Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κάνει την πιο fun δουλειά στον κόσμο και περνάει τέλεια!

Οι ταινίες της εβδομάδας
Tι ωραίο πράγμα να βλέπεις ηθοποιούς να χαίρονται τη δουλειά τους. Βέβαια, ποιος δεν θα χαιρόταν να παίζει σε μια τριλογία με γκατζετάκια, κοριτσάκια και αδρεναλίνη όπου η λέξη-κλειδί είναι η διασκέδαση; Αναπόφευκτα, το «Iron Man 3» θα αποσπάσει την προσοχή από τις άλλες ταινίες της εβδομάδας, και θα είναι κρίμα γιατί -ιδίως η «Πέτρα της υπομονής»- είναι δυνατές περιπτώσεις. Αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία, προτιμήστε τις.


Iron Man 3

Του Σέιν ΜπλακΜε τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Γκάι Πιρς, Ρεμπέκα Χολ
Φαντασίας / 2013 / ΗΠΑ


Κλείσιμο

 
«Ξέρετε ποιος είμαι». Σε κατάφαση, αυτή είναι η βασική ομπρέλα της τρίτης, άκρως απολαυστικής ταινίας με τον εκατομμυριούχο, επιστήμονα, χαβαλετζή ήρωα Iron Man. Μια παλιά γνωριμία που κρατά κακία στον Τόνι Σταρκ επιστρέφει με αδίστακτη όρεξη για εκδίκηση, ενώ ένας τρομοκράτης σπέρνει τον πανικό. Η αϋπνία και οι κρίσεις πανικού του Σταρκ θα είναι τα λιγότερα από τα προβλήματά του όταν στα σχέδια των κακών εμπλακεί και η αγαπημένη του Πέπερ. «Φτηνά κόλπα κι ατάκες», του λένε στην ταινία, «αυτό κάνεις λοιπόν». «Θα μπορούσε να είναι η αυτοβιογραφία μου», απαντά εκείνος και η ταινία το κάνει μάντρα της. Με ασταμάτητη δράση και καταιγισμό από εξυπνάδες, το «Iron Man 3» ξέρουμε όντως ποιος/τι είναι: fun, fun, fun.


Ο μύλος και ο σταυρός

Του Λεχ Μαγιέφσκι
Με τους Ρούτγκερ Χάουερ, Μάικλ Γιορκ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ
Δραματική / 2011 / Πολωνία-Σουηδία




Εμπνευσμένη από τον πίνακα του Φλαμανδού Πίτερ Μπρίγκελ «Ο Χριστός φέρων τον σταυρό» και την ανάλυσή του στο βιβλίο του Μάικλ Φράνσις Γκίμπσον, η ταινία του Λεχ Μαγιέφσκι «ζωντανεύει» κινηματογραφικά τους 500 χαρακτήρες που κατοικούν στον πίνακα.


Η πέτρα της υπομονής

Του Ατίκ Ραχιμί
Με τους Γκολσιφτέ Φαραχανί, Χαμίντ Ντζαβαντάν
Δραματική / 2012 / Αφγανιστάν-Γαλλία-Γερμανία-Βρετανία




 
Στον καλλιτεχνικό αντίποδα του «Iron Man 3», το δράμα του Ατίκ Ραχαμί «ακούει» τον μονόλογο μιας Αφγανής κοπέλας, η οποία μιλάει στον αναίσθητο από κώμα άντρα της, εξιστορώντας του πώς έχει βιώσει την κοινή τους ζωή. Το πρόσωπο και ο λόγος της μαγνητίζουν, ίσως ακόμα περισσότερο κι από τις ίδιες τις -συνταρακτικές- ιστορίες της.


Ο παράδεισος δεν είναι εδώ / Polluting Paradise

Του Φατίχ Ακίν
Ντοκιμαντέρ / 2012 / Γερμανία




Ο Φατίχ Ακίν («Soul Kitchen») αφηγείται με πάθος την ιστορία αντίστασης του χωριού Τσάμπουρνου στην Τουρκία. Ενα παλιό ορυχείο μετατρέπεται σε χωματερή, με ψεύτικες υποσχέσεις και πρόχειρες, ελλιπείς προδιαγραφές, απειλώντας άμεσα τόσο το περιβάλλον όσο και τη δομή της κοινότητας. Οι φωνές των κατοίκων, δυνατές και επιτακτικές, σπρώχνουν την αφήγηση, ακόμα περισσότερο κι από την καθοδήγηση του Ακίν. Οπως και να ’χει, ως αποτέλεσμα εντυπώνεται, καθηλώνει και τρομάζει. Κερατέα, δυστυχώς, δεν είσαι μόνη.

Φατίχ Ακίν

Σκηνοθέτης με ψυχή

Ο Φατίχ Ακίν επιστρέφει στην περιοχή των προγόνων του και στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα - σινεμά


O τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης («Η άκρη του ουρανού», «Μαζί, ποτέ», «Κουζίνα με ψυχή») είναι γνώριμο πρόσωπο στην Ελλάδα. Πέρα από τις ταινίες του που έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό, ο ίδιος επισκέπτεται συχνά τη χώρα. Οπως λέει κι ο ίδιος: «Μοιάζω κιόλας Ελληνας, έτσι δεν είναι; Εχω πολλούς φίλους εδώ, εκτός από τον Αδάμ (σ.σ.: Μπουσδούκος, ο κολλητός του που πρωταγωνιστούσε στην πρώτη του ταινία «Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα» και φυσικά στην «Κουζίνα»). Οταν παίζει η Ελλάδα ποδόσφαιρο, πάντα εκείνη υποστηρίζω! Επίσης έχω πολλά χρέη, οπότε ταυτίζομαι πλήρως μαζί σας».

Αφορμή για τη συνάντησή μας ήταν το καινούριο του ντοκιμαντέρ «Ο παράδεισος δεν είναι εδώ» που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Πριν κάποια χρόνια ο Ακίν είχε ταξιδέψει στην περιοχή Τραμπζόν της Μαύρης Θάλασσας απ’ όπου κατάγονταν οι παππούδες του, έμαθε για τον αγώνα ενός μικρού χωριού κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να φτιάξει χωματερή δίπλα τους και κατέληξε να κάνει γυρίσματα εκεί για πέντε ολόκληρα χρόνια: «Αναζητούσα τοποθεσίες για τα γυρίσματα της “Ακρης του ουρανού”. Ερωτεύτηκα τη μοναδικότητα του μέρους. Τότε έμαθα για το χωριό, αποφάσισα να βοηθήσω κι έγινα μέλος της κοινότητάς τους. Οταν είδα ότι δεν γινόταν τίποτα, αποφάσισα να κάνω την ταινία, ξεκινώντας αρχικά με την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την απόφαση της κυβέρνησης, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ».

Είναι έντονα τα προβλήματα στην Τουρκία, τα βλέπει κανείς καθαρά. «Ηρθα σε μια χώρα όπου υπάρχει πολλή αγανάκτηση», παρατηρεί. «Δεν μπορείς να γράψεις τίποτα εναντίον της κυβέρνησης. Αμέσως συλλαμβάνεσαι, βάσει τρομοκρατικών νόμων, αν κατακρίνεις τις αποφάσεις της».

Ο ίδιος αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα; «Οχι, αν και η ταινία είναι ακόμα φρέσκια», παραδέχεται. «Η κριτική είναι το μόνο όπλο του κόσμου. Δεν έχουν όπλα, όλη η βία προέρχεται από το κράτος. Οταν τους στερείς αυτό το δικαίωμα, τότε δεν μιλάς πια για δημοκρατία, αλλά για φασισμό».

Ο Ακίν συνέβαλε δυναμικά στον αγώνα των κατοίκων, διοργανώνοντας, για παράδειγμα, ειρηνικές διαμαρτυρίες κι επικοινωνώντας με διάφορους περιβαλλοντικούς οργανισμούς για βοήθεια - κανείς δεν είχε όμως τον χρόνο να συμμετέχει. «Πήγα στην Greenpeace και μου έδωσαν συμβουλές, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω γιατί αγωνίζονται να σταματήσουν την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Παράλληλα με τα γυρίσματα και την προώθηση του «Παραδείσου», δούλευε σκληρά για την επόμενη ταινία του «The Cut». Είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας «Ερωτας, Θάνατος και ο Διάβολος», μετά το «Μαζί, ποτέ» και την «Ακρη του ουρανού». «Πάντα έχω πρότζεκτ», λέει με ύφος μικρού παιδιού. «Μπορεί να μην έχω κάνει άλλη ταινία μετά την “Κουζίνα”, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλεύω ασταμάτητα για την επόμενη, η οποία είναι μια μεγάλη, πανάκριβη, διεθνής παραγωγή που διαδραματίζεται σε τρεις ηπείρους».

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παίζει μουσική σε μαγαζιά («Από τους Ελληνες μ’ αρέσουν οι Locomondo. Θα μπορούσα να τους ακολουθήσω στις συναυλίες τους. Και φυσικά μου αρέσουν και τα ρεμπέτικα»), αλλά και να φλερτάρει με την ιδέα για μια ταινία για τον θρυλικό Τούρκο σκηνοθέτη Γιλμάζ Γκινέι. Δουλειές με φούντες.





ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης