Ημερίδα για την επιστροφή των μαρμάρων

Ημερίδα για την επιστροφή των μαρμάρων

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, προστασίας, νομολογιακής, πρακτικής, διπλωματικής προσέγγισης, προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας κι άλλα συναφή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα εξεταστούν στη διεθνή ημερίδα

Ημερίδα για την επιστροφή των μαρμάρων
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, προστασίας, νομολογιακής, πρακτικής, διπλωματικής προσέγγισης, προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας κι άλλα συναφή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα εξεταστούν στη διεθνή ημερίδα, που διοργανώνεται, μεθαύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και ο διεθνώς καταξιωμένος νομικός, Γιώργος Μπίζος, από τη Ν. Αφρική.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το "Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Η. Κρίσπη", σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμά μας ασχολείται με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς", επισημαίνει σε δηλώσεις της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη.

"Σήμερα, με την πεποίθηση ότι η πρωταρχική αιτία της κρίσης είναι πνευματική και πολιτιστική, το Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθειά του και επανέρχεται στο σημαντικό και ευρύτατο θέμα της προστασίας, αλλά και επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών", σημειώνει. Αν και αρκετές εκδηλώσεις έχουν γίνει, τον τελευταίο καιρό, στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνή φόρουμ, πάνω στο θέμα της ημερίδας, που είναι διαχρονικό και επίκαιρο, η Δρ. Σαμαρά-Κρίσπη πιστεύει ότι, πάντοτε, στο πλαίσιο εργασιών του είδους αναφύονται νέες ιδέες, ενδιαφέρουσες απόψεις και ερεθίσματα, για εποικοδομητική θεώρηση της νέας τάξης των πολιτιστικών πραγμάτων.

"Η Ελλάδα έχει πληγεί επανειλημμένως από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Μείζον ζήτημα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εξακολουθεί να είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα", τονίζει η ίδια. "Παρ' όλο που καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες, το όλο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εξακολουθεί να εμφανίζει κενά και αδυναμίες. Σήμερα, επιδιώκονται ρυθμίσεις, κυρίως μέσω διεθνών συμβάσεων, διεθνούς συνεργασίας, αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών (resolutions), αλλά και με την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, μέσω της λεγόμενης διπλωματικής οδού", υπογραμμίζει.
Κλείσιμο

Διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόκειται να αναπτύξουν τα θέματα της ημερίδας, στο πλαίσιο δύο συνεδρίων, εκ των οποίων το δεύτερο αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης