Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ του Lee Child «Σήμα Κινδύνου»

Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ του Lee Child «Σήμα Κινδύνου»

Μια ομάδα βετεράνων του αμερικανικού στρατού αποδεκατίζεται μυστηριωδώς. Ικανοί και έμπειροι μαχητές εξαφανίζονται, ο ένας μετά από τον άλλον. Κάποιος παίρνει μια αιματηρή εκδίκηση, χωρίς να αποκαλύπτει το πρόσωπό του, σε ένα αγωνιώδες παιχνίδι ζωής και θανάτου

vivlio-XRWMA
Το έξοχο θρίλερ «Σήμα κινδύνου» ήταν ένα από τα βιβλία που καθιέρωσαν τον Lee Child ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς θρίλερ στον κόσμο. Η ασταμάτητη, ιλιγγιώδης δράση, σε συνδυασμό με την μεγαλοφυή πλοκή αλλά και το ρεαλισμό στη διάπλαση των χαρακτήρων, καθιστούν το «Σήμα κινδύνου» ένα μυθιστόρημα που ασκεί στον αναγνώστη τον ιδιαίτερο εκείνο μαγνητισμό που δεν επιτρέπει ούτε καν ένα μικρό διάλειμμα στο απνευστί διάβασμά του, από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

3D


Στο «Σήμα κινδύνου», η πλοκή εκτυλίσσεται σε διαφορετικά σημεία πάνω στον χάρτη των ΗΠΑ. Ο Τζακ Ρίτσερ, ο μοναχικός βετεράνος του αμερικανικού στρατού και περιπλανώμενος ντετέκτιβ, ο οποίος εξιχνιάζει εγκλήματα έξω από το βεληνεκές της θεσμικής δικαιοσύνης, αυτή τη φορά βρίσκεται στο Πόρτλαντ του Οχάιο. Όπως συνηθίζει στη διάρκεια των δέκα χρόνων που μεσολάβησαν από τότε που αποστρατεύτηκε, ο Ρίτσερ δεν έχει μόνιμη κατοικία.

Κλείσιμο
Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ του Lee Child «Σήμα Κινδύνου»


Η μόνη περιουσία του είναι μια κάρτα ανάληψης μετρητών και τα ρούχα που φορά. Αποφασισμένος να μην έχει κανένα δεσμό με κανένα συγκεκριμένο τόπο, δεν διαθέτει καν τηλέφωνο. Απλώς ο δρόμος τον έφερε στο Πόρτλαντ. Την ίδια στιγμή όμως, σε κάποια άλλη γωνιά των ΗΠΑ, στην έρημο της Καλιφόρνιας, ένας άνθρωπος πέφτει από ελικόπτερο στο κενό. Ποιος και γιατί τον έσπρωξε;

Και, ταυτόχρονα, στο Σικάγο μια γυναίκα πληροφορετίαι ότι τα μέλη μιας επίλεκτης ομάδας πρώην ερευνητών του στρατού, στην οποία είχε υπηρετήσει και η ίδια, βρίσκονται υπό διωγμόν. Ο Ρίτσερ, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ωστόσο, μια παλιά συνάδελφός του, η Φράνσις Νίγκλεϊ, καταφέρνει να τον εντοπίσει στο Πόρτλαντ. Από το κωδικοποιημένο μήνυμα που του στέλνει εκείνη, ο Τζακ Ρίτσερ αντιλαμβάνεται ότι έχει στηθεί μια θανάσιμη, δολοφονική συνωμοσία. Επικοινωνεί με τη Νίγκλεϊ και οι δυο τους πλέον συγκεντρώνουν τους πρώην συντρόφους τους από το στρατό, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο μιας σειράς εξαφανίσεων, η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Ο Ρίτσερ ξέρει ότι θα πρέπει να εμπιστευτεί τους παλιούς συναδέλφους του. Όμως, μια φωνή μέσα του διαφωνεί. Πρέπει και πάλι να δράσει μόνος του; Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς οι βετεράνοι εξαφανίζονται ο ένας μετά από τον άλλον.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το σπουδαίο μυθιστόρημα «Σήμα κινδύνου» του Lee Child.

vivlio-PHOTO-ARTHROU
 Ποιος είναι ο Lee Child
Λι Τσάιλντ: Ο άνεργος τηλεοπτικός παραγωγός που έγινε συγγραφέας μπεστ-σέλερ βιβλίων θρίλερ
 
Το γεγονός ότι τα μυθιστορήματα-θρίλερ που έχει συγγράψει έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μόνο μία από τις πολλές και αντιφατικές όψεις του συγγραφέα Λι Τσάιλντ. Ενός Βρετανού ιρλανδικής καταγωγής, ο οποίος σπούδασε νομικά αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία, εργάστηκε ως παραγωγός στον ημι-κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Granada (ITV) επί 18 χρόνια και, όταν απολύθηκε λόγω περικοπών προσωπικού, στα 40 του χρόνια, αποφάσισε να γίνει συγγραφέας.
 
Κάπως έτσι, από το 1995 έως σήμερα, ο πρώην απολυμένος και άνεργος Τζέιμς Ντόβερ Γκραντ (όπως είναι το πραγματικό όνομά του), μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πλέον διάσημους συγγραφείς μυθιστορημάτων θρίλερ παγκοσμίως.  
 
Ένα από τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του Λι Τσάιλντ είναι ότι δεν ακολούθησε την αυτονόητη πεπατημένη, δηλαδή να γράψει αξιοποιώντας το βρετανικό φλέγμα, αλλά και να αξιοποιήσει την πλούσια παράδοση στη λογοτεχνία μυστηρίου των συμπατριωτών του.
 
Αντί γι' αυτό, ο Τσάιλντ επέλεξε για τις δικές του ιστορίες το κοφτερό, ευθύβολο αμερικανικό ύφος -κάτι που αποδείχθηκε μεγαλοφυές. Πλάθοντας τον ήρωα «Τζακ Ρίτσερ», ο Λι Τσάιλντ βρήκε το φανταστικό alter ego του, έναν μοναχικό τιμωρό, πρώην στρατονόμο, ο οποίος κυνηγά εγκληματίες που καταφέρνουν να ξεφύγουν από το νόμο. Ο Τζακ Ρίτσερ λατρεύτηκε αμέσως από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον πλανήτη, καθώς συμβολίζει τον ιδεώδη «άγγελο της εκδίκησης», μια παρουσία μυστηριώδη και φευγαλέα, που εμφανίζεται ξαφνικά, σχεδόν από το πουθενά, προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη.
 
Ύστερα από 26 βιβλία με πρωταγωνιστή τον Τζακ Ρίτσερ και δύο κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες στα συναρπαστικά μυθιστορήματά του με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, ο Λι Τσάιλντ παραμένει δημιουργικός και τολμηρός, ωθώντας τον εαυτό του σε όλο και πιο φιλόδοξα εγχειρήματα: «Reacher» θα είναι ο τίτλος μιας πρωτότυπης σειράς, ειδικά γυρισμένης για την πλατφόρμα Amazon Prime, με την προβολή της να αρχίζει αυτές τις μέρες, στις 4 Φεβρουαρίου.
 
Μάλιστα, για αυτή την εκδοχή του εμβληματικού ήρωά του, ο ίδιος ο Λι Τσάιλντ επέλεξε έναν νέο ηθοποιό. Αντί του Τομ Κρουζ, τον Τζακ Ρίτσερ υποδύεται πλέον ο Άλαν Ρίτσον, ένας κατά πολύ νεότερος ηθοποιός -αλλά και πολύ πιο μεγαλόσωμος. Εξάλλου το επώνυμο «Reacher» στην πραγματικότητα είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός, ο οποίος σημαίνει στα αγγλικά «αυτός που φτάνει».
 
«Reacher» ήταν το επάγγελμα στο οποίο θα διέπρεπε ο Λι Τσάιλντ, σύμφωνα με τη σύζυγό του. Η οποία, κάνοντας πικρό χιούμορ με την προοπτική της ανέχειας και της μιζέριας που ανοιγόταν μπροστά της αφ' ότου ο Λι Τσάιλντ έχασε τη θέση του στη Granada TV, του συνέστησε να αναζητήσει εργασία στον κλάδο των σούπερ μάρκετ: «Αν αποτύχεις σαν συγγραφέας, μη στεναχωριέσαι, πάντα μπορείς να βρεις δουλειά σαν reacher, για να πιάνεις προϊόντα από τα ψηλά ράφια, εκείνα που δεν θα φτάνουν οι πελάτες».
 
Ο Λι Τσάιλντ, ο οποίος είναι πολύ μεγάλου αναστήματος εξού και το reacher, υπέμεινε στωικά το πείραγμα της συζύγου του και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει αντί άλλου επωνύμου για τον ήρωά του. Το 1995, όταν έβαλε μπροστά του τη στοίβα με τις λευκές κόλλες χαρτιού, για πρώτη φορά πάνω στο τραπέζι -τότε δεν είχε καν γραφείο- ξεκινώντας να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, ο Λι Τσάιλντ είχε ήδη βαφτίσει τον πρωταγωνιστή του σαν «Τζακ Ρίτσερ». Θα ήταν Αμερικανός, με άριστη στρατιωτική εκπαίδευση, πανύψηλος όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και αφοσιωμένος στο ιδεώδες της δικαιοσύνης.
 
Ταυτόχρονα, ο έως τότε Τζέιμς Ντόβερ Γκραντ, εκτός από τον φανταστικό πρωταγωνιστή, βάφτισε και τον εαυτό του. Εφηύρε την περσόνα του Λι Τσάιλντ, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και μια πρακτική σκοπιμότητα: Αν υπέγραφε τα βιβλία του σαν «Lee Child», βάσει του πρώτου γράμματος του επωνύμου του, οι υπεύθυνοι των βιβλιοπωλείων θα τον τοποθετούσαν ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών στο είδος τους, τον Raymond Chandler και την Agatha Christie -φυσικά στις προθήκες της λογοτεχνίας θρίλερ, αστυνομικού μυστηρίου κ.λπ.
 
Σήμερα, στα 67 του χρόνια πλέον, ο Λι Τσάιλντ μπορεί να νιώθει δικαιωμένος για τις επιλογές του, για την πίστη στη φαντασία του η οποία γεννά διαρκώς ιστορίες που συγκλονίζουν τον αναγνώστη και τον παρασύρουν σε μια μανιώδη ανάγνωση των βιβλίων του, σχεδόν χωρίς ανάσα, από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.
 
Ο ίδιος έχει προ πολλού εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και, προκειμένου να αναζωογονήσει την έμπνευσή του, έχει αποφασίσει να παραδώσει τη σκυτάλη στον μικρότερο αδελφό του, τον επίσης μυθιστοριογράφο Άντριου Τσάιλντ. Εξάλλου, οι δύο αδελφοί έχουν ήδη συγγράψει από κοινού το «Sentinel», ένα ακόμη σαγηνευτικό βιβλίο με κεντρικό ήρωα τον Τζακ Ρίτσερ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020. Επιβεβαιώνοντας ότι, παρά τη σημασία του επωνύμου του, ο Ρίτσερ είναι «αυτός που φτάνει» -όχι όμως και στο τέρμα της διαδρομής του ως πρωταγωνιστής απίθανων περιπετειών.
 
Αυτό, άλλωστε, ισχύει κατεξοχήν για τον Λι Τσάιλντ, ο οποίος, εκτός από τον τίτλο του συγγραφέα μπεστ-σέλερ, έχει κερδίσει διακρίσεις όπως τον τίτλο του «Συγγραφέα της Χρονιάς» και βραβείο για τη δια βίου προσφορά του από τα φημισμένα British Book Awards, έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ σε πανεπιστήμια, ενώ περιλαμβάνεται στους Ταξιάρχες του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE), έναν τίτλο τιμής που απονέμει η Βασίλισσα της Αγγλίας σε προσωπικότητες που έχουν να επιδείξουν πλούσιο και εξέχον έργο. Και ο Λι Τσάιλντ είναι ακριβώς αυτό και το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε σελίδα, καθενός από τα βιβλία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης