Η ατζέντα της εβδομάδας: Θουκυδίδης, τζαζ και.. ποίηση στο... λεωφορείο!

Η ατζέντα της εβδομάδας: Θουκυδίδης, τζαζ και.. ποίηση στο... λεωφορείο!

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη. O συναρπαστικός jazz κόσμος ενός κορυφαίου βιρτουόζου βιολιστή. Το θεατρικό ταξίδι του “Lolita Reversed” του Χρήστου Καρασαββίδη, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται. Είσαι ό,τι μοιράζεσαι / You are what you share. Τετάρτη 23.5.2018, επιβιβαστείτε στην ιστορική γραμμή του 040 (Πειραιάς–Σύνταγμα) και μετακινηθείτε παρέα με την ποίηση από 11.14 έως 20.40, 8 ποιητές, 8 διαδρομές. Μια συναυλία από το σχήμα του ιδιοφυούς μουσικού που άνοιξε νέους ορίζοντες στην αρχιτεκτονική δόμηση του τζαζ αυτοσχεδιασμού και, κατά γενική ομολογία, επηρέασε όσο κανείς άλλος τους πιανίστες των 20 τελευταίων ετών. Οι Pοlkar επιστρέφουν στο Σταυρό του Νότου για την τελευταία παράσταση της σεζόν!

luca-ciarla-quartet2
"Μαθήματα Πολέμου'

Ανακοινώνεται ότι τα 'Μαθήματα Πολέμου' σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης, των συνεχόμενων sold out με λίστες αναμονής και για την εξυπηρέτηση του κόσμου που δεν κατάφερε να μπει στην παράσταση, προσθέτουν ακόμα 4 επιπλέον ημέρες παραστάσεων: Τρίτη 22, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Μαΐου, ώρα έναρξης 21.00. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας, καθώς η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει και μέρος των θέσεων έχει ήδη καλυφθεί.

Επί σκηνής ο Δημήτρης Λιγνάδης, πλαισιωμένος από ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου. ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, η Δρ. Ανδρονίκη Μακρή. Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Πληροφορίες - Κρατήσεις: 210 7282333, www.megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public.

mathimata_polemou1
mathimata_polemou


Η 38η σεζόν στο Half Note κλείνει ταξιδιάρικα κι όμορφα

Ένα από τα πλέον πρωτότυπα ιταλικά μουσικά σύνολα των τελευταίων ετών είναι το κουαρτέτο του Luca Ciarla που παρουσιάζει το Half Note Jazz Club σε συνεργασία και με την πολύτιμη συνδρομή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου μέχρι και τις 21 Μαΐου 2018. Με εμφανίσεις σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τους Nino De Luca στο ακορντεόν, Maurizio Perrone στο κοντραμπάσο και τον Francesco Savoretti στα κρουστά, ο βιολιστής Luca Ciarla αντλεί κι εμπνέεται από τους οικείους ήχους της ιταλικής παραδοσιακής μουσικής και της περιοχής της Μεσογείου, της τζαζ και της κλασσικής. Γεννημένος στην παραλιακή πόλη της Αδριατικής το Termoli, ο Ciarla άρχισε βιολί και πιάνο σε ηλικία οκτώ ετών. Στα 12 έγινε δεκτός στο ωδείο και λίγα χρόνια μετά άρχισε να ασχολείται με την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Πήρε το δίπλωμά του στο βιολί το 1993 και συνέχισε τις σπουδές του στο Fiesole και στο Saluzzo. Τρία χρόνια αργότερα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Indiana (ΗΠΑ), όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην τζαζ, ενώ αργότερα πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Arizona, όπου δίδαξε βιολί για αρκετά χρόνια. Από το 2012 δίνει σεμινάρια τελειοποίησης με θέμα τη δημιουργική ερμηνεία. Το 1999, του απονεμήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες το διεθνούς κύρους βραβείο μουσικής δωματίου «America».

Κλείσιμο
Info: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς. Ώρα έναρξης: Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη) *** την Δευτέρα 21/5 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση:www.viva.gr
Καταστήματα: Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310

thumbnail_luca-ciarla-quartet3
thumbnail_LucaCiarlaQuartet2_bd


“Lolita Reversed”

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και… πάλι Θεσσαλονίκη! Το θεατρικό ταξίδι του “Lolita Reversed” του Χρήστου Καρασαββίδη, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται. Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα το “Lolita Reversed” επιστρέφει στις 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αθήναιον. Τρεις μοναδικές παραστάσεις για όσους δεν πρόλαβαν να το απολαύσουν ή για όσους θέλουν να το ξαναδούν, Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Μαΐου στις 21:00.

Η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού κρύβεται στη σοκαριστική ιστορία που λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, την «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο αιρετικό μυθιστόρημα, το “Lolita Reversed” ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι. Η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Info: Θέατρο Αθήναιον / Κεντρική Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35), Τηλέφωνο: 2310 832 060
Παραστάσεις: 25 – 27 Μαΐου. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: 100 λεπτά. Εισιτήρια: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (Προσφορά τα 100 πρώτα εισιτήρια μέσω viva.gr)

thumbnail_Lolita_Reversed


ΑΝΩΝΥΜO

Πώς μπορούμε να χορεύουμε μαζί, όταν δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλον; Πώς αγγίζουμε τον άλλον;
Μπορούμε να γίνουμε ένα συγχρονισμένο σώμα που αποτελείται από πολλά ανεξάρτητα μέρη; Τι συμβαίνει όταν σταματάει η μουσική;

Υπάρχουν ερωτήματα που περιπλέκονται σαν τα ποτάμια. Και υπάρχουν καλλιτεχνικά πρότζεκτ που καταπιάνονται με αυτά και γίνονται και τα ίδια ποταμοί. Ένα τέτοιο είναι το ΑΝΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από 24 έως 27 Μαΐου. Ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών. Βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη χαρά που μοιράζεται. Πετάει πάνω από την ανωνυμία, στις κοινωνίες και στην επωνυμία στο καλλιτεχνικό έργο, που εμφανίστηκαν τη βιομηχανική εποχή. Κοιτάζει με απορία τον σημερινό κόσμο, όπου η ανωνυμία των μεγαλουπόλεων συνδυάζεται με την παντελή έλλειψη σωματικής επαφής, με τη συρρίκνωση των παραδοσιακών μορφών διασκέδασης και με τη διαστρέβλωση της επωνυμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατοπτεύει τις ζωές μας μέσα από τη συλλογική μνήμη του σώματος, την εμπειρία της μετάδοσης των παραδοσιακών χορών και την πλήρη μετουσίωσή τους σε σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα.

Επτά χορευτές μάς καλούν σε μια αντίστροφη πορεία προς αναζήτηση της πηγής του ομαδικού χορού, έως τις πρώτες τελετουργίες μύησης και συμμετοχής. Σημείο εκκίνησης; Το διαδικτυακό σήμερα. Γιατί ίσως το ΑΝΩΝΥΜΟ να μην είναι ακριβώς μια παράσταση, αλλά μια τελετή αποσύνδεσης από την ψηφιακή καθημερινότητα.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 24 - 27 Μαΐου 2018 | 20:30. Κεντρική Σκηνή. Σημεία πώλησης εκτός Στέγης: Στα καταστήματα Γερμανός Στα καταστήματα COSMOTE Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

thumbnail_Anonymo_40Andreas_Simopoulos__9__p



Τι μας κινεί; Ποίηση και μετακίνηση

Με αφετηρία το ερώτημα του ρόλου της ποίησης στη φαινομενική πεζότητα και πρακτικότητα της καθημερινής ζωής, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει ένα κύκλο τριών δράσεων με θέμα «Ένα ποίημα είναι μια πόλη». Την Τετάρτη 23.5.2018.

Καθ’ οδόν, εν μέσω επιβατών, οχτώ σύγχρονοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους, μπολιάζοντας τη στοχευμένη γραμμική μετακίνηση του λεωφορείου με μια διαδρομή εσωτερική, πολυδαίδαλη και ελεύθερη: τη συνειρμική μετα-κίνηση της φαντασίας.

Ποια είναι σήμερα η σχέση της ποίησης με τον αστικό χώρο; Μπορεί η ποίηση, ως αισθητικό μήνυμα και αφορμή προβληματισμού, να εμβολίσει ή να συνοδεύσει με κάποιον τρόπο τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας; Ψυχή και φαντασία επιτρέπεται να διεγείρονται και να συγ-κινούνται, καθώς το μετακινούμενο σώμα διεκπεραιώνει το πρόγραμμα της ημέρας; Αλλάζει με κάποιον τρόπο η εξωτερική μας τροχιά όταν κάτι μας καλεί σε διάλογο με τον ψυχισμό μας;

Την Τετάρτη λοιπόν 23.5.2018, επιβιβαστείτε στην ιστορική γραμμή 040 (Πειραιάς–Σύνταγμα), που εδώ και πολλές δεκαετίες συνδέει τις δύο πόλεις με τα λεγόμενα πράσινα λεωφορεία. Τα δρομολόγια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν οι ποιητικές αναγνώσεις, ξεκινούν εναλλάξ από το Σύνταγμα (το τέρμα της γραμμής 040 επί της Οδού Φιλελλήνων/Αθήνα) και από τον Πειραιά (την αφετηρία της γραμμής στην Ακτή Μιαούλη).

stixoi-16
stixoi-03



Ένας χαρισματικός μουσικός με το τρίο του για μια sold out βραδιά στη Στέγη

Έχει διασκευάσει από Beatles μέχρι Radiohead, μουσική του δεσπόζει σε ταινίες όπως το Eyes Wide Shut του Κιούμπρικ και το Space Cowboys του Ίστγουντ, έχει συμπρωταγωνιστήσει με την Τζούλια Ρόμπερτς στο Mona Lisa Smile. BRAD MEHLDAU TRIO: Αυτό είναι το τρίο ενός χαρισματικού πιανίστα. Ο Mehldau, ίσως ο πλέον πολυσυζητημένος πιανίστας μετά το 2000, με έναν από τους πιο λυρικούς και γνώριμους ήχους στη σημερινή μουσική, έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 19 Μαΐου για μια μοναδική μουσική περιπέτεια με τον Larry Grenadier στο μπάσο και τον Jeff Ballard στα ντραμς. Ο Μέλνταου έχει χαράξει δικά του μονοπάτια, ενσωματώνοντας στην τζαζ εξερεύνηση τον ρομαντισμό των Schubert, Brahms, Schumann, αλλά και τον σύγχρονο ήχο των Radiohead και των Μassive Attack. Είτε με το τρίο του είτε σόλο, έχει πραγματοποιήσει έξοχες επανεκτελέσεις τραγουδιών σύγχρονων συνθετών, όπως οι Beatles, ο Cole Porter, οι Radiohead, ο Paul Simon, οι Gershwin και ο Nick Drake• ταυτόχρονα εξελίσσει διαρκώς το σημαντικό του κατάλογο πρωτότυπων συνθέσεων. Έχει διασκευάσει με ιδιαίτερο τρόπο πολλά γνωστά τραγούδια, ενώ και οι δικές του συνθέσεις είναι δεκάδες. Καθορίζεται από την κλασική του παιδεία και την αγάπη του για τη λαϊκή –με την ευρύτερη έννοια– μουσική. Προτιμά το σχήμα ενός τρίο, καθώς αυτό «σου δίνει δυνατότητα να είσαι leader, αλλά και να υποχωρείς σε απόλυτη ισοδυναμία με τους άλλους».
Έχοντας στο ενεργητικό του την αναγνώριση από τους κριτικούς για τη δική του μπάντα, αλλά και τεράστια διεθνή έκθεση σε συνεργασίες με τους Pat Metheny, Renee Fleming και Joshua Redman, ο Μέλνταου εξακολουθεί να συγκεντρώνει αναρίθμητα βραβεία και θαυμασμό τόσο από τους πιστούς της τζαζ όσο και από τους απλούς μουσικόφιλους.
Με την ομολογούμενη από τον ίδιο αγάπη του για την ποπ μουσική και την κλασική παιδεία, «ο Μέλνταου είναι ο πιο επιδραστικός τζαζ πιανίστας της τελευταίας εικοσαετίας» (The New York Times).

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 19 Μαΐου 2018.Κεντρική Σκηνή | 20:30.Σημεία πώλησης εκτός Στέγης Στα καταστήματα Γερμανός Στα καταστήματα COSMOTE Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

thumbnail_Brad_Mehldau_Trio_Photo_Credit-Michael_Wilson_5
thumbnail_Brad_Mehldau_Trio_Photo_Credit-Michael_Wilson_1



Pοlkar


Αν ο χειμώνας έφυγε και σε άφησε σαν τσαλαπατημένη πατανόβουρτσα. Αν ήθελες να ΄ρθεις στο προηγούμενο τους live και δεν βρήκες θέση. Αν τρώγεσαι να πετάξεις το εσώρουχο σου (αντρικό ή γυναικείο) πάνω στη σκηνή. Αν τρώγεσαι γενικώς. Αν θες να το ουρλιάξεις ότι « Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά». Αν «Η ζωή σου είναι σκατά». Αν το περσινό σου ροζ φλαμίνγκο πάει, ψόφησε..
Έλα στην τελευταία τους παράσταση στο Σταυρό του Νότου. Θα είναι εκεί και η Χρύσα Κατσαρίνη. Και το χαμένο πρωτάθλημα. Και η μαμά του Γιώργου. Και όλα αυτά. Και όλα θ’ αρχίσουν. Hawaiian tropic και μασκαράτες, νιφάδες χιονιού και παιχνιδιάρικες ακτίνες ... σουτιέν εκτοξεύονται μαζί με λαμπερά feuille volante, καραμούζες και γιουκαλίλι ηχούν στον Σταυρό του Νότου Plus στην καρδιά της άνοιξης, πριν έρθει το καλοκαίρι. Μην χάσετε τους Polkar στην τελευταία παράσταση της σεζόν!Οι Polkar είναι: Γιώργος Παπαγεωργίου (φωνή, ukulele), Γιάννης Κυρατσός (κιθάρες, φωνή), Λάζαρος Πλιάμπας (τύμπανα), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα)
Χρήστος Γκαΐλας (μπάσο), Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι)

Info: POLKAR @ Σταυρός Του Νότου Plus, Σάββατο 19 Mαϊου. Special guest stand up show: Χρύσα Κατσαρίνη. Τιμή εισόδου στο bar:10€ με μπύρα ή κρασί. Έναρξη:22.00


polkar


Πάτα play: 
Polkar - Το τραγούδι της ντροπής | To tragoudi tis ntropis - Official Audio Release
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης