Θέατρο Αποθήκη: «Πατέρας» μια ωδή στη σκληρότητα

Θέατρο Αποθήκη: «Πατέρας» μια ωδή στη σκληρότητα

Ο πόλεμος ανάμεσα σ΄ ένα ζευγάρι σε σκηνοθεσία  Βασίλη Μπισμπίκη - Κριτική της παράστασης απο την Καρολίνα Σακελλαρίου

photo-pateras
«Με πυροβολούν από παντού, την ψυχή μου έχω δώσει, τη ζωή μου για το παιδί μου και την Μαρίνα και αυτές με πυροβολούν, πόλεμος..»

Ο ευρηματικός Β. Μπισμπίκης με αφορμή το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ διασκευάζει και σκηνοθετεί την παράσταση «Πατέρας» η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1877 και τώρα τοποθετείται στην Αθήνα του σήμερα. Η παράσταση κρατάει τον βασικό πυρήνα του έργου και θέματα όπως η πατρότητα, η οικογένεια και η μάχη των δυο φύλων κυριαρχούν.
Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2019 σ’ ένα μεσοαστικό διαμέρισμα, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο Τάσος και η Μαρίνα είναι ζευγάρι και βρίσκονται στο ζενίθ της φθοράς και της αντιπαράθεσης. Ζουν σ’ ένα σπίτι μαζί με την κόρη τους, την Νικολέτα και την μητέρα του Τάσου, μια ηλικιωμένη κυρία με Αλτσχάιμερ που κυκλοφορεί στο σπίτι και λέει ιστορίες από τον εμφύλιο. Η κακή τους οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό μ’ άλλα προβλήματα κορυφώνουν την ρήξη τους και ο καθένας τους κοιτάζει πως θα εξοντώσει τον άλλον, πως θα τον κατασπαράξει, πως θα τον κάνει να πονέσει περισσότερο. Οι σύζυγοι θα συγκρουστούν μέχρι τελικής πτώσεως με λάφυρο την κυριαρχία πάνω στο παιδί τους καθώς η Μαρίνα θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο.
Τα χρήματα, η κρίση, το μέλλον του παιδιού, οι οικογενειακές σχέσεις ,η αμφισβήτηση της πατρότητας είναι θέματα που εντείνουν τον πόλεμο ανάμεσα στο ζευγάρι και όλο αυτό θα σταματήσει όταν έρθουν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Σ’ αυτό το σημείο θα ενεργοποιηθούν συναισθηματικά και μόνο τότε θα σταματήσουν να είναι εγωιστές.
Η σκληρή γλώσσα και η ακραία ρεαλιστική προσέγγιση που φέρνουν τον πατέρα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα καθώς και τα θέματα που η παράσταση θίγει είναι τόσο επίκαιρα που αγγίζουν βαθειά τον θεατή και τον κάνουν να προβληματιστεί για το πώς θα αντιδρούσε σε αντίστοιχες καταστάσεις. Η Μ.Ασλάνογλου και ο Τ. Ιορδανίδης δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής και μας παρασύρουν στο παιχνίδι της φθοράς και της κόντρας τους μέχρι τέλους. Ποιος από τους δυο συζύγους θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση ; Ο θάνατος θα σταματήσει αυτόν τον ανηλεή πόλεμο;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης