Η Balkans Beyond Borders υποψήφια για το βραβείο της ΕΟΚΕ για την Κοινωνία των Πολιτών

balkans

Η ελληνική οργάνωση διοργανώνει φεστιβάλ ταινιών μικρών μήκους, μέσω των οποίων προάγει την ευρωπαϊκή ταυτότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Η ελληνική οργάνωση Balkans Beyond Borders, η οποία πραγματοποιεί φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με σκοπό την προαγωγή της ευρωπαϊκής ταυτότητας στα Βαλκάνια μέσω της τέχνης, βρίσκεται μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων για το «Βραβείο της ΕΟΚΕ για την Κοινωνία των Πολιτών 2018».

«Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και οι αξίες της έχουν τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό ως παράγοντας ενότητας, ενώ η πληθώρα ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης μας καθιστά ανοιχτούς στην πολυμορφία. Αυτά τα στοιχεία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη γεφύρωση των διαιρέσεών μας και την υπέρβαση της δυσφορίας που παρέχει γόνιμο έδαφος για τον εθνικισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Λούκα Ζαγιέ, οποίος έχει καταστήσει τον πολιτισμό μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας του. «Η ανανεωμένη έμφαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί αν φέρει αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη: μια δεύτερη Αναγέννηση», κατέληξε ο κ. Ζαγιέ.

«Το εμβληματικό έργο της ελληνικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στην 9η έκδοσή του πλέον, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, με επιλεγμένα κοινωνικά και πολιτικά θέματα ευρείας απήχησης. Στις παραγωγές του συχνά περιλαμβάνονται εκτός από κράτη μέλη της ΕΕ και υποψήφιες προς ένταξη χώρες από τα Βαλκάνια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΟΚΕ.

Tο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Balkans Beyond Borders, διαγωνίζεται για το βραβείο με δύο υποψηφίους από τη Γερμανία, έναν από την Ιταλία και έναν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο νικητής και η σειρά κατάταξης των τεσσάρων επιλαχόντων θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ. Το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων, προκειμένου να τονώσει περαιτέρω το προσανατολισμένο στην κοινότητα έργο τους.

Οι άλλοι τέσσερεις τελικοί υποψήφιοι είναι (με τυχαία σειρά):

- Το Οικο-Μουσείο του ιταλικού κοινωνικού συνεταιρισμού Aria Nuova: πρωτοβουλία που βοηθά ασθενείς με ψυχικές νόσους από οικιστικές μονάδες να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και κληρονομιάς και επιτρέποντάς τους εν συνεχεία να εκφράσουν δημιουργικά τις αισθητικές εμπειρίες που αποκόμισαν σε συμμετοχικά εργαστήρια, η πρωτοβουλία μειώνει την αίσθηση απομόνωσής τους και εξαλείφει φραγμούς στην κοινωνική τους ένταξη, επιβεβαιώνοντας έτσι το οικουμενικό δικαίωμα στον πολιτισμό.

- Η Safe Passage, μια βρετανική οργάνωση, ανοίγει ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τα παιδιά πρόσφυγες προς προορισμούς όπου μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Σε μια εκστρατεία μνήμης, εντοπίζει τις ομοιότητες με τη μαζική προσπάθεια διάσωσης στη δεκαετία του '30 κατά την οποία βρετανικές κοινότητες φιλοξένησαν παιδιά που αναζητούσαν καταφύγιο από τις ναζιστικές διώξεις, με τη σημερινή κατάσταση και εξερευνά θέματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και αξιών με την ελπίδα να δημιουργήσει μόνιμη κληρονομιά όσον αφορά την προστασία των παιδιών προσφύγων στην Ευρώπη.

- Η SWANS, γερμανική πρωτοβουλία, διοργανώνει σεμινάρια σταδιοδρομίας και ηγεσίας για πολλά υποσχόμενες πανεπιστημιακές φοιτήτριες από οικογένειες μεταναστών και για έγχρωμες γυναίκες, με στόχο να τις βοηθήσουν να βρουν τη θέση εργασίας που αξίζουν. Ελπίζει να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής αγοράς εργασίας, που θα συνάδει με τις διαφορετικές ταυτότητες και αξίες της Ευρώπης, και να χειραφετήσει αυτήν την ομάδα γυναικών που συχνά υφίστανται διακριτική μεταχείριση.

- Η πρωτοβουλία Tastes of Danube – Bread Connects (Γεύσεις του Δούναβη - Το ψωμί ως συνδετικός κρίκος) – έργο της οργάνωσης DanubeNetworkers for Europe από τη Γερμανία χρησιμοποιεί το ψωμί ως απτή πολιτιστική κληρονομιά που ενώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς σε όλη την πολυμορφία τους. Διοργανώνοντας δραστηριότητες και φεστιβάλ αρτοποιίας ανοιχτές σε άτομα κάθε ηλικίας, εθνότητας και κοινωνικού υποβάθρου, το έργο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις κοινές πολιτιστικές ρίζες στην περιοχή του Δούναβη και την Ευρώπη. Ιδιώτες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορούν να διαγωνιστούν για το Βραβείο της ΕΟΚΕ για την Κοινωνία των Πολιτών, το οποίο κατά το 2018- το οποίο γιορτάζεται ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς - συμπληρώνει την ιστορική 10η έκδοσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tainies_dan

Πολλές, ως συνήθως, οι νέες αφίξεις.  Αναμεσά τους  δύο  τρισχαριτωμένα  κινούμενα   σχέδια καθώς και κινεζική πρωτοπορία από   29χρονο  σκηνοθέτη που έθεσε τέλος στη ζωή του μετά  την ολοκλήρωση  της μοναδικής του  μεγάλου μήκους  ταινίας!

cannes_presentation

Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου – Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα θα μετέχουν Αλμοδόβαρ, Ντεπλεσέν, Λόουτς και οι αδελφοί Νταρντέν – Δεν είναι έτοιμη η ταινία του Ταραντίνο