Amari Green Festival: Για πέντε ημέρες η καρδιά της Κρήτης «χτυπούσε» στο Ρέθυμνο!

Amari Green Festival: Για πέντε ημέρες η καρδιά της Κρήτης «χτυπούσε» στο Ρέθυμνο!

Οι δραστήριοι άνθρωποι της οργανωτικής ομάδας για ακόμη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προσφέροντας μοναδικές εκδηλώσεις 

Amari Green Festival: Για πέντε ημέρες η καρδιά της Κρήτης «χτυπούσε» στο Ρέθυμνο!
Για πέντε ημέρες η καρδιά της Κρήτης χτυπούσε στο Αμάρι Ρεθύμνου, που για 2η χρονιά διοργανώθηκε το Amari Green Festival μια μεγάλη γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα. 

Οι Αμαριώτες άνοιξαν τα σπίτια και την καρδιά τους και με την εξωστρέφεια που πάντα τους χαρακτήριζε, έδειξαν σε όλο τον κόσμο που τους τίμησε με την παρουσία τους - είτε στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Σχολή Ασωμάτων, είτε στα χωριά του Δήμου - τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, την τέχνη, την ομορφιά του τόπου τους και χάρισαν απλόχερα την ξακουστή αυθεντική, κρητική φιλοξενία τους!


Κλείσιμο


Από 21 έως 25 Ιουλίου στη Σχολή Ασωμάτων και σε χωριά του Δήμου Αμαρίου, πραγματοποιήθηκαν 40 εκδηλώσεις, όλες δωρεάν για το κοινό, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. 



Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του 2ου Amari Green Festival ήταν η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ. 



Καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, λειτουργούσε το The CO-OP BOX
το ηλεκτρονικό κουτί μικροχρηματοδότησης της CommonsLab Makers Space όπου οι επισκέπτες έκαναν τις δωρεές τους για το Amari Green Festival και την ΚΟΙΝΣΕΠ CommonsLab Makers Space.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ αφιερώθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες στην Κω, που εκείνες τις ώρες δοκιμαζόντουσαν από τον ισχυρό σεισμό που είχε χτυπήσει το νησί, καθώς και τα έσοδα από το Co-Op Box. 



Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση τοπικών προϊόντων, από τις εταιρείες Κτήμα Λίτινα - Αμπαδιά και ΑΝΕΑ Α.Ε.

Πάντρεμα επιστήμης και παράδοσης 

Η συνεργασία με την ομάδα επιστημόνων της διατροφής και της γεωργίας  από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από εξαιρετικά καινοτομικές δράσεις που είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή. Στα εργαστήρια συν-δημιουργίας η Αμαριώτικη γαστρονομία εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους ειδικούς των αρωματικών φυτών, με πραγματικά μοναδικά αποτελέσματα, όπως την συνταγή του φεστιβάλ με βάση την ταραμοσαλάτα, τον δίκταμο, τα κρίθινα παξιμάδια και το ελαιόλαδο αλλά και τα εκπληκτικό αρωματισμένο λάδι και αρωματισμένο χοντρό αλάτι. Μεγάλη συμμετοχή είχαν επίσης το Science Café και ο περίπατος στην φύση, μέσα από τα οποία το κοινό μυήθηκε στις ιδιότητες των τοπικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην αναγνώρισή τους και στην υπεύθυνη χρήση τους.  Αποτέλεσμα της εν λόγω συνεργασίας, με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, αποτελεί και ο μόνιμος αρωματόκηπος που δημιουργήθηκε στους χώρους της Σχολής, ο οποίος σηματοδοτεί την εμπέδωσή της συνεργασίας αυτής και την πρόθεση από όλες τις πλευρές να γίνει σταθερή και διευρυμένη.



Οι δράσεις της αστροπαρατήρησης και αστροφωτογραφίας είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα από κοινό όλων των ηλικιών που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και την έκθεση , και παρέμεινε εκστασιασμένο στα τηλεσκόπια μέχρι τα ξημερώματα.  



Σε αυτό το φεστιβάλ του Αμαρίου  υλοποιήθηκαν δύο σημαντικές δράσεις για την ενθάρρυνση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Το 1ο Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας και η ημερίδα «Επιχειρώντας στο Αμάρι» έδειξαν ότι το Αμάρι θέλει και μπορεί να επιχειρήσει καινοτομικά, βασισμένο στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Η δικτύωση των υφιστάμενων τοπικών επιχειρήσεων αλλά και η συστηματοποίηση των δράσεων ενθάρρυνσης και αρωγής του επιχειρείν στην περιοχή αναδείχθηκαν ως ζητήματα προτεραιότητας. Αυτός είναι ο λόγος που η διοργάνωση μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, σχεδιάζει ήδη πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων και των χωριών


Φούρνισαν και ξεφούρνισαν ψωμιά στου Αποδούλου, «κέντησαν» πίτες οι Πετροχωριανές, μοσχομύρισαν τα σαπούνια από το Νεύς Αμάρι, έψησαν χόντρο διαλεχτό στην Παντάνασσα, γεύτηκαν τα αρώματα της φύσης στη Βισταγή και δόξασαν την Πρέφα στο Φουρφουρά! 
Αυθεντικές, γεμάτες τέχνη, παράδοση και ουσία ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Αμαρίου, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Σχολή Ασωμάτων, είτε στα χωριά τους! 

Παραδοσιακό Αμαριώτικο Ζύμωμα και Φούρνισμα Ψωμιού στο χωριό Αποδούλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, με μαγείρισσες και τους συμμετέχοντες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα  (Πρόγραμμα BigPicnic) και τους νέους του χωριού που έστησαν μεγάλο γλέντι. 



Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο & Αιθέρια Έλαια από τον  Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και συμμετέχοντες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Πρόγραμμα BigPicnic). Εκμάθηση και Διαγωνισμο Πρέφας από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο στα καφενεία του χωριού με τρεις νικητές! 

Παραδοσιακές Αμαριώτικες πίτες, μυζηθρόπιτες και σαρικόπιτας από τον   Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου.



Περίπατος - ξενάγηση από τη Σχολή Ασωμάτων με τους συμμετέχοντες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Πρόγραμμα BigPicnic) και τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων προς το χωριό Βισταγή και ξενάγηση και κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. 

Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξυνού χόντρου (Κρητικού τραχανά) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.

Εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα

Η έκθεση φωτογραφίας “Αλλοτινοί Καιροί” τράβηξε τόσο τους ντόπιους, που αναγνώριζαν φίλους και συγγενείς, όσο και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές και άλλες χώρες που ρωτούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανακάλυπταν τα ήθη και τα έθιμα μιας Κρήτης που κατά πολύ έχει πιά χαθεί: η συνεπαρσά, οι οργανοπαίχτες στο κέντρο του κύκλου των χορευτών, η συνάθροιση όλου του χωριού για την κατασκευή δρόμων, εκκλησιών και κάθε είδους δημόσιου έργου, είναι εικόνες του παρελθόντος.



Συνάμμα οι παρεμβάσεις των εικαστικών στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων, εξέπληξαν τους επισκέπτες με την εφευρετικότητα τους: έργα από χαρτί σε τρείς διαστάσεις της Στέλλας Δρυγιαννάκη, από κλαδιά και σύρμα του Μανώλη Ζαχαριουδάκη, ακόμα και έργα α-σώματα της Ιωάννας Ξημέρη που «συνομιλούν» με την ιστορία της Μονής, δείχνουν πώς η εικαστική ματιά φιλτράρει και μετουσιώνει το κοινότοπο σε ευφάνταστο και ποιητικό. 

Tα εγκαίνια των εκθέσεων πραγματοποίησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Διαμαντάκης υπεύθυνος της Ιεράς Μονής και το Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανώλης Χνάρης, παρουσία του Αντιδημάρχου Αμαρίου Μανώλη Ψαρουδάκη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμαρίου Γαλάτιου Μοσχονά. Οι τρεις εικαστικοί πραγματοποίησαν εργαστήρια για παιδιά από 6 έως 16 ετών, τα οποία δημιούργησαν τα δικά τους έργα, στο πνεύμα των έργων που έγιναν στην Ιερά Μονή. Τις εκθέσεις επιμελήθηκε η Αγγελική Δουβερη.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Δύο κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις ψυχαγώγησαν το κοινό, σε ένα μαγευτικό σκηνικό που είχε στηθεί στους χώρους της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Η ομάδα της Κεντρική Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ανέβασε το θεατρικό έργο «Εσωτερικαί Ειδήσεις» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λιοδάκη, ενώ η Εταιρεία τέχνης «η Βιολέτα», παρουσίασε το έργο «Σιλάνς Σιλβουπλέ», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαρινέλλας Βλαχάκη. Στον ίδιο χώρο ακούστηκαν μοναδικά παραμύθια με Αμαριώτικους μύθους και ιστορίες. 



Καλλιτέχνες, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική τίμησαν την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ και χάρισαν μοναδικές στιγμές στο κοινό. Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, πολυφωνικές ομάδες, σολίστες παγκόσμιας εμβέλειας χάριζαν για πέντε νύχτες την τέχνη τους, κάτω από τον έναστρο Αμαριώτικο ουρανό, σε μια σκηνή που είχε στηθεί κάτω από τους γιγάντιους δρυς της Σχολής Ασωμάτων. 



Διαπολιτισμικό έθνικ τζαζ κονσέρτο των Ζαχαρία Σπυριδάκη στη λύρα, Γαβριήλ Καραπατάκη στο Άταστο Μπάσο και Hub Hildenbrand στην κιθάρα, Αργεντίνικα τάνγκο με το κουιντέτο «Athens Tango Ensemble» και τη χορευτική ομάδα Tango Cultural του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κρητική παράδοση με το Μιχάλη Σταυρακάκη trio με τον Ισίδωρο Παπαδάκη στο τσέλο και τον Αλέξανδρο Αλεβιζάκη στο λαούτο, το Ζαχαρίας Σπυριδάκη στη λύρα και τραγούδι, το Γιώργο Ζαχαριουδάκη στα πνευστά, το Στέλιο Συκάκη στο λαούτο και τραγούδι, Δημοτικά με σύγχρονη μουσική με τη Matthaia X. Project. Passatempo + Cola, το πολυφωνικό σύνολο Τerra Voce, μουσική από τη Νότια Ιταλία με τους Encardia, Σαντούρια, Λύρες & Λαούτα με τον Αντώνης Φραγκάκη στη λύρα και τραγούδι, το Δημήτρη Σιδέρη στο λαούτο και τραγούδι, το Φάνη Καρούσο στο σαντούρι και τραγούδι, το Συκάκης  Στέλιος στο λαούτο και τραγούδι, το Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά.



Μια μοναδική διαδρομή στην Αμαριώτικη μουσική και χορευτική παράδοση, με τους Δημήτρη Αλεξάκη, Χαράλαμπο Αγγελάκη και Κωνσταντίνο Αγγελάκη, Κωνσταντίνο Κουτελιδάκη και Ανδρέα Κουτελιδάκη, Χρήστο Μαρκαντώνη και Παναγιώτη Μαρκαντώνη, Τιμολέον Σαββάκη, Γιώργο Χριστονάκη και Παντελή Φουρφουλάκη και τα χορευτικά συγκροτήματα: Σύλλογος Ερωφίλη και Χορ. Συγκρότημα Αγίων Αποστόλων, με την παρουσιάση της φιλόλογου Μαρίας Καναβά.



Την τελευταία βραδιά το Αμάρι ένωσε την Κρήτη από τη Σητεία ως τα Χανιά, με το Σητειακό βιολάτορα, Βαγγέλη Βαρδάκη και το συγκρότημά του και το τμήμα χορού και παράδοσης του Δήμου Ιεράπετρας με την χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Βαγγέλα, τον Αμαριώτη λυράρη Γαλάτιο Μοσχονά με το συγκρότημα του και το Χανιώτη βιολάτορα Στρατή Σκαράκη με το συγκρότημά του και η Κισσαμίτικη χορευτική παρέα του Νίκου Γιακουμάκη. 

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Ο φιλόδοξος φετινός σχεδιασμός μας κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους Αμαριώτες και Αμαριώτισσες που συνέβαλαν στην καλύτερη παρουσίαση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματός μας. 

Η επιλογή και η φιλοξενία συγκροτημάτων-σχημάτων και διαφορετικών μουσικών απέδειξε ότι η περιοχή της Σχολής Ασωμάτων και το Αμάρι αποτελεί διαχρονικά πολιτιστικό κόμβο.



Η συμμετοχή κορυφαίων, στο είδος τους, επιστημόνων υπογραμμίζει την προσπάθεια των διοργανωτών για ενημέρωση και αλλαγές στην ύπαιθρο χώρα. Οι χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ εκτός Αμαρίου, αποτελούν την παρακαταθήκη για τις δυνατότητες και την δυναμική που σχεδιάζουμε και θέλουμε για τον τόπο μας. 

Οι συνεργάτες, οι συντελεστές, οι εθελοντές, οι επισκέπτες, οι φίλοι και οι χορηγοί έδωσαν ήδη ραντεβού για του χρόνου… Το 3ο Amari Green Festival έχει αρχίσει!»

Χρυσοί χορηγοί του Amari Green Festival 2017 ήταν η Cosmote, η Terna Energy. 
Χορηγοί: ΑΝΕΚ LINES, ΚΤΕΛ Ρεθύμνης – Χανίων, Κτήμα Πάνακρον, Ταβέρνα Δρυμός. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης