Ευγένιος Ιονέσκο με τον «Ρινόκερο» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ευγένιος Ιονέσκο με τον «Ρινόκερο» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια κλασική παράσταση σε μια όμως πολύ σύγχρονη εκδοχή

Ευγένιος Ιονέσκο με τον «Ρινόκερο» στο Φεστιβάλ Αθηνών
Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια κλασσική παράσταση σε μια όμως πολύ σύγχρονη εκδοχή.

Ο σκηνοθέτης Emmanuel Demarcy-Mota, διευθυντής του Théâtre de la Ville  αλλά και του παρισινού Festival d' Automne, μετατρέπει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το κλασσικό θεατρικό αριστούργημα σε ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο και γεμάτο μηνύματα για την σημερινή κοινωνία.

Το έργο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του Θεάτρου του Παραλόγου, που θα δούμε από την ίδια ομάδα ηθοποιών που (με ελάχιστες διαφοροποιήσεις) το είχε ερμηνεύσει όταν το είχε πρωτοπαρουσιάσει, το 2004, στο Centre Dramatique National της Ρεμ.

Αυτό το κλασικό πια έργο, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Ντύσελντορφ το 1959 και το οποίο έγραψε ο Ιονέσκο για να καταγγείλει την άνοδο του ολοκληρωτισμού κάθε μορφής (υλιστικού, πνευματικού, ηθικού), είναι ένα έργο που  πραγματεύεται την ψυχολογία του όχλου, την έννοια της ετερότητας, τη βία της πλειοψηφίας.

Ο Ρινόκερος είναι αναμφισβήτητα αντιναζιστικό έργο, που σημειώνει την αντίθεση του, σε όλες τις μαζικές υστερίες που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, χωρίς όμως να παύουν να είναι σοβαρές κοινωνικές ασθένειες.

Στην παράσταση που  θα παρακολουθήσουμε, ο Demarcy - Mota ρίχνει νέο φως στο έργο και απαντά σε καινούργιες ερωτήσεις που τίθενται εν όψει του αύριο. Εδώ, ο ολοκληρωτισμός ταυτίζεται και με την επιβεβλημένη ομοιομορφία, την τυραννία της μόδας, της κοινωνίας της κατανάλωσης, του καπιταλισμού.

Η σκηνοθεσία του είναι εξαιρετικής ακρίβειας και μαζί με ένα θίασο εξαιρετικής συνοχής, καταφέρνει να ξυπνήσει τους εφιάλτες που συγκλόνισαν τον Ιονέσκο, όπως έχει ειπωθεί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης