Τι δουλειά έχει η Ελένη Γερασιμίδου σε ένα... «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα»;

Τι δουλειά έχει η Ελένη Γερασιμίδου σε ένα... «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα»;

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλάει στο protothema.gr για τον μονόλογο στον οποίο πρωταγωνιστεί για 2η χρονιά

apo-koinoy-theatro-04
Γίνεται να δούμε την Ελένη Γερασιμίδου μέσα σε ένα ανάκτορο; Και όμως γίνεται. Η αγαπημένη ηθοποιός για 2η χρονιά πρωταγωνιστεί στον εξομολογητικό μονόλογο «Ανάκτορο στην Τούμπα» του Παναγιώτη Μέντη και χαρίζει στο κοινό μοναδικές στιγμές. Η ίδια μίλησε στο protothema.gr για αυτή την παράσταση αλλά και για τους επόμενους θεατρικούς της στόχους.

-Είστε μια σπουδαία πρωταγωνίστρια, με σημαντικούς ρόλους, συμμετοχές σε υπερπαραγωγές και σπουδαίες συνεργασίες. Πώς βιώνετε τώρα, την επιτυχία για 2η χρονιά του εξαιρετικού χειροποίητου μονολόγου του Παναγιώτη Μέντη;
Αλήθεια δεν ξέρω αν είμαι πρωταγωνίστρια με τον παλιό ορισμό στον οποίο εξακολουθώ να πιστεύω δηλαδή ότι πρωταγωνιστής είναι ο ηθοποιός των μεγάλων ρόλων. Σίγουρα έχω τιμηθεί παίζοντας με σπουδαίους κι είχα την τύχη να με διαλέξουν μεγάλοι σκηνοθέτες. Ο μονόλογος του Παναγιώτη Μέντη είναι μια ευτυχισμένη στιγμή επειδή μου χαρίζει ξεχωριστές συναντήσεις με το κοινό.

- Ποιο είναι το βασικό θέμα της παράστασης »Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα»;
Τα όνειρα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή που ξεχνιούνται μέσα στην αγωνία να τα κατακτήσουμε. Έτσι η ίδια η ζωή φεύγει χωρίς να τη ζήσουμε.

- Συστήστε μας την κυρία Αγάπη του έργου, αλλά και την σκηνοθέτιδα σας.
Η κυρία Αγάπη ψάχνει τον ορισμό και το νόημα του ονόματος της κάνοντας έναν απολογισμό για όσα ξόδεψε ελπίζοντας σε ένα αύριο καλύτερο. Μόνο που η επένδυσή της έμεινε στα ντουβάρια του «ανάκτορου». Η Αγγελική Ξένου είδε τις αρετές του έργου, το λάτρεψε και ανέδειξε με λιτό τρόπο όλα τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό κυρίως γιατί μέσα από την ιστορία της Αγάπης περνάει η ιστορία των ξεριζωμένων του Κόσμου όλου.

apo-koinoy-theatro-08


- Αν η σημερινή Ελλάδα ήταν θεατρικό έργο, ποιος θα ήταν ο τίτλος του;
Έχουν δοθεί τόσοι τίτλοι και τόσα ονόματα... Και γιατί στην Ελλάδα ιδιαίτερα; Αλλού είναι καλύτερα;

- Πώς διαμορφώσατε τις ισορροπίες σας, μεταξύ θεάτρου, οικογένειας και πολιτικών υποχρεώσεων, δεδομένου ότι δεν παύετε ποτέ να ασχολείστε με τα κοινά;
Αυτές όλες που αναφέρατε, αυτές ακριβώς είναι και οι ισορροπίες μου.

- Εκτός από τις παραστάσεις, στο Από Κοινού, ποιοι είναι οι αμέσως επόμενοι στόχοι;
Αυτήν την περίοδο εργαζόμαστε όλοι μαζί για την επιτυχία της παράστασης μας «Ας κάνουμε απόψε ένα..παιδί» που είναι η πιο νεανική εκδοχή του θεάτρου μας, και παράλληλα ετοιμαζόμαστε να πάμε το «Ανάκτορο» στην Πάτρα, στο θέατρο Λιθογραφείον στις 27 και 28 Νοέμβρη.

- Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε πολύ να παίξετε;
Δεν έχω αποφασίσει για ρόλους. Προτιμώ κάθε φορά την πρόκληση και κυρίως στέκω στο ίδιο το έργο και σε όσα πραγματεύεται.


Η υπόθεση της παράστασης «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα»
Όταν στην ιστορία σου, σαν έθνος, ράτσα, μονάδα, DNA, έχει γράψει η μετανάστευση, η φυγή, ο ξεριζωμός, τότε η ευχή, η λαχτάρα, ο αγώνας για ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου, γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα το όνειρο και ο στόχος, χωρίς να νοιάζεσαι για το μάταιο ή το σκλάβωμα για την απόκτησή τους. Στην ιστορία που κρύβει το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα», τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και την λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών, θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούν ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του. Η τελευταία βασίλισσά του, η «Ελληνογερμανίδα» για τους περίοικους, κυρία Αγάπη, -που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου- με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας, που τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και τα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας «μοναξιάς». Το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» είναι ο λαβύρινθος της ζωής της κυρίας Αγάπης, και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την  κατεδάφισή του. 

to-anaktoro-stin-ano-toumpa-eleni-gerasimidou2


Το Info της παράστασης
Κλείσιμο
Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης
Ερμηνεία: Ελένη Γερασιμίδου
Σκηνοθεσία:  Αγγελική Ξένου
Εικαστική επιμέλεια:  Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Ξένου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τοκμάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας – Αγγελική Ξένου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος
Αφίσα: Ελένη Κανιώτη
Προβολή- Επικοινωνία: Brainco (Σταυρούλα Κεντιέ)
 
Διάρκεια παράστασης: 55'
Γενική είσοδος: 10 €
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 έναρξη 2ης σεζόν: 11/10/2019
Από Κοινού Θέατρο
Ευπατριδών 4, Γκάζι,Τ.Κ. 11854
(μετρό: Κεραμεικός)
τηλ. 211 4057249
apokoinou4@gmail.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης