Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»

Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»

Παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια ενταγμένα στη διοργάνωση «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υπό τον τίτλο «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται»

Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»
Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»
Οι πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών (Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό με το όνομα που είναι γνωστή η σύμπραξη των χωρών τους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους NORDICS τη γόνιμη και πολύχρονη ένωση κρατών και πολιτών. Οι εκδηλώσεις γνωριμίας περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια ενταγμένα στη διοργάνωση «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υπό τον τίτλο «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται».

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Φινλανδικού Ινστιτούτου, η Συνέντευξη Τύπου γνωριμίας με τις Βόρειες Χώρες και τις δράσεις τους στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν οι πρέσβεις και οι διευθυντές των ινστιτούτων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας καθώς και ο Πρόξενος της Ισλανδίας.
Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»

Η Πρέσβης της Σουηδίας Charlotte Sammelin, ως πρώτη ομιλήτρια λόγω της Σουηδικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών των Βορείων Χωρών, περιέγραψε τον τρόπο που έχει θεσπιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, με το Συμβούλιο Υπουργών να έχει δημιουργηθεί ήδη από το 1953 και να πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, που στόχο έχουν την εξέλιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας. Μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων, ανέφερε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από τη δεκαετία του 1950. Οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί, με κοινό παρονομαστή την πεποίθηση ότι ”μαζί είμαστε πιο δυνατοί”. Οι εκπρόσωποι των Βορείων Χωρών στην Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, από θέματα πολιτικής και οικονομίας έως θέματα μετανάστευσης και πολιτισμού που είναι και ο λόγος της παρουσίας των Βορείων Χωρών ως σύνολο στην «Αθήνα 2018 παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου».

Ο Δανός Πρέσβης Klavs Holm επικεντρώθηκε στις συνθήκες διαβίωσης και αναφέρθηκε σε διάφορα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των Βορείων Χωρών θεωρούνται από τους ευτυχέστερους πολίτες του κόσμου, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται «στο κράτος πρόνοιας, το οποίο όμως κοστίζει, γεγονός που συνεπάγεται και υψηλή φορολογία”. Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι παράγοντα ευτυχίας αποτελεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Είμαστε από τις λιγότερο διεφθαρμένες γεωγραφικά περιοχές και υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των αρχών.» Εξήρε τέλος και τη μαζική χρήση του ποδηλάτου ως σημαντικό παράγοντα ευτυχίας των κατοίκων, επειδή «δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.»

Ο Φινλανδός Πρέσβης Juha Pyykkö από την πλευρά του πρόβαλε τρία ζητήματα, που οφείλουν πολλά στη συνοχή που διακρίνει τις χώρες αυτές. Τη λογοτεχνία, την οποία θεωρεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των γλωσσών και τη γλώσσα που εμπλουτίζει με τη σειρά της τη λογοτεχνία καθώς και την ισότητα που είναι πολύ σημαντική για τις Βόρειες κοινωνίες. Εδώ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το θέμα της ισότητας των φύλων αποτελεί καίριο θέμα του δημόσιου διαλόγου στις Βόρειες Χώρες καθώς και η ισότητα των ευκαιριών, που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε άνθρωπος ο οποίος ζει και εργάζεται σε αυτές τις χώρες έχει ίσες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλον, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προοδεύσει. Το τρίτο χαρακτηριστικό της κοινωνίας –μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο- αφορά κατά τον ίδιο «όλους εμάς που κατοικούμε, ζούμε και εκπροσωπούμε τις Βόρειες Χώρες και δεν είναι άλλο από το ότι τα «πάμε» τόσο καλά μεταξύ μας.
Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»

Κλείσιμο
Ο Πρέσβης της Νορβηγίας Jorn Gjelstad μίλησε για την αστυνομική λογοτεχνία, το είδος που «ευδοκιμεί» στο Βορρά, δίνοντας μία ευρύτερη ερμηνεία. Για να προσεγγίσει κανείς αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να εστιάσει στο πως έχουν δομηθεί αυτές οι κοινωνίες. «Νομίζω ότι αξίζει κανείς να αναφερθεί στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας έχει μεγάλη σχέση με το πολιτικό σύστημα στις χώρες μας, όπου η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική ενσωμάτωση, ο φιλελευθερισμός, αποτελούν ένα μοντέλο της κοινωνίας που πολλές φορές καταφέρνει να καλύπτει άλλες τάσεις και τυχών υποβόσκον μίσος.» Τολμώ να πω ότι όποιος τα διαβάσει μπορεί και να τρομάξει, αλλά όλοι εμείς αγαπάμε αυτήν την λογοτεχνία. Αποτελεί για εμάς ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Μία διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να εξετάσουμε εκ νέου τα πιο πρωτόγονα ένστικτα μας».

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ισλανδίας Γιάννης Λυμπερόπουλος αποκάλεσε τη χώρα «Βενιαμίν της οικογένειας των Βορείων Χωρών» και έδωσε κάποια ιστορικά στοιχεία για τη χώρα.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι διευθυντές των Ινστιτούτων των Βορείων Χωρών: της Σουηδίας Jenny Wallensten, της Δανίας Kristina Winther-Jacobsen, εκ μέρους του Φινλανδικού Ινστιτούτου η κυρία Μαρία Μαρτζούκου, λόγω απουσίας του Διευθυντή Björn Forsén και της Νορβηγίας Jorunn Okland οι οποίες και παρουσίασαν την ιστορία, το έργο και τις δράσεις τους.

Τέλος για τη συνεργασία με τις Βόρειες Χώρες μίλησαν, η εκπρόσωπος της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Άννα Ρούτση και η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών Εύη Χαριτούδη, η οποία αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο της Βιβλιοθήκης και ότι αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας των Βορείων Χωρών.

Το έργο του συντονισμού της συνέντευξης τύπου ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις των Βορείων Χωρών στα πλαίσια της «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»:
Οταν οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: «Γνωριμία με τους Nordics»

1. «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;»
Με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου, συγγραφείς, κριτικοί βιβλίου και δημοσιογράφοι από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα ανταλλάσσουν απόψεις γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία και το πώς αποτυπώνει την κοινωνία τους.

Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14)
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ώρα: 19.00

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας από τις Βόρειες Χώρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
7 Μαΐου 2018: Michael Kats Krefeld - Δανία (εκδόσεις Ψυχογιός)
13 Ιουνίου 2018: Hans Olav Lahlum – Νορβηγία (εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος)
19 Σεπτεμβρίου 2018: Αφιέρωμα στον Mika Waltari – Φινλανδία (εκδόσεις Καλέντη)
30 Οκτωβρίου 2018: Jørn Lier Horst – Νορβηγία (εκδόσεις Διόπτρα)
1 και 2 Νοεμβρίου 2018: Arne Dahl – Σουηδία μαζί με τον Πέτρο Μάρκαρη (εκδόσεις Μεταίχμιο)
4 Δεκεμβρίου 2018: Yrsa Sigurdardottir – Ισλανδία (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Μάρτιος 2019: Samuel Bjørk – Νορβηγία (εκδόσεις Διόπτρα)
Μάρτιος 2019: Persson Giolito – Σουηδία (εκδόσεις Διόπτρα)
Στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Διόπτρα, Καλέντης, Μεταίχμιο, Φανταστικός Κόσμος και Ψυχογιός.


2. «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Ο ρόλος και οι αξίες των δημόσιων βιβλιοθηκών: Το παράδειγμα των Βορείων Χωρών»

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ειδικοί στον τομέα διαχείρισης, οργάνωσης και διοίκησης δημόσιων βιβλιοθηκών από τις Βόρειες Χώρες θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια που αφορούν βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες της πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επίλυσης ζητημάτων σχετικών με τις βιβλιοθήκες που η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί στην πράξη. Τα εργαστήρια στα οποία εφαρμόζονται οι πλέον καινοτόμες πρακτικές αφορούν το σύνολο των ηλικιακών ομάδων (παιδιά, εφήβους και ενήλικες.)

Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)
Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου 2018

«Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά».
Το κύριο θέμα της έκθεσης «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά» εστιάζει στην ιδέα του ταξιδευτή-περιηγητή με την ευρύτερη έννοια του όρου. Από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα ταξίδεψαν στην Ελλάδα Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Φινλανδοί, τόσο σε εποχές ειρήνης όσο και πολέμου. Οι καταγεγραμμένες αφηγήσεις τους φανερώνουν το ειδικό ενδιαφέρον των Βορείων Χωρών για τον ελληνικό λαό και τη μακραίωνη ιστορία του, όπως και τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα στον ελλαδικό χώρο. Παρουσιάζονται ακόμα οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν εκ μέρους των Βορείων Χωρών σχετικά με ελληνικά ζητήματα.

Παράλληλα με την κυρίως έκθεση, θα παρουσιαστεί υλικό από το προσωπικό αρχείο του ποιητή, δοκιμιογράφου και θεωρητικού της τέχνης Νικόλα Κάλας, το οποίο φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών.

Ξεναγήσεις, εργαστήρια και ομιλίες σχετικές με το κεντρικό θέμα των εκθέσεων θα αποτελέσουν αφορμή ώστε η βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών να ανοίξει τις πόρτες της για μία γνωριμία με το ευρύ κοινό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7).
Εγκαίνια: 19 Φεβρουαρίου 2019
Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2018 – 10 Μαϊου 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης