Ο ρόλος του Τύπου στη διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινής γνώμης έχει αναγνωριστεί από την αρχή της εμφάνισής του. Το ερώτημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια είναι : ποια είναι η σχέση του Τύπου με την επιστήμη της Ιστορίας και κατά πόσο ο Τύπος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ιστορικής έρευνας.
Το βιβλίο «Εθνοφύλαξ» που υπογράφει η εκπαιδευτικός κυρία Σταυρούλα Ανδρινοπούλου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της τάσης της σύγχρονης ιστοριογραφίας που θεωρεί τον Τύπο ως ιστορικό αρχείο.
Ο «Εθνοφύλαξ» ήταν μία εφημερίδα του 19ου αιώνα που εμφανίστηκε στην ύστερη οθωνική περίοδο και αυτοπροσδιορίστηκε ως μία αντιπολιτευόμενη φωνή.
Η ιστορική έρευνα στο βιβλίο εκτείνεται από το εναρκτήριο φύλλο του «Εθνοφύλακος», στις 26 Απριλίου 1862 έως τις 14 Δεκεμβρίου 1862 και η περίοδος αυτή καλύπτει την κυβέρνηση Γενναίου Κολοκοτρώνη, την κορύφωση του Αντιδυναστικού Αγώνα, την Ελληνική Οκτωβριανή Επανάσταση, την Έξωση του Όθωνα, την ανάληψη της κυβέρνησης από την Τριανδρία και την έναρξη της Β’ εν Αθήναις Εθνοσυνελεύσεως.
Το βιβλίο δομείται σε 4 κεφάλαια: το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με τον ρόλο του Τύπου τον 19ο αι. στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τον σύγχρονο ρόλο του ως ιστορικό αρχείο, το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί το ιστορικό πλαίσιο της Τριακονταετίας του Όθωνα και στα δύο τελευταία κεφάλαια πραγματοποιείται η ιστορική έρευνα στην πολιτική αρθρογραφία του «Εθνοφύλακος».
Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης.