΦΚΑ απλήρωτους τώρα, ρυθμίσεις εφορίας, ΚΕΑΟ κλπ. Λίγο μυαλό χρειάζεται.

Δεύτερος γύρος

Πότε; κατόπιν χρεοκοπίας; λολ καμία σωτηρία για τους γαλάζιους συριζαίους...

ΓΙΑΝΝΗΣ Λ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 31/03/2020 ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Νίκος

Άνοιξε ή την περιμένουμε; Δεν εχει βγάλει το καινούργιο πεδίο που περιγράφεται στις οδηγίεσ.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Στην Ελλάδα του Κοροναϊου οι Έλληνες έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: α. αυτοί που το ''γλεντούν'' κανονικότατα (υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα) και β. αυτοί που έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της αυτοκτονίας, (όλοι οι υπόλοιποι)....

Γιώργος

Έβγαλε σε κανεναν την καινούργια λειτουργικότητα; Έχει βγει στον αέρα;

Γιάννης

Πάλι στους μπαταχτσήδες πάνε... όσο πιο κατεστραμμένη είναι η επιχείρηση και όσο πιο πολύ χρωστάς και δεν πληρώνεις, τόσο πιο πολλά παίρνεις.

George

Αν οι μπαταχτσήδες πληρώνουν και την προακαταβολή φόρου τότε μια χαρά πάνε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης