To θρυλικό Oχυρό Ρούπελ έγινε κόμικ

Roupel_Exof

Μια ιστορία που συγκινεί

Η ιστορία του θρυλικού οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, δεν «ζωντανεύει» μόνο με το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που πραγματοποιείται κάθε Μάιο με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά και με το πρώτο κόμικ που κυκλοφορεί και μας μεταφέρει πίσω στο 1941. Τότε που μια χούφτα Έλληνες υπερασπιστές, ανάγκασαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή της Ευρώπης, να αλλάξει άρδην τ’ αρχικά της σχέδια για να μπει και να καταλάβει την Ελλάδα.

Εκείνοι οι Έλληνες που από τη μοίρα τους έλαχε να υπερασπιστούν τις «Μακεδονικές Θερμοπύλες» τον Απρίλιο του 1941 στο Ρούπελ και στα υπόλοιπα οχυρά της Γραμμής Μεταξά μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

comic


Ήταν όμως αυτοί που δεν δίστασαν να πουν στους Γερμανούς: «Τα οχυρά δεν παραδίνονται. Καταλαμβάνονται». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του οχυρού Ρούπελ, όταν οι αντίπαλοι του ζήτησαν να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ήταν, κυριολεκτικά, ένα νέο «μολών λαβέ».

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η Μάχη των Οχυρών, σε συνδυασμό με τη Μάχη της Κρήτης, διατάραξε το σχεδιασμό του Χίτλερ. Η σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, εκτός από απροσδόκητη, αποδείχθηκε και χρονοβόρα, σε μια κρίσιμη φάση του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ειδικοί θεωρούν πως ακριβώς εξαιτίας των ηρωικών Ελλήνων στις δύο ανυπότακτες άκρες της χώρας, δηλαδή τη Μακεδονία και την Κρήτη, καθυστέρησε το χτύπημα των Ναζί στη Ρωσία. Με τα γνωστά ολέθρια γι’ αυτούς αποτελέσματα.

comic1


Για πρώτη φορά εικονογραφημένη σε μορφή κόμικ, η ιστορία των ανίκητων ηρώων του Ρούπελ. Η αφήγηση με εικόνες και κείμενο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να γίνει ευρύτερα γνωστή η εποποιΐα του Ρούπελ -και κυρίως να αγγίξει τις νεότερες γενιές. Να συγκινήσει αλλά και να εμπνεύσει τα παιδιά. Ωστόσο, η διερεύνηση και η διήγηση των ηρωικών πράξεων δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο. Εντάσσονται στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την ανάδειξη των γεγονότων εκείνων που σημάδεψαν και καθόρισαν την πορεία του έθνους. Γι’ αυτό και η δημιουργία του κόμικ «Ρούπελ 1941» δεν βασίστηκε μόνο σε στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά. Αντιθέτως, δημοσιεύονται για πρώτη φορά κάποιες έως τώρα άγνωστες και δραματικές πτυχές της ιστορίας. Μία από αυτές αφορά στην εμπλοκή της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, της RAF στη Μάχη των Οχυρών, με πρωταγωνιστή τον περιβόητο πιλότο-εξολοθρευτή των Ναζί, Μάρμαντιουκ Πατλ. Μια άλλη όψη που φωτίζει το κόμικ είναι οι εκτός υπόγειων οχυρών μάχες, στο Δυτικό Μπέλλες και στη θέση Ομορφοπλαγιά. Στο πολυβολείο Π8 του ήρωα λοχία Δημήτριου Ίτσιου, που ο αντίπαλός του υποκλίθηκε στο απίστευτο σθένος και την αυταπάρνησή του.

comic2


Επίσης, το κόμικ αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη μοναδική παρουσία γυναίκας στις πολεμικές επιχειρήσεις γύρω από τη Γραμμή Μεταξά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία του κόμικ συνδυάστηκαν δύο αφηγηματικές γραμμές: Η επίσημη εξιστόρηση των γεγονότων και η άλλη των ανεπίσημων, των ανθρώπινων ιστοριών που συνέβαιναν στο ατομικό επίπεδο των Ελλήνων μαχητών. Ο ρεαλισμός και η παραστατικότητα αποτελούν κύρια προτεραιότητα, καθώς το κόμικ γεννήθηκε μέσα από την ίδια ανάγκη και εντάσσεται στο ίδιο γενικότερο εγχείρημα της αναβίωσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στο, καθιερωμένο πλέον, φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης μαχών του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ». Το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες.

comic4


Την ευθύνη της έκδοσης του κόμικ «Ρούπελ 1941» φέρει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Άγκιστρο Δράση», που τα τελευταία χρόνια προωθεί δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στη διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων οχυρώσεων της «Γραμμής Μεταξά» στις Σέρρες. Η εικονογράφηση είναι του Σπύρου Ζαχαρόπουλου και η επιμέλεια των κειμένων του Παναγιώτη Σαββίδη.

comic3


Πληροφορίες & on line παραγγελία

ΣΧΟΛΙΑ (6)

για να μην ξεχνιόμαστε

Οχυρά , παντελώς ξεπερασμένη αμυντική τακτική απέναντι στο νέο σύστημα πολέμου των ναζί . Η αντίσταση των υπερασπιστών ήταν τιτάνια αλλά οι γερμανοί τελικώς τα παρέκαμψαν και μπήκαν στη Θεσσαλονίκη . Εκεί τους περίμεναν για συνθηκολόγηση κάποιοι στρατηγοί του επιτελείου (γνωστοί και διαβόητοι) οι οποίοι είχαν εφαρμόσει το σύστημα : όλος ο Ελληνικός στρατός στην Αλβανία και πορεία μέχρι τη Ρώμη με τα πόδια ! Τυχαία εφαρμογή ; Χλωμό δείχνει . Επρεπε να έχουν γκρεμιστεί όλα τα χερσαία περάσματα από Γιουγκοσλαβία - Βουλγαρία καθώς και ναρκοθέτηση στα ποτάμια κλπ κλπ και ο στρατός να έχει πλήρη ευκολία κινήσεων για μάχες . Ομως προτιμήθηκε ο εγκλεισμός των ολιγάριθμων υπερασπιστών εντός των τσιμεντοκατασκευών και η στέρηση εφοδιασμού ήταν κάτι παραπάνω από φανερή . Ηταν σκόπιμη .....ΥΓ Οι Γάλλοι με τα οχυρά της γραμμής Μαζινώ έπαθαν χειρότερα ...

Μανώλης..

Για να μη τρελαινόμαστε. Τότε γιατί δεν διευκόλυναν και τους ιταλούς οι διαβόητοι; Οι γερμανοί αυτό ήθελαν. Είχαν προβλέψει δηλαδή κάποια χρόνια πριν κατά την πρεοτοιμασία, ότι οι ιταλοί θα χάσουν στην Ήπειρο και οι γερμανοί θα κατέβουν από την Μακεδονία; Ωραία είναι να μιλάς εκ των υστέρων και να παριστάνεις τον παντογνώστη.

Ανδρεας Κ.

Αρχικα ολη η Ευρωπη πλην ολιγων λαμπρων στρατιωτικων και αυτοι ως επι τω πλειστω Γερμανων ηταν κολημενη στην στατικη αμυνα και οχι σε πολεμο ελιγμων. Δευτερον για να εχει ο στρατος ευκολια κινησεων επρεπε να ειναι κ μηχανοκινητος και οχι πεζος οπως ηταν ο Ελληνικος. Αλλα αν εισαι μηχανοκινητος πρεπει να εχεις και τα αντιστοιχα δογματα (Blitzkrieg) να το υποστηριξεις και οχι να εχεις κινηση για στατικη αμυνα οπως προειπαμε. Ο Ελληνικος Στρατος απεδωσε τα μεγιστα για εναν στρατο με δογματα προ 20ετιας και υπο-εξοπλισμενο. Οι αξιωματικοι που ανεφερες μονο προδωτες δεν ηταν τη δεδομενη στιγμη αλλα για εμενα επραξαν σωστα και εσωσαν απο την πληρη και ανουσια σφαγη το μεγαλυτερο τμημα του ΕΣ (το οποιο αποτελεσε και βαση για τα επερχομενα ανταρτικα σωματα και τις δυναμεις της Μεσης Ανατολης. )καθως οτι και να λεμε δεν θα αντεχε περισοτερο σε δυο μετωπα (ηδη στην Βορεια Ηπειρο ειμασταν στα ορια μας). Σαν υπενθυμηση τα οχυρα ειχαν κατασκευαστει για την αποκρουση των Βουλγαρων και οχι της Βερμαχτ. Ειχαν σχεδιαστει για στατικη αμυνα ΧΩΡΙΣ υπερφαλλαγγιση οπως εγινε. Η γραμμη Μαζινω επεσε γιατι υπερφαλαγγιστηκε και ειναι γενικως αποδεχτο οτι οι Γερμανοι δεν θα την περνουσαν χωρις υπερφαλλαγγιση.

Γιάννης

Καταπληκτική η δουλειά σα! Θα πάω σε ένα βιβλιοπωλείο να το αγοράσω για τον γιο μου, σήμερα κιόλας! 👌❤️👍

Veteran

Καλα που δεν βαλατε την συνεχεια με τον Ιλτσιο , γιατι θα κλαιγανε και οι πετρες.Καλο το κομικ αλλα και σε αγγλικη εκδοση και προωθηση (media,youtube etc...)

Respect

Μια υπενθύμιση μόνο: το οχυρό καθώς και όλη η στρατιωτική προετοιμασία είχε πραγματοποιηθεί χάριν στον εθνικό κυβερνήτη μας Ιωάννη Μεταξά. Ένας τεράστιος ηγέτης, που η ελληνόφωνη αριστερή ιντελιγκέσια φρόντισε να απαλήψει από την συλλογική μνήμη, εις μάτην όμως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vivlio01-mesa

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, η συγκλονιστική βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών : «Χόκινγκ, ο Άνθρωπος, η Ιδιοφυία και η Θεωρία των Πάντων» του Joel Levy.

2