Κέιτ Μπλάνσετ: Οι γυναίκες διαγωνίζονται στις Κάννες για το έργο τους και όχι λόγω φύλου

Κέιτ Μπλάνσετ: Οι γυναίκες διαγωνίζονται στις Κάννες για το έργο τους και όχι λόγω φύλου

Η φετινή πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών ρωτήθηκε για το εάν η εκστρατεία #MeToo θα έχει επιπτώσεις στα βραβεία - «Δεν δίνουμε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά το Χρυσό Φοίνικα»

cate_blanchett
«Διαγωνίζονται αρκετές γυναίκες, αλλά δεν βρίσκονται εδώ εξαιτίας του φύλου τους. Είναι εδώ χάρη στην ποιότητα της δουλειάς τους» τόνισε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, Κέιτ Μπλάνσετ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της γνωστής για τις φεμινιστικές τοποθετήσεις της ηθοποιού έγινε μετά από ερώτηση για το εάν η εκστρατεία #MeToo, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, θα έχει συνέπειες στο διαγωνισμό. Δεν θα έχει «καμία άμεση επίπτωση» στο ποιος θα κερδίσει φέτος διαβεβαίωσε η Μπλάνσετ, αν και στην κριτική επιτροπή φέτος οι γυναίκες είναι πλειοψηφία.
Κλείσιμο


Μόνο τρεις από τις 21 ταινίες έχουν γυναίκες σκηνοθέτιδες

Την ίδια ώρα, μόνον τρεις από τις 21 ταινίες που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Ο αριθμός είναι ίδιος με τον περσινό, πριν αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία του θεάματος.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε η Κέιτ Μπλάνσετ που απάντησε λακωνικά: «Πριν από μερικά χρόνια ήταν μόνο δύο!». «Αν θα ήθελα να δω περισσότερες γυναίκες στο διαγωνιστικό τμήμα; Φυσικά. Αν ελπίζω και εύχομαι να γίνει αυτό στο μέλλον; Το ελπίζω», πρόσθεσε η βραβευμένη με δύο όσκαρ και πάμπολλα άλλα βραβεία ηθοποιός.

«Μην απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση»

Έκπληξη προκάλεσε η μάλλον «τσουχτερή» απάντηση της Κέιτ Μπλάνσετ στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου προς τους «δημιουργούς», δηλαδή τους σκηνοθέτες και όχι τους ηθοποιούς της Επιτροπής, σχετικά με το «γιατί οι ταινίες παραμένουν σημαντικές».

«Ηθοποιοί; μην απαντάτε επειδή δεν έχετε ιδέα πώς να απαντήσετε σ' αυτήν την ερώτηση!» είπε η Μπλάνσετ, απευθυνόμενη στις συναδέλφους της, τη Λέα Σεϊντού και την Κρίστεν Στιούαρτ (που πρόσφατα μεταπήδησε στη σκηνοθεσία).

cannes_jury


Το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα με την ταινία Everybody Knows

Η συνέντευξη Τύπου είναι η τελευταία που θα δώσει η Επιτροπή καθώς σήμερα ξεκινά επίσημα το φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, η ταινία που θα αρχίσει τις προβολές είναι το Everybody Knows του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, με πρωταγωνιστές την Πενέλοπε Κρουθ και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Ένας άλλος Ιρανός, ο Τζαφάρ Παναχί, δεν θα παραστεί στο Φεστιβάλ αφού επισήμως του έχει απαγορευτεί από τις αρχές της χώρας του να σκηνοθετεί ταινίες.

«Δεν δίνουμε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά το Χρυσό Φοίνικα»

Εκτός φεστιβάλ θα είναι και ο Ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπένικοφ ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Ρωσία με κατηγορίες που οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Αν και η Μπλάνσετ χαρακτήρισε «τρομερή» την κατάσταση αυτή, διαβεβαίωσε ότι τα κριτήρια με τα οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία θα είναι καθαρά ποιοτικά. «Δεν πρόκειται για φεστιβάλ πολιτικών ταινιών», τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν δίνουμε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τον Χρυσό Φοίνικα».

Το Φεστιβάλ των Καννών θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης