Ένας Δράκος…μα ποιος Δράκος; (Από 6 έως 106 χρόνων)

Ένας Δράκος…μα ποιος Δράκος; (Από 6 έως 106 χρόνων)

Λίγο πριν το τρίτο κουδούνι χτυπήσει τίποτα δεν σε προϊδεάζει για όλα όσα πρόκειται να δεις και κυρίως να αισθανθείς. Εδώ, η αλήθεια ξυπνά, παίρνει σάρκα και οστά, πρωταγωνιστεί, φωνάζει, διαμαρτύρεται κι ακόμη κι όταν αποκοιμιέται συνεχίζει να υπάρχει μέσα στις συνειδήσεις ενήλικων και ανήλικων θεατών.- Κυρία Ξένια Καλογεροπούλου, υποκλινόμαστε! 
      

Ένας Δράκος…μα ποιος Δράκος; (Από 6 έως 106 χρόνων)
Ένα τολμηρό, ανατρεπτικό “παραμύθι” που μοιάζει τόσο πολύ με την άτολμη, συμβατική μας ζωή. Ένας κακός που χάνει, πολλοί “αθώοι” που αδημονούν να πάρουν τη θέση του, ο φόβος που βουλιάζει στην υπομονή και που όταν άξαφνα γίνεται θάρρος αναδύεται μεταλλαγμένος σε πάθος για εξουσία. Ένα “σεντόνι επιβίωσης” απ' όπου ξεφυτρώνουν μόνο καταπιεσμένα κεφαλάκια κι όχι λεύτερα κορμιά. Έρωτας, αγωνία, μάχες, χρήμα,  χρώματα, καπνοί, δούλοι κι αφεντάδες, γλύφτες και υποκριτές, ελπίδα και ματαίωση, χαμόγελο και δάκρυ, δυνατό χειροκρότημα και εκκωφαντική σιωπή. Κι ύστερα, ένα σφίξιμο σε χέρι και καρδιά από μια παιδική φωνούλα που μονολογεί στο βάθος της πλατείας: “Μαμά, όποιος γίνεται αρχηγός, γίνεται κακός...”. Και πιο μετά, η απόλυτη συνειδητοποίηση ότι τίποτε δεν μπορεί να ξυπνήσει ένα παιδικό νου και μια ενήλικη ψυχή όπως ένα θεατρικό αριστούργημα σαν αυτό που φέρει την σφραγίδα της Ξένιας Καλογεροπούλου
και του
Θωμά Μοσχόπουλου.

Κλείσιμο
 

Λίγο πριν το τρίτο κουδούνι χτυπήσει τίποτα δεν σε προϊδεάζει για όλα όσα πρόκειται να δεις και κυρίως να αισθανθείς. Η πλειονότητα των παιδικών παραστάσεων που ανεβαίνουν από καιρό σε καιρό σε διάφορες σκηνές της χώρας χαρακτηρίζονται άλλωστε από φτώχεια τόσο σε νόημα όσο και σε πρωτοτυπία. Πιστά αντίγραφα χιλιοειπωμένων παραμυθιών αφήνουν μετεξεταστέα τόσο την νοημοσύνη των παιδιών μας όσο και την δική μας ενήλικη υπομονή να παρακαλά για ένα λυτρωτικό φινάλε. Η παράσταση “Ένας Δράκος... μα ποιος Δράκος” αποτελεί την εξαίρεση, την μεγάλη εξαίρεση σ' έναν κόσμο που πιστεύει ότι η αντίληψη των παιδιών μας οξύνεται μέσα από φτηνά “μπεμπεκίσματα” και παρωχημένους ήρωες. Εδώ δεν υπάρχουν κλισαρισμένοι ρόλοι καλών και κακών. Ούτε φτηνά τραγουδάκια. Ούτε happy end και ύπνωση της αλήθειας. Εδώ, η αλήθεια ξυπνά, παίρνει σάρκα και οστά, πρωταγωνιστεί, φωνάζει, διαμαρτύρεται κι ακόμη κι όταν αποκοιμιέται συνεχίζει να υπάρχει μέσα στις συνειδήσεις ενήλικων και ανήλικων θεατών.

           

Αυτό που έκαναν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος δεν αποτελεί μία ακόμη θεατρική παράσταση για παιδιά αλλά έναν άθλο. Η διασκευή του Δράκου του Γιεβγκένι Σβαρτς, του γνωστού αριστουργήματος του εικοστού αιώνα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά είναι σίγουρα μια υπόθεση για παιδιά. Τα τρομακτικά και γελοία πρόσωπα της εξουσίας, οι μεταμφιέσεις τους, οι φυλετικές διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η χειραγώγηση της σκέψης δεν αποτελούν ένα σύμπαν που αφήνει στο απυρόβλητο τα παιδιά μας αλλά μια καταιγίδα που αν δεν την γνωρίζουν κινδυνεύουν να χαθούν μέσα της. Όπως ακριβώς κινδυνεύουν να ματαιωθούν, να χλευαστούν και να προδοθούν από τους παντός είδους σωτήρες. Τα παιδιά μαθαίνουν. Τα παιδιά διδάσκονται. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια που ρουφούν τα νοήματα που εμείς δεν πιάσαμε νωρίς ή που δεν καταλάβαμε ποτέ. Τα παιδιά, μας μαθαίνουν, τα παιδιά, μας διδάσκουν. Τα παιδιά είναι ο μόνος φωτεινός σηματοδότης της δικής μας άγνοιας, της προσωπικής μας “ανοχής”, της τελειωμένης μας αντοχής. Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος είναι από τους ελάχιστους ενήλικες που όχι μόνο το γνωρίζουν καλά αλλά και που τους δίνουν το δικαίωμα να το αποδείξουν. 
Βγαίνοντας από την εκπληκτική αυτή παράσταση, πίστευα ότι ο επτάχρονος γιος μου μπορεί και να μην κατάλαβε τίποτα. Πως τα νοήματα ήταν βαθιά και οι έννοιες δύσκολες. Έπεσα έξω. Λίγη ώρα αργότερα γύρισε και μου είπε, σχεδόν αποστηθίζοντας μία φράση της παράστασης: “Μαμά, είναι αλήθεια ότι για να γλυτώσεις από τους άλλους δράκους πρέπει να έχεις τον δικό σου δράκο; Εμένα, δεν μ' αρέσει καθόλου αυτό. Εγώ θέλω μια ζωή χωρίς δράκο”. Και μόνο γι΄ αυτό, κυρία Καλογεροπούλου και κύριε Μοσχόπουλε, σας ευχαριστούμε. Βαθιά.         

Info:

Θέατρο Πόρτα, Διεύθυνση: Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα 115 26
Τηλέφωνο: 21 0771 1333
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Βοηθοί Σκηνογράφου: Πολυάννα Βλατή, Γεωργία Τσίπουρα
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες, Τηλεοπτικό Σποτ: Πάτροκλος Σκαφίδας

Με τους: Παντελή Βασιλόπουλο, Ελένη Βλάχου, Μάνο Γαλανή, Τάσο Δημητρόπουλο, Τιμόθεο Θάνο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ειρήνη Μπούνταλη, Σωκράτη Πατσίκα

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 
Σάββατο στις 17:00 & Κυριακή στις 11:00 

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων 8€, Ομαδικό 8€, Σε Αναμονή* 6€


*Εισιτήριο σε Αναμονή

Η παράσταση “Ένας Δράκος... μα ποιος Δράκος” συμμετέχει στη δράση «Σε Αναμονή», θεσπίζοντας για πρώτη φορά στην Αθήνα το «εισιτήριο σε αναμονή». Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που…περιμένουν, κατακτούν ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που στερούνται βασικών αγαθών. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάθε θεατής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σ’ ένα παιδί, χωρίς καν να το γνωρίζει, να παρακολουθήσει μια παιδική παράσταση καλύπτοντας το κόστος του εισιτηρίου του. Το εισιτήριο, το οποίο διατίθεται από το ταμείο του θεάτρου σε ειδική μειωμένη τιμή (6€) κόβεται, τοποθετείται σε ξεχωριστό κουτί και προσφέρεται στο μικρό θεατή που θα το αναζητήσει. 
Μάθετε περισσότερα για τη δράση “Σε Αναμονή” : http://seanamoni.gr/
 FB: Σε Αναμονή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης